Cześć!
Znalazłem kilka aukcji na hulajnogę elektryczną, cena o kilka stówek niższa niż z oficjalnej strony - wszyscy sprzedający to Chińczycy (tak by wynikało z opisu) oraz mają dość nowe konta. Wysyłka w większości tych aukcji jest ze Szwajcarii. Napisałem do sprzedawcy "dla czego ze Szwajcarii? i czy można przekierować przesyłkę do innego kraju w UE oraz ile to będzie kosztować?" w odpowiedzi otrzymałem "Mają sporo swoich sklepów w różnych krajach, mogą też wysłać na adres z zagranicy" - czy to jest scam? w jaki sposób sprawdzać podobne aukcje?
https://allegro.pl/oferta/skladany-pojazd-elektryczny-kukirin-g2-pro-1000w-15-6ah-45km-h-58km-9-2026...
@vidusmile Jeśli masz wątpliwości, nie kupuj w tej ofercie. Znajdź inną z tym produktem.
Możesz również zgłosić ofertę do weryfikacji, korzystając z linku "Zgłoś naruszenie" dostępnego w tej ofercie. Jeśli weryfikacja potwierdzi nieprawidłowości, podejmiemy odpowiednie działania.
To prawda, że sprzedawca działa na Allegro dopiero od kilku miesięcy, ale obecnie nie mamy podstaw, by podejrzewać go o nieuczciwość.
Gdybym się zdecydował* - to w jaki sposób dogadać się ze sprzedającym by wysłał towar na adres zagraniczny? Jak przeklikuje w Allegro do momentu "KUP" i podaje zagraniczny Adres to wyświetla się informacja, że "muszę podać sposób wysyłki" i nie ma żadnej opcji do zaznaczenia. Co mogę zrobić (jak się dogadać ze sprzedającym) by wszystkie formalności były dopilnowane przez Allegro?
@vidusmile Jeśli sprzedający nie udostępnia w ofercie wysyłki do kraju, który chcesz wybrać, musisz skontaktować się z nim bezpośrednio, żeby ustalić szczegóły dostawy oraz kosztów.