anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy taka praktyka jest dopuszczalna

Holendry24
#1 Nowicjusz

Chciałem kupić na gwiazdkę dla dziecka " Atlas Ptaków Polskich " przeglądając oferty znalazłem taki atlas skusiła mnie też wpisana w opcję dostawy - Darmowa dostawa . Gdy chciałem dokonać zakupu okazało się że  to fikcja dla zwabienia klienta do zakupu i informacja -

" Aby mieć darmową dostawę, kup u KSIAZKI-SZYBKO za co najmniej 9999,00 zł."

Czy takie praktyki okłamywania są dozwolone , jestem od kilku dekad na Allegro kiedyś też byłem sprzedawcą na tym portalu ale pierwszy raz się zetknąłem z taką praktyką .

Proszę o wyjaśnienie czy to jest dozwolone przez Allegro ???

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Holendry24

Tak jest to w pełni legalne w całej UE.

Sprzedawca może dozwolone ustawić cenę od jakiej wysyła towar na swój koszt. Ta darmowa wysyłka jest zupełnie czym innym niż darmowa wysyłka w ramach Smarta. 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#17 Koryfeusz

Skąd wiesz, że fikcja? kupiłeś za więcej niż limit i musiałeś zapłacić za dostawę?
Czy też tylko uważasz, że to nieprawda i na podstawie własnego widzimisie oskarżasz sprzedawcę o kłamstwo?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Sprzedający tylko ustawia próg od jakiego oferuje bezpłatną wysyłkę - tam może być 9999 zł ale może być równie dobrze 100/500/1000 zł lub dowolna inna kwota.  

Sprzedający nie ma żadnego wpływu na to w jaki sposób jest to prezentowane kupującemu - to serwis Allegro odpowiada za to w jaki sposób to się wyświetla. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@komis-bell   Wszyscy wiemy że serwis za nic nie odpowiada, a tym bardziej  za cenę i za dostawę.

Ale skoro w ofercie jest napisane że darmowa dostawa to darmowa dostawa być powinna. A że sprzedający  sobie coś tam drobnym druczkiem dopisał to jego problem, jego zamarzenia że ktoś wykupi wszystkie jego książki  za  999999,99

To sprzedający powinien wyjaśnić sobie z Allegro  czy jest darmowa dostawa czy nie ma.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@br. @Nic nie jest dopisane drobnym druczkiem tylko w ustawieniach dostawy sprzedający zaznacza od jakiej kwoty oferuje bezpłatną dostawę. 

To wina Allegro, że tak jest to prezentowane kupującemu. Sprzedający nie ma na to żadnego wpływu. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Rozumiem,  czyli sprzedający świadomie wprowadza w błąd.  Przecież za tą sumę on nie ma tyle ksiązek, a drugiej strony nikt za taką kwotę nie kupi jego książek.

Nawet jeśli musi coś wpisać to może ustawić jakąś rozsądną  kwotę.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@br.  Jest darmowa do automatów pocztex ale po co sprawdzać skoro można publicznie zrównać sprzedawcę z ziemią. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty No faktycznie, jest jak byk na samej górze.

komisbell_0-1765011941308.png

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

No. Doskonały przykład jak się szerzy dezinformacja. Ktoś coś napisał to nie sprawdzę, nie zweryfikuję ale skrytykuję, dowalę, nazwę kłamcą. Witamy w 2025 roku. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@komis-bell  Allegro nie pokazuje przy pojedynczej ofercie „dostawa za darmo” gdy sprzedający ustawił jakiś próg darmowej dostawy. Ten sprzedawca oferuje darmową dostawę do automatów pocztex. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

Jak to łatwo nazwać kogoś na publicznym forum kłamca czy oszustem. 

dodałam sobie jedną książkę za 39 zł do koszyka i dostawa do automatu pocztex jest za 0 zł. 

IMG_7193.jpeg

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty   Tiaa....a,  ale żeby do tego dojść  i sprawdzić  zajęło  ci to już kilka godzin.  Myślisz że kupujący tak dokładnie sprawdzają oferty?  Zawsze Darmowa dostawa jest na wierzchu, kłuje w oczy.  A potem szukaj wiatru w polu...

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@br. Tu akurat już się czepiasz. Na listingu ofert tego sprzedającego widnieje informacja 'darmowa dostawa' - z tego miejsca brakuje dwóch kliknięć i kilku sekund aby zauważyć, że faktycznie jest w tej ofercie darmowa dostawa. 

Ja np. wcześniej tego nie sprawdziłem bo pisałem z telefonu i nie chciało mi się wyszukiwać tego konkretnego sprzedającego (na komputerze jest to łatwiejsze) więc założyłem, że autor tematu wie co pisze ale jak widać - był w błędzie.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@komis-bell  ja to sprawdziłam w telefonie i zajęło mi to 30 sekund. Wystarczy wpisać w google nazwę sprzedawcy i allegro i znajduje momentalnie, nie trzeba szukać z poziomu allegro. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty a zajęty byłem jedzeniem śniadania i piciem kawy więc o tym nie pomyślałem 😁

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@komis-bell  dobra, już nie chodzi o licytację ile co komu zajęło tylko o fakty. A zweryfikowanie tej informacji jest naprawdę banalnie proste i zajmuje chwilę.

Pojawia się na forum Nowicjusz, zakłada wątek, w którym pisze że okłamywanie jest dozwolone i zamiast sprawdzić czy rzeczywiście tak jest to starzy wyjadacze mu przyklaskują i wieszają psy na sprzedawcy. A my się dziwimy, że ludzie wierzą w każdego fake newsa powielanego w social mediach. Przerażające. Tylko tyle.

Wydźwięk tego wątku też byłby inny gdyby @Holendry24  zapytał jak znaleźć darmową dostawę, bo jest oznaczenie "darmowa dostawa". Ale nie - on z góry zakłada złe intencje sprzedawcy mimo iż jak pisze sam tu kiedyś sprzedawał. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@br.  zajęło mi to dokładnie 30 sekund 🙂

To dlaczego nie napisałeś kupującemu, że jest nieogarem tylko, że sprzedawca świadomie wprowadza w błąd? To nie sprzedawca robi oznaczenie "darmowa dostawa" tylko Allegro. To Allegro utrudnia wyszukiwanie punktów dostawy, a wieszasz psy na bogu ducha winnemu sprzedawcy. 

Ale skoro w ofercie jest napisane że darmowa dostawa to darmowa dostawa być powinna. A że sprzedający  sobie coś tam drobnym druczkiem dopisał to jego problem, jego zamarzenia że ktoś wykupi wszystkie jego książki  za  999999,99

Coś w tej kwestii chciałbyś dodać @br. ?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty   Posłużę  się cytatem:  Koń jaki jest każdy widzi.

Oczywiście że  nie każdy sprzedawca jest taki  ale wielu upiększa swoje oferty a potem jest darcie szat że  kupujący nie potrafi czytać, często  między wierszami.  Każdy czyta to  co mu wygodniej.

ps.  zapomniałaś  wspomnieć o odbiorze osobistym.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@br.  Ale ten wątek jest o jednym konkretnym sprzedawcy i Ty o nim piszesz, że wprowadza w błąd. 
odbiór osobisty nie jest preferowaną formą dostawy w sprzedaży internetowej więc z oczywistych względów o nim nie wspomniałam. Nie wiem po co te złośliwości. Ale rozumiem - przyznanie się do błędu i jakaś refleksja nad swoim postępowaniem to w dzisiejszych czasach coś co się praktycznie nie zdarza, szkoda.

oznacz moderatorów