anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy sprzedawca może zmusić mnie do odesłania towaru?

szpeta20
#7 Wielbiciel#

"W dniu dzisiejszym zwracamy pieniądze za produkty, natomiast obowiązkiem klienta w przypadku niezgodności towaru/reklamacji, jest jego odesłanie do sprzedawcy.
### Zwrot środków dla xxxxx
OCZEKUJĄCE
nr zwrotu"

wysyła kasę na konto.

nie podaję konkretnej przyczyny, nie podaje do kiedy mam zwrócić oraz nie zapytuje czy produkt jest używany.

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

LEW433
#21 Demiurg#

Tak,m a co chcesz środki i towar? reklamujesz a więc sprzedający może uwarunkować zwrot środków od odesłania towaru, nie odeślesz może odrzucić reklamację z tego powodu.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@szpeta20 Ty tak na poważnie ?  jak nie odeślesz do 14 dni od złożenia reklamacji, sprzedawca odrzuci z powodu braku odesłania produktu i zostaniesz bez kasy z towarem 😄

Jak składasz reklamację, to wysyłasz towar, nie sprzedawcy interes na podawanie terminów i pytanie się czy używany, dostanie reklamowany produkt to podejmie decyzje reklamacyjna 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

szpeta20
#7 Wielbiciel#
w tym rzecz że odesłał już kasę na konto
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpeta20  nie , zmusić Cie nie może. Może sie wstrzymać ze zwrotem środków do momentu zwrotu towaru. lub też jak napisał @kostas11  może odrzucic reklamacje z powodu nieodesłania towaru co także jest równe temu ze nie otrzymasz zwrotu środków.

Tak że podsumowując : zmusic o odesłania Cie nie może, jednocześnie Ty także nie możesz go zmusic do zwrotu środków generalnie - remis.

oznacz moderatorów

szpeta20
#7 Wielbiciel#

nie dopracowałam że on już odesłał mi kasę na konto

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale jak odesłał i napisał że masz odesłać towar reklamowany to w czym problem, odeślij go tylko zapytaj jak bo to on pokrywa koszt!

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpeta20  wszystko zależy od Waszych wcześniejszych ustaleń. Może sie skonczyc tak że sobie odpuści bo mu bedzie szkoda czasu ale jeżeli będzie chciał być złośliwy to może nawet zgłosić podejrzenie przestepstwa z art 286

Art.  286.  [Oszustwo]
§  1. 
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Tak że nadal to różnie sie może zakonczyc.

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

Sprzedawca grzecznie prosi a sumienie powinno Ci podpowiedzieć że trzeba go odesłać.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@szpeta20 masz odesłać to odsyłasz skoro zgłosiłeś reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową a nie z wady ukrytej (rękojmia) tzn że sprzedawca zgodził się na odstąpienie z art 27 ustawy konsumenckiej i zwrócił środki a to oznacza że według ustawy ty odpowiadasz za zwrot. Nie zwrócisz to możesz mieć zgłoszenie na policję z art 286kk

oznacz moderatorów

szpeta20
#7 Wielbiciel#

czyli : kupuje od ode mnie coś , płacisz mi i nagle zmieniam zdanie i nakazuje cie odesłać towar bo jak nie to pójdzie na policję tak ma to rozumieć ???

(oczywiście tracisz czas na spakowanie, na zaniesienie lub zawiezienie  do paczkomatu lub pocztę)

sprzedam ci szafę , ty ją złożysz i naglę każe ci ją odesłać i to jest w porządku ???

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@szpeta20 piszesz o wszystkim tylko zapominasz , że zgłosiłeś sprzedawcy reklamację .

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@mdrogeria   "... zapominasz , że zgłosiłeś sprzedawcy reklamację "

Może być całkiem inna opcja.  Nie było reklamacji, mogła być niekorzystna opinia o przedmiocie, na przykład o szafie.  Więc  sprzedający zwraca pieniądze, niech kupujący odeśle szafę.  Piękne rozwiązanie jeżeli wartość szafy niewielka a koszt transportu nieproporcjonalny.

