anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawca ma prawo żądać faktury za wykonaną usługę jeżeli przedstawiłem paragon

rafal_stepien72
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

czy sprzedawca ma prawo żądać faktury za wykonaną usługę jeżeli przedstawiłem paragon.

Celem potwierdzenia wykonania usługi przesłałem sprzedającemu skan paragonu potwierdzający demontaż części samochodowej. Właściciel warsztatu potwierdził również wykonanie usługi pieczątką na protokole reklamacyjnym jak również na paragonie wpisując nr. rejestracyjny auta. Czy sprzedawca ma prawo żądać faktury za wykonaną usługę jeżeli przedstawiłem paragon .

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @rafal_stepien72. Konsultuję tę sprawę. Niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@rafal_stepien72   Czy za mycie auta też  przedstawiłeś jakiś rachunek, paragon?

Obawiam  się że  gwarancja - rękojmia  dotyczy wyłącznie przedmiotu transakcji, a nie czynności  związanych z montażem, dojazdem  czy zamiataniem warsztatu.

Oczywiście możesz dochodzić swoich wymagań na drodze sądowej poprzez proces cywilny

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@br.  nie znamy całej historii😉, ale

Art. 5611 kodeksu cywilnego
§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T  Właśnie ta wadliwość  przedmiotu  budzi moje wątpliwości.  Ale nie będę już  więcej  pisał bo faktycznie nie znamy  wszystkich uwarunkowań  transakcji.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@rafal_stepien72 na paragonie niekoniecznie muszą być wszystkie dane firmy czy sprecyzowana nazwa usługi możliwe też że chce sobie wrzucić to w koszty działalności a paragonem tego nie zrobi ewentualnie sprzedawca może fakturę imienną wystawić do paragonu to jest to samo zasadniczo tylko większy format  tzn paragon imienny

oznacz moderatorów