Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałem kupić na gwiazdkę dla dziecka " Atlas Ptaków Polskich " przeglądając oferty znalazłem taki atlas skusiła mnie też wpisana w opcję dostawy - Darmowa dostawa . Gdy chciałem dokonać zakupu okazało się że to fikcja dla zwabienia klienta do zakupu i informacja -
" Aby mieć darmową dostawę, kup u KSIAZKI-SZYBKO za co najmniej 9999,00 zł."
Czy takie praktyki okłamywania są dozwolone , jestem od kilku dekad na Allegro kiedyś też byłem sprzedawcą na tym portalu ale pierwszy raz się zetknąłem z taką praktyką .
Proszę o wyjaśnienie czy to jest dozwolone przez Allegro ???
Tak jest to w pełni legalne w całej UE.
Sprzedawca może dozwolone ustawić cenę od jakiej wysyła towar na swój koszt. Ta darmowa wysyłka jest zupełnie czym innym niż darmowa wysyłka w ramach Smarta.
Skąd wiesz, że fikcja? kupiłeś za więcej niż limit i musiałeś zapłacić za dostawę?
Czy też tylko uważasz, że to nieprawda i na podstawie własnego widzimisie oskarżasz sprzedawcę o kłamstwo?
Sprzedający tylko ustawia próg od jakiego oferuje bezpłatną wysyłkę - tam może być 9999 zł ale może być równie dobrze 100/500/1000 zł lub dowolna inna kwota.
Sprzedający nie ma żadnego wpływu na to w jaki sposób jest to prezentowane kupującemu - to serwis Allegro odpowiada za to w jaki sposób to się wyświetla.
@komis-bell Wszyscy wiemy że serwis za nic nie odpowiada, a tym bardziej za cenę i za dostawę.
Ale skoro w ofercie jest napisane że darmowa dostawa to darmowa dostawa być powinna. A że sprzedający sobie coś tam drobnym druczkiem dopisał to jego problem, jego zamarzenia że ktoś wykupi wszystkie jego książki za 999999,99
To sprzedający powinien wyjaśnić sobie z Allegro czy jest darmowa dostawa czy nie ma.
@br. @Nic nie jest dopisane drobnym druczkiem tylko w ustawieniach dostawy sprzedający zaznacza od jakiej kwoty oferuje bezpłatną dostawę.
To wina Allegro, że tak jest to prezentowane kupującemu. Sprzedający nie ma na to żadnego wpływu.
Rozumiem, czyli sprzedający świadomie wprowadza w błąd. Przecież za tą sumę on nie ma tyle ksiązek, a drugiej strony nikt za taką kwotę nie kupi jego książek.
Nawet jeśli musi coś wpisać to może ustawić jakąś rozsądną kwotę.
@br. Jest darmowa do automatów pocztex ale po co sprawdzać skoro można publicznie zrównać sprzedawcę z ziemią.
No. Doskonały przykład jak się szerzy dezinformacja. Ktoś coś napisał to nie sprawdzę, nie zweryfikuję ale skrytykuję, dowalę, nazwę kłamcą. Witamy w 2025 roku.
@komis-bell Allegro nie pokazuje przy pojedynczej ofercie „dostawa za darmo” gdy sprzedający ustawił jakiś próg darmowej dostawy. Ten sprzedawca oferuje darmową dostawę do automatów pocztex.
Jak to łatwo nazwać kogoś na publicznym forum kłamca czy oszustem.
dodałam sobie jedną książkę za 39 zł do koszyka i dostawa do automatu pocztex jest za 0 zł.
@Health___Beauty Tiaa....a, ale żeby do tego dojść i sprawdzić zajęło ci to już kilka godzin. Myślisz że kupujący tak dokładnie sprawdzają oferty? Zawsze Darmowa dostawa jest na wierzchu, kłuje w oczy. A potem szukaj wiatru w polu...
@br. Tu akurat już się czepiasz. Na listingu ofert tego sprzedającego widnieje informacja 'darmowa dostawa' - z tego miejsca brakuje dwóch kliknięć i kilku sekund aby zauważyć, że faktycznie jest w tej ofercie darmowa dostawa.
Ja np. wcześniej tego nie sprawdziłem bo pisałem z telefonu i nie chciało mi się wyszukiwać tego konkretnego sprzedającego (na komputerze jest to łatwiejsze) więc założyłem, że autor tematu wie co pisze ale jak widać - był w błędzie.
@komis-bell ja to sprawdziłam w telefonie i zajęło mi to 30 sekund. Wystarczy wpisać w google nazwę sprzedawcy i allegro i znajduje momentalnie, nie trzeba szukać z poziomu allegro.
@Health___Beauty a zajęty byłem jedzeniem śniadania i piciem kawy więc o tym nie pomyślałem 😁
@komis-bell dobra, już nie chodzi o licytację ile co komu zajęło tylko o fakty. A zweryfikowanie tej informacji jest naprawdę banalnie proste i zajmuje chwilę.
Pojawia się na forum Nowicjusz, zakłada wątek, w którym pisze że okłamywanie jest dozwolone i zamiast sprawdzić czy rzeczywiście tak jest to starzy wyjadacze mu przyklaskują i wieszają psy na sprzedawcy. A my się dziwimy, że ludzie wierzą w każdego fake newsa powielanego w social mediach. Przerażające. Tylko tyle.
Wydźwięk tego wątku też byłby inny gdyby @Holendry24 zapytał jak znaleźć darmową dostawę, bo jest oznaczenie "darmowa dostawa". Ale nie - on z góry zakłada złe intencje sprzedawcy mimo iż jak pisze sam tu kiedyś sprzedawał.
@br. zajęło mi to dokładnie 30 sekund 🙂
To dlaczego nie napisałeś kupującemu, że jest nieogarem tylko, że sprzedawca świadomie wprowadza w błąd? To nie sprzedawca robi oznaczenie "darmowa dostawa" tylko Allegro. To Allegro utrudnia wyszukiwanie punktów dostawy, a wieszasz psy na bogu ducha winnemu sprzedawcy.
Ale skoro w ofercie jest napisane że darmowa dostawa to darmowa dostawa być powinna. A że sprzedający sobie coś tam drobnym druczkiem dopisał to jego problem, jego zamarzenia że ktoś wykupi wszystkie jego książki za 999999,99
Coś w tej kwestii chciałbyś dodać @br. ?
@Health___Beauty Posłużę się cytatem: Koń jaki jest każdy widzi.
Oczywiście że nie każdy sprzedawca jest taki ale wielu upiększa swoje oferty a potem jest darcie szat że kupujący nie potrafi czytać, często między wierszami. Każdy czyta to co mu wygodniej.
ps. zapomniałaś wspomnieć o odbiorze osobistym.
@br. Ale ten wątek jest o jednym konkretnym sprzedawcy i Ty o nim piszesz, że wprowadza w błąd.
odbiór osobisty nie jest preferowaną formą dostawy w sprzedaży internetowej więc z oczywistych względów o nim nie wspomniałam. Nie wiem po co te złośliwości. Ale rozumiem - przyznanie się do błędu i jakaś refleksja nad swoim postępowaniem to w dzisiejszych czasach coś co się praktycznie nie zdarza, szkoda.