anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawca ma prawo do wyłączenia towaru spod prawa do zwrotu

LukasCSQ
#7 Wielbiciel#

Nurtuje mnie pytanie, czy sprzedawca (firma) ma realne podstawy, a w konsekwencji prawo do wyłączenia dowolnego sprzedawanego przedmiotu ze zwrotów na podstawie niniejszego stwierdzenia zawartego w opisie oferty: 'wszystkie części elektroniczne takie jak: liczniki, sterowniki, sterowniki silnika, moduły, wzmacniacze, tunery, czujniki itd. nie podlegają zwrotowi.'. 
Z góry dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@LukasCSQ sprzedający może odmówić zwrotu lub go ograniczyć w przypadkach opisanych w tym artykule

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

LukasCSQ
#7 Wielbiciel#

Rozumiem, z przytoczonego artykułu możliwe wydają się być jedynie dwa następujące punkty:

-usługa została w pełni zrealizowana za wyraźną zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po jego spełnieniu utraci prawo odstąpienia od umowy

-kupujący został poinformowany o wyłączeniu odstąpienia od umowy na podstawie art. 38 ustawy o prawach konsumenta.

Czy mógłbym uzyskać informację czy w świetle omawianej sytuacji powyższe wyjątki będą miały zastosowanie?

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@LukasCSQ czyli z góry zakładasz , że zakupiony przedmiot zwrócisz ...tak ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@LukasCSQ Jeśli mam zgadywać to chodzi raczej o to: "rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na ich charakter, trwale połączysz z innymi rzeczami" - ale jedynie zgaduję i mogę się mylić.

Sprzedający ma prawo do wyłączenia możliwości odstąpienia od umowy - słusznie czy niesłusznie może tak na prawdę rozstrzygać tylko sąd.
Jeśli nie zgadzasz się z warunkami oferty to najlepiej będzie nie dokonywać w niej zakupu.

oznacz moderatorów

LukasCSQ
#7 Wielbiciel#

Jasne teraz już rozumiem. Nie chodzi o moją złośliwość, czy szukanie dziury w całym, po prostu zastanawiałem się, czy w jakikolwiek sposób można zastrzec sobie prawo do odebrania kupującemu prawa do zwrotu bez podania stosownej przyczyny. Warunki wskazane w przytoczonym artykule obowiązują jak mniemam zawsze tzn. niezależnie od tego czy stosowna informacja pojawiła się w treści oferty, czy też nie.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@LukasCSQ Są sytuacje w których prawo ograniczające zwrot jest ewidentnie nadużywane i łatwe do obalenia ale są też takie na które sprzedający może posiadać argumenty -  te mogą być lepsze lub gorsze ale może je mieć i może chcieć się tym bronić.

Bez podania konkretnego przykładu można jedynie gdybać.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@LukasCSQ nie te produkty nie są wyłączone ze zwrotu a sprzedawca pewnie to zrobił żeby zabezpieczyć się przez psełdomechanikami, co kupują elektronikę co by sprawdzić co czy to jest przyczyną awarii a jak nie to zwracają taka wypożyczalnia 😄 I wydaje mi się że chcesz zrobić to samo bo po co Ci zwrot skoro potrzebujesz danej części ? uprzedzę Cię jak będzie wadliwa to od tego jest reklamacja, zwrot wtedy Cię nie obchodzi 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

LukasCSQ
#7 Wielbiciel#

Hmm rzeczywiście ma to sens! Za złośliwego potwora, który kupuje tylko po to by potem zwrócić towar raczej się nie uważam, acz cenię sobie prawo, które jednak pozwala mi przynajmniej w teorii rozwiązać spór poprzez odstąpienia od umowy. Reklamacje to również pewne prawo, acz jego egzekwowanie wychodziło mi różnie, a na pewno zajmowało więcej czasu niż poszukanie alternatywnych produktów.

Tak czy inaczej moja wątpliwość została niejako rozwiana za co dziękuję.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@LukasCSQ Dowolnego nie, ale są towary które są ograniczone zwrotem, i są takie które nie maja zwrotu.

oznacz moderatorów