Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dostałem taką odpowiedź od sprzedającego po wylicytowaniu produktu w korzystnej cenie i opłaceniu go:
Dzień dobry,
W związku z awaria systemu, zostały błędnie wystawione aukcje z zaniżoną ceną towarów o ok 90%, jesteśmy zmuszeni uchylić się od skutków oświadczenia woli i anulować Pańskie zamówienie.
Błąd następuje nie tylko gdy druga strona umowy go wywołała, ale również gdy z łatwością popełniony błąd mogła zauważyć i z niego skorzystała (art. 84 § 1 in fine kc). Wadą oświadczenia woli skutkującą nieważnością zawartej umowy jest błąd w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego, polegający w tym wypadku na omyłkowej emisji oferty produktu. Podkreślenia wymaga, iż zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego „Skuteczne uchylenie się od skutków prawnych swego oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu czyni umowę zawartą z pozwaną nieważną (ex tunc).” (Wyrok SN z 19.02.1998 r., III CKN 372/97, LEX nr 36060). W związku z powyższym, wobec nieważności zawartej umowy sprzedaży —przedmiotowa transakcja nie może zostać zrealizowana, zaś środki zostały zwrócone. Jednocześnie na marginesie wskazać należy, iż sprzedaż taka co do zasady nie jest w ogóle możliwa w świetle obowiązującego stanu prawnego — gdyż co do zasady zabroniona jest dokonywanie sprzedaży poniżej cen nabycia towarów, co stanowiłoby naruszenie ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1913), zgodnie bowiem z dyspozycją rt. 15 ust. 1 ww. ustawy „Czynem nieuczciwej konkurencji jest [...] 1) sprzedaż towarów lub usług poniżej kosztów ich wytworzenia lub świadczenia albo ich odprzedaż poniżej kosztów zakupu[...])”.
Należy w tym względzie wskazać, na skutek powyższych okoliczności aktualizują się przesłanki uznania przedmiotowej czynności za nieważną z mocy prawa, gdyż w świetle art. 58 § 1 k.c.: „Czynność prawna sprzeczna z ustawą albo mająca na celu obejście ustawy jest nieważna”. W związku z powyższym — informujemy, iż nie istnieje pomiędzy Państwem a naszą firmą ważna umowa sprzedaży, na mocy której zobowiązani bylibyśmy do wydania przedmiotowego towaru. Jednocześnie nie ulega wątpliwości, iż niemożliwe jest prawne usankcjonowanie sytuacji sprzedaży dobra za kwotę stanowiącą ułamek jego rynkowej wartości, bowiem zgodnie z dyspozycją art. 5 K.C. „nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.”.
Pozdrawiam serdecznie
Chciałbym też poznać stosunek dyrekcji Allegro do takich praktyk, ale nie wiem jak się z nimi skontaktować.
Jeżeli faktycznie nasępił błąd cenowy ze strony sprzedawcy i przedmiot został sprzedany w dużo niższej cenie to jak najbardziej ma prawo anulować zamówienie. Regulamin Allegro nie ma tutaj nic do rzeczy, przepisy prawne obowiązujące w Polsce przewidują takie sytuacje.
@paulszaj oczywiście, kodeks cywilny przewiduje takie sytuacje 🙂
@paulszaj To była licytacja czy kliknąłeś kup teraz?
@komis-bell "po wylicytowaniu produktu w korzystnej cenie"
@Client:112604949 Kupujący pisze że wylicytował w korzystnej cenie a sprzedawca że aukcje były wystawione z błędną ceną . Jeśli to była licytacja to wypadało by to przyjąć na klatę ale jeśli kup teraz to jak najbardziej można powołać się na przepis o błędnej cenie.
@kolekcjoner608 , @komis-bell nic sie nie gryzie. Są aukcje z ceną minimalną. Jeśłi sprzedajacy błednie ustawił cene minimalną wówcza może sie na to powołać. Czytałem gdzieś nawet wyrok w podobnej sprawie
@_Likos_ Tego nie wziąłem pod uwagę gdyż nigdy nie wystawiam i nie wystawiałem z minimalną jak i omijam przy zakupach takie aukcje . Zazwyczaj aukcja nie osiąga ustalonego minimum a sprzedawca ponosi koszty takiej ochrony . To trochę mimo wszystko dziwne bo jak ktoś ustawi bardzo nisko omyłkowo cenę minimalną to powinna zostać osiągnięta i "zniknąć" a aukcja trwa dalej i cena końcowa nie powinna być aż tak różniąca. No ale wszystko zależy od towaru i zapotrzebowaniu na niego. Sam kiedyś sprzedałem srebrną monetę w licytacji od 1 zł (bez minimalnej) za cenę startową bo tylko jedna osoba była zainteresowana .
@kolekcjoner608 czasem bywa znaczna różnica w cenie. W wyroku który czytałem był produkt wartości 70-80 tysiecy. Cena minimalna miała być 50 tys a przez błąd ktos ustawił 5 tys
Jedna osoba zalicytowała 6 tys i za tyle chciała swój zakup. Sąd uznał bład cenowy
Dlatego jest to mozłiwe. Natomiast jak było w tym przypadku - nie wiem
@Client:112604949 No właśnie gryzie mi się to z tym co napisał sprzedający - dlatego dopytuję.
Rzeczywiście błąd , kupiłem poprzez "kup teraz"
@paulszaj W takim razie sprzedający ma prawo powołać się na błąd (ART. 84 KC)
Ty oczywiście masz prawo się z tym nie zgadzać.
Swoich praw - jeśli uważasz, że zostały naruszone możesz dochodzić w sądzie.
Allegro Ci nie pomoże - nie są oni stroną w sprawie i nie mają prawa podważać decyzji sprzedającego.
@paulszaj takie oświadczenie jest przede wszystkim zgodne z przepisami. Ergo musi byc też zgodne z redgulaminem allegro ( zakladam że regulamin allegro nie narusza przepisów prawa)
Oczywiście masz prawo sie z tym nie zgodzić ( z oświadczeniem) Mozesz wówczas w sądzie żądac wydania zakupionego przedmiotu. I tutaj sprawe roztrzygnie sąd czy w danym konkretnym przypadku sprzedawca mógł sie uchylić od umowy i nie wydajac rzeczy przysłąć takie oświadczenie czy też sprzedawca w tym przypadku powinien ów przedmiot wydać.
W każdym razie procedura jest prawnie dopuszczalna w przypadku sporów może zdecydowac tylko sąd