anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawca ma prawo do wyłączenia towaru spod prawa do zwrotu

LukasCSQ
#7 Wielbiciel

Nurtuje mnie pytanie, czy sprzedawca (firma) ma realne podstawy, a w konsekwencji prawo do wyłączenia dowolnego sprzedawanego przedmiotu ze zwrotów na podstawie niniejszego stwierdzenia zawartego w opisie oferty: 'wszystkie części elektroniczne takie jak: liczniki, sterowniki, sterowniki silnika, moduły, wzmacniacze, tunery, czujniki itd. nie podlegają zwrotowi.'. 
Z góry dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@LukasCSQ sprzedający może odmówić zwrotu lub go ograniczyć w przypadkach opisanych w tym artykule

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

LukasCSQ
#7 Wielbiciel

Rozumiem, z przytoczonego artykułu możliwe wydają się być jedynie dwa następujące punkty:

-usługa została w pełni zrealizowana za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po jego spełnieniu utraci prawo odstąpienia od umowy

-kupujący został poinformowany o wyłączeniu odstąpienia od umowy na podstawie art. 38 ustawy o prawach konsumenta.

Czy mógłbym uzyskać informację czy w świetle omawianej sytuacji powyższe wyjątki będą miały zastosowanie?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@LukasCSQ czyli z góry zakładasz , że zakupiony przedmiot zwrócisz ...tak ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@LukasCSQ Jeśli mam zgadywać to chodzi raczej o to: "rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na ich charakter, trwale połączysz z innymi rzeczami" - ale jedynie zgaduję i mogę się mylić.

Sprzedający ma prawo do wyłączenia możliwości odstąpienia od umowy - słusznie czy niesłusznie może tak na prawdę rozstrzygać tylko sąd.
Jeśli nie zgadzasz się z warunkami oferty to najlepiej będzie nie dokonywać w niej zakupu.

oznacz moderatorów

LukasCSQ
#7 Wielbiciel

Jasne teraz już rozumiem. Nie chodzi o moją złośliwość, czy szukanie dziury w całym, po prostu zastanawiałem się, czy w jakikolwiek sposób można zastrzec sobie prawo do odebrania kupującemu prawa do zwrotu bez podania stosownej przyczyny. Warunki wskazane w przytoczonym artykule obowiązują jak mniemam zawsze tzn. niezależnie od tego czy stosowna informacja pojawiła się w treści oferty, czy też nie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@LukasCSQ Są sytuacje w których prawo ograniczające zwrot jest ewidentnie nadużywane i łatwe do obalenia ale są też takie na które sprzedający może posiadać argumenty -  te mogą być lepsze lub gorsze ale może je mieć i może chcieć się tym bronić.

Bez podania konkretnego przykładu można jedynie gdybać.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@LukasCSQ nie te produkty nie są wyłączone ze zwrotu a sprzedawca pewnie to zrobił żeby zabezpieczyć się przez psełdomechanikami, co kupują elektronikę co by sprawdzić co czy to jest przyczyną awarii a jak nie to zwracają taka wypożyczalnia 😄 I wydaje mi się że chcesz zrobić to samo bo po co Ci zwrot skoro potrzebujesz danej części ? uprzedzę Cię jak będzie wadliwa to od tego jest reklamacja, zwrot wtedy Cię nie obchodzi 😄

LukasCSQ
#7 Wielbiciel

Hmm rzeczywiście ma to sens! Za złośliwego potwora, który kupuje tylko po to by potem zwrócić towar raczej się nie uważam, acz cenię sobie prawo, które jednak pozwala mi przynajmniej w teorii rozwiązać spór poprzez odstąpienia od umowy. Reklamacje to również pewne prawo, acz jego egzekwowanie wychodziło mi różnie, a na pewno zajmowało więcej czasu niż poszukanie alternatywnych produktów.

Tak czy inaczej moja wątpliwość została niejako rozwiana za co dziękuję.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@LukasCSQ Dowolnego nie, ale są towary które są ograniczone zwrotem, i są takie które nie maja zwrotu.

oznacz moderatorów