Niestety twórca wątku "oszczędnie przedstawia ważne informacje"  więc to taka zgaduj zgadula

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@szpeta20 kupuję coś u ciebie jako sprzedawcy ale to coś jest uszkodzone / wadliwe etc więc składam ci reklamację z tytułu rękojmi i musisz ją rozpatrzeć w terminie do 14 dni od zgłoszenia. Żeby ją rozpatrzeć musisz mieć towar zazwyczaj i go zbadać ale jako sprzedawca możesz ale nie musisz chcieć ode mnie tego towaru na reklamację bo np wystarczą ci zdjęcia więc decyzję reklamacyjną możesz ale nie musisz rozpatrzyć bez przedmiotu pozytywnie lub możesz reklamację odrzucić bo nie odesłałem ci przedmiotu na reklamację i np nie mogłeś go rozebrać i sprawdzić czy wada była w przedmiocie czy ja popsułem przedmiot. W przypadkach gdy przedmiot zakupu jest trudny do odesłania np zabudowa meblowa kuchni a ja ci reklamuję powiedzmy odklejenie się okładziny z blatu sprzedawca zamiast żądać ode mnie odesłania zamontowanego aneksu może żadąć udostępnienia mebli w miejscu zamieszkania do oględzin w celu przeprowadzenia reklamacji wysyła swojego pracownika by sporządził dokumentację a ty masz mu umożliwić wgląd w towar. W przypadku niektórych reklamacji sprzedawca może po towar przysłać własny transport / kuriera a ty masz towar tylko odpowiednio spakować w sposób taki by się nie uszkodził w transporcie bo za to odpowiadasz i ten towar wydać np jakbym ci reklamował lodówkę to mogę od ciebie żądać byś po nią przysłał przewoźnika zamiast samemu ją wysyłać do ciebie bo jest taka wysyłka kłopotliwa. W przeważającej większości przypadków towar da się odesłać kurierem lub paczkomatem więc praktykuje się to że kupujący odsyła sam na własny koszt w dowolnym dogodnym momencie i przewoźnikiem którym mu najprościej i na podstawie kwitu wysyłki ma zwrot za odesłanie towaru na reklamację po pozytywnym jej rozpatrzeniu. Oczywiście nie może wysłać np przedmiotu wielkości długopisu na europalecie bo mu nikt tych kosztów nie zwróci ale może kurierem z odebraniem paczki np z domu albo może sprzedawca zamówić kuriera kupującemu do domu lub przesłać opłaconą etykietę do druku

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@szpeta20 w przypadku uznania reklamacji jeśli sprzedawca nie napisał ci wyraźnie że nie musisz odsyłać przedmiotu to musisz go odesłać np bo dostałeś zwrot kasy / wymieniono ci na nowy masz prawo dochodzić zwrotu za wysyłkę skoro reklamację uznano, czasem przedmiot jest tak tani że się nie opłaca i sprzedawca zostawia ci go na zasadzie a zrób se z nim co chcesz ale zawsze powinien cię o tym poinformować

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpeta20  zrobiło sie to zagmatwane wiec wole dopytać

czy skladałeś sprzedawcy reklamacje ??? Zgłaszałeś jekaż wade towaru lub niezgodność z umowa???

2)Czy po prstu sprzedawca sam z siebie nagle oddał Ci pieniądze bez Twojej ŻADNEJ ingerencji i kontaktu ?

Bo z tego co pisze wpierwszym poście to wynika że jednak reklamowałeś. No ale wole dopytać

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@_Likos_ reklamował i uzyskał pozytywną reklamację od sprzedawcy bez odsyłania towaru na reklamację po czym sprzedawca stwierdził że oddaje kasę zrobił przelew a kupującemu napisał że ma odesłać przedmiot zakupu 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@szpeta20  @az1rael  no to skoro byla reklamacja, sprzedawca zwrócił całą wpłate to towar powinien wócić do sprzedawcy.Koszty przesyłki po uznanej reklamacji pokrywa sprzedawca A generalnie calej tej sytuacji winnna nadgorliwośc sprzedawcy. Wystarczyło zamienić czynności. Uznać reklamacje i poprosić o odesłanie towaru. Po powrocie towaru zwrócić wpłate wraz z kosztami wysyłki

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@szpeta20  Zmusić  cię nie może, po prostu odeślij mu pieniądze które ci oddał i  korzystaj z zakupionego przedmiotu.

oznacz moderatorów