Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, proszę allegro o pomoc ponieważ nie mogłem dogadać się ze sprzedającym w dyskusji i allegro przyznało mi rację i zwróciło pieniądze, teraz sprzedający wysłał do mnie pismo że zamieściłem fałszywy komentarz o produkcie i rząda ode mnie 5 tys złotych odszkodowania inaczej poda mnie do prokuratury proszę o pomoc nie wiem co mam robić czy iść z tym na policję? O próbę wyudzenia pieniędzy? Allegro przyznało mi rację jeżeli chodzi o reklamację i komentarz nie jest fałszywy tylko prawdziwy bo produkt nie spełniał oczekiwań według opisu.
Pozdrawiam
@damianperla cóż słowo przeciw słowu , jeśli Twoja ocena jest rzetelna nie masz się czym martwić niemniej ostateczny wyrok należy do sadu o ile do konfrontacji w obliczu organu sprawiedliwości w ogóle dojdzie .
@damianperla sprzedający ma prawo domagać się na drodze sądowej odszkodowania za niesłuszny komentarz, który zaniżył mu albo sprzedaż albo opisałeś jego produkt nierzetelnie (może być producentem), wysłał ci wezwanie przedsądowe do ugody, czy złoży pozew cywilny nikt ci tego nie powie ale to nie jest oszustwo, natomiast co zasądzi sąd zakładając że cię pozwie to już loteria. Równie dobrze może cię straszyć na zasadzie zdejmij komentarz, co iść do sądu i się sądzić strona przegrana płaci koszty sądowe. Na tym forum nie spotkałem się by ktoś do sądu poszedł i potem publikował wyrok więc raczej straszy ale z drugiej strony były w prasie sprawy że sprzedawca z allegro poszedł do sądu z negatywem i wygrał
Jeśli oceniłeś produkt zgodnie z tym co otrzymałeś i z tym co było w opisie aukcji to nie ma co się zbytnio obawiać . Jednaj jakby w ocenie produktu ucierpiał sprzedawca jako osoba czy firma to może się dochodzić o odszkodowanie za psucie wizerunku firmy .
@damianperla w tej sytuacji nie możemy pomóc, ponieważ tak jak wskazali @mdrogeria i @az1rael sprzedający może zgłosić sprawę do sądu. Tak jak napisaliśmy w sprawie nr 31349367 sprawdziliśmy Twój komentarz i nie narusza on naszych zasad, więc możesz być spokojny. Odnotowaliśmy tę sytuację w naszym systemie i będziemy monitorować konto sprzedającego, jeśli pojawią się podobne zgłoszenia, podejmiemy wobec niego dalsze działania.
Dobrze, dziękuję za pomoc
@damianperla tym co orzekło Allegro nie powinieneś się sugerować, bo bardzo często jest to niezgodne z obowiązującym prawem. Allegro nie jest sądem żeby komuś przyznawać rację.
@damianperla tylko pamiętaj że zasady allegro to np nie ma tam nazywania sprzedającego oszustem albo rzucania mięsem, natomiast pomówienie można napisać też w sposób nie naruszający tych zasad; puki nie zamieścisz dokładnie coś ty tam napisał to nikt ci tego nie spróbuje przeanalizować