Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
czy sprzedawca ma prawo żądać faktury za wykonaną usługę jeżeli przedstawiłem paragon.
Celem potwierdzenia wykonania usługi przesłałem sprzedającemu skan paragonu potwierdzający demontaż części samochodowej. Właściciel warsztatu potwierdził również wykonanie usługi pieczątką na protokole reklamacyjnym jak również na paragonie wpisując nr. rejestracyjny auta. Czy sprzedawca ma prawo żądać faktury za wykonaną usługę jeżeli przedstawiłem paragon .
Cześć, @rafal_stepien72. Konsultuję tę sprawę. Niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@rafal_stepien72 Czy za mycie auta też przedstawiłeś jakiś rachunek, paragon?
Obawiam się że gwarancja - rękojmia dotyczy wyłącznie przedmiotu transakcji, a nie czynności związanych z montażem, dojazdem czy zamiataniem warsztatu.
Oczywiście możesz dochodzić swoich wymagań na drodze sądowej poprzez proces cywilny
@br. nie znamy całej historii😉, ale
Art. 5611 kodeksu cywilnego
§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.
@KOGIEL_T Właśnie ta wadliwość przedmiotu budzi moje wątpliwości. Ale nie będę już więcej pisał bo faktycznie nie znamy wszystkich uwarunkowań transakcji.
@rafal_stepien72 na paragonie niekoniecznie muszą być wszystkie dane firmy czy sprecyzowana nazwa usługi możliwe też że chce sobie wrzucić to w koszty działalności a paragonem tego nie zrobi ewentualnie sprzedawca może fakturę imienną wystawić do paragonu to jest to samo zasadniczo tylko większy format tzn paragon imienny