Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwróciłem zakup w ciągu 14 dni. Sprzedający zwrócił tylko koszt towaru, a zgodnie z tym, co podaje Allegro, powinien zwrócić również koszt opłaconej przeze mnie przesyłki. Jak postępować dalej?
@Client:103325526 w przypadku odstąpienia od umowy i zwrotu towaru, koszty odesłania przedmiotu do sprzedającego ponosi kupujący. Chyba że wcześniej sprzedający zgodzi się je ponieść lub nie poinformuje kupującego o konieczności poniesienia tych kosztów.
Sprzedający powinien natomiast zwrócić kupującemu – wraz z pieniędzmi za przedmiot – koszt przesyłki w pierwszą stronę w wysokości równej najtańszej przesyłce w ofercie.
Jeśli masz problem z porozumieniem się ze sprzedającym, załóż dyskusję, możesz to zrobić z poziomu szczegółów zamówienia, klikając zgłoś reklamację lub problem.
Właśnie chodzi mi o drugą część Pani odpowiedzi:
Sprzedający powinien natomiast zwrócić kupującemu – wraz z pieniędzmi za przedmiot – koszt przesyłki w pierwszą stronę w wysokości równej najtańszej przesyłce w ofercie.
Napisałem raz jeszcze do sprzedającego, więc zobaczę jak się temat rozwinie.
Dziękuję.
Jesli skorzystales z uslugi wysylki, za ktora zaplaciles i zostala zrelizowana to czy etyczne jest wymagac od sprzedawcy aby ponosil opłaty za wysylke ktora zamawiales ty?
Wedlug prawa powinien ci zwrocic koszt najtanszej ktora byla oferowana przy zakupie, ale czy prawo i wykoszrystwanie jego zawsze rowna sie szacunek i dobry smak?
Rozumiem Twój punkt widzenia. Ale jeżeli ja, wystawiam jako osoba prywatna i jest coś nie tak, to muszę zwrócić koszty wysyłki. Tak rzecze regulamin Allegro. A dla firm jest jeszcze prawo, które to precyzuje.
@Client:103325526 osoba prywatna jak coś jest nie tak to zwraca za wysyłkę reklamacji a nie przy odstąpieniu od umowy gdy towar nie pasuje ci
@Client:103325526 a nie maił w ofercie wysyłki za 0 zł ? ( smart się nie liczy ) wtedy nie ma obowiązku zwracać kosztów dostawy 😞 Poczekaj na wytłumaczenie sprzedawcy
W przypadku niepełnego zwrotu nie musi Ci nic oddawać, w przypadku pełnego istnieje zapis w prawie, że powinien najtańszą opcję przesyłki ze swojej oferty.
Istnieje też zapis, że za poprawnie i w pełni wykonaną usługę nie można żądać zwrotu pieniędzy, a usługa dostawy, jak rozumiem, została wykonana.
Są to dwa sprzeczne zapisy w prawie, na które sprzedający może ewentualnie się powołać.
Istnieje oczywiście kwestia etyki i sumienia - czy przez moje widzimisie ktoś musi ponosić koszty finansowe? No ale to już zostawiam Tobie.
cyt:
Istnieje też zapis, że za poprawnie i w pełni wykonaną usługę nie można żądać zwrotu pieniędzy, a usługa dostawy, jak rozumiem, została wykonana.
Allegro powoływało się też na te zapisy - a teraz ma zwracać prowizję i dopłaty do smarta
------------------
Są to dwa sprzeczne zapisy w prawie, na które sprzedający może ewentualnie się powołać.
ustawa konsumencka jako szczególny wyjątek kodeksu cywilnego wyklucza coś takiego
------------------
to dotyczy tylko i wyłącznie konsumenta