anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy to oszustwo? oferty z CN

marylas10
#7 Wielbiciel#

Ostatnio kilkukrotnie kupowałem coś od sprzedawców z CN.Po zakupie piszą ,że nie mają towaru na półce i zwracają pieniądze.Ktoś wie o co tu chodzi bo jak widzę takich ofert jest mnóstwo.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@marylas10 na Allegro są sprzedający z Chin i oferty wysyłane z tego kraju. Przykro mi, ze Twoje zakupy się nie udały, jednak otrzymałeś zwrot wpłaty.
Najprawdopodobniej to błąd tych sprzedających, nie próba oszustwa. 

Monika
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

marylas10
#7 Wielbiciel#

wg mnie nie wygląda to na błąd ale na większą akcję,sprzedający ma kilkaset wystawionych przedmiotów i podejrzewam,że żadnego nie dostaniesz

oznacz moderatorów

mich41x
#10 Popularyzator#

Pewnie jak by popróbować to w końcu coś by wysłali. Jak znam życie, to jest to jakaś nie znana nikomu firma, pewnie zarejestrowana w pokoju wynajętym w jakimś parku biznesowym, zdjęcia wyłącznie od producenta przedmiotu, opis przetłumaczony maszynowo z masą błędów. Działalność prowadzona najniższym możliwym kosztem - oni żadnego towaru nie mają i nigdy nie mieli, ale jak się uda, to kupią go u kogoś kto ma i przyjdzie. Jak się nie uda to trudno - zwrot wpłaty kupującemu nie jest jakimś wielkim kosztem. Chiński biznes jest pragmatyczny do bólu.

Jedyne co oni mogą po naszej stronie oszukać to nie wysłać towaru i nie oddać wpłaty, więc jeśli oddają to nic się nie stało. Być może oszukują kogoś w Chinach - fikcyjny sklep, dostają na to jakąś inwestycję czy dofinansowanie, a naprawdę nic nie robią. Są też sklepy gdzie podajesz tajne hasło i dostajesz inny towar niż na zdjęciu, z rodzaju takich których nie przepuściliby celnicy gdyby wiedzieli co naprawdę jest w środku 😉

Nie dojdziesz.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie wiemy celu ale niektórzy przy takiej ilości nie kontrolują co mają a czego nie, zapewne są także inne powody.

oznacz moderatorów

mich41x
#10 Popularyzator#

Z tego co wiem nikt poważny na Allegro nie sprzedaje, są chińskie portale gdzie wystawiają się chińscy sprzedawcy i mają tam klientów z całego świata. A tutaj to widzę głównie "dropshipperów", czyli chińscy Janusze biznesu kopiują sobie katalogi jakiś tam hurtowników i wystawiają ich oferty (ze swoją marżą) na takich prowincjonalnych serwisach gdzieś po wygwizdowiach, a gdy coś się sprzeda to zamawiają u hurtownika z dostawą prosto do nabywcy.

No, chyba że hurtownik już dawno ten towar wyprzedał (a dropshipperom niespecjalnie chce się to sprawdzać i kasować stare aukcje), wtedy "sorry about that, dear friend" i kasa wraca.

Jeśli wraca. Gdyby nie wróciła, no to jakiś przekręt.

oznacz moderatorów