anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy uczciwa jest praktyka sprzedaży konkretnego produktu w różnych cenach zależnie od klienta?

Yuti
#7 Wielbiciel#

Starszy pan, poprosił mnie o zakup materaca który znalazł na allegro.

Chciałem go kupić przez moje konto.

Wpisując nazwę produktu 1:1 zostaje wyszukany ten sam produkt, ale znacznie drożej (~100zł; ok.30%).

Dopiero kopiując link i przekazując go między urządzeniami na urządzenie, na którym jestem zalogowany (na allegro/smart), wyświetla mi się ta sama oferta.

Pytania:

Czy prawnie to uczciwa praktyka?

W ofertach kierowanych do klientów "smart" ceny są podwyższone w stosunku do cen pozostałych klientów?

Allegro mnie oszukuje wiedząc o takim sposobie funkcjonowania?
(Oszukuje, ponieważ treść oferty produktu smart sugeruje oszczędzanie, a jest dokładnie odwrotnie.)

Wniosek:

Zakupy na allegro miały być łatwiejsze, a teraz muszę najpierw ofert na nieskojarzonych (z moim kontem) urządzeniach, a potem porównywać ofertę żeby wybrać korzystniejszą. 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Yuti a się nie spotkałem z czymś takim. Jedyne różnica ceny wynikała z opcji transportu (zalogowany ze smart / wylogowany bez smart) może jakbyś podał przykładową ofertę gdzie taki proceder ma miejsce.

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

@Yuti Konkretna oferta zawsze będzie miała tą samą cenę bez względu na konto i urządzenie z którego się korzysta. Zmiana ceny może nastąpić tylko jak sprzedawca ją zmieni.

Jeżeli wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę produktu to pojawią się różne oferty na ten sam produkt i tutaj cena już może być różna w zależności od sprzedawcy lub nawet u tego samego sprzedawcy mogę być dwie oferty z tym samym produktem w różnych cenach. 

Samo robienie zakupów na Allegro jest łatwe ale wyszukiwanie ofert w tym bałaganie już łatwe nie jest i trzeba się tego nauczyć.

oznacz moderatorów

Yuti
#7 Wielbiciel#

Wniosek mamy podobny 😉

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Yuti Nie ma takiej możliwości, aby cena zmieniała się dla jednego kupującego, a dla innego była inna. To co może natomiast wypływać na cenę końcową, to koszt przesyłki w zależności, czy dany użytkownik posiada Smarta, czy też nie. W sytuacji, którą opisałeś, poproszę o zrzuty ekranu z obu kont, a postaramy się wyjaśnić tę sytuację. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Yuti
#7 Wielbiciel#

Niestety w tym konkretnym przypadku nie odtworzę już tej sytuacji.
Nie wiem czemu tak się dzieje.
Być może moje IP i login na allegro są już skojarzone z konkretną ofertą.
Może tak działa mechanizm prezentowania wyszukiwanych ofert, tj. sugerowanie produktów na podstawie skojarzeń, śledzenia, itp..

W każdym razie wrócę do wątku jak coś zaobserwuję.
To może trochę potrwać bo nie skupiam się na tym przy każdych zakupach, ufając że allegro dba również o mój interes (nie tylko sprzedających).

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Yuti najlepiej jest posługiwać się numerami ofert lub linkiem z adresem. Nazwę przedmiotu może być taka sama u kilku sprzedawców tym bardziej w dobie katalogu allegro.

oznacz moderatorów