Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Klient zakupił u mnie uzywana sprawną bez uszkodzeń myszkę komputerową .W opisie poinformowałam o stanie oraz że posiada rysy na ślizgach.
Klient w ostatnim momencie przed 14 dniem zgłosił zwrot "niezgodny z opisem"
Zwrócił mi myszkę w stanie niedziałającej uszkodzonej ,ubitej i pękniętej w jednym rogu co najgorsze zerwał oryginalne ślizgacze. zwrócił towar niekompletny brak kabla USB oraz części opakowania .Bardzo niechlujnie przyciol i przykleił coś z szablonu taśmy 3m , po czym oskarżył mnie że to ja zrobiłam żebym nie musiała mu oddawać pieniędzy za myszkę a on zgłosi do POK i tak odzyska sobie hajs.
Zgłosił sprawę do POK.
Na koniec dostałam komentarz z wyzwiskiem od cwaniaków
Z tego co wiem allegro nie ma tego słowa w słowniku jako obraźliwe ..
Moje pytanie jak prawnie odpisać na taki komentarz żeby mi go usunęli
Tu się kłania kodeks k. Art 216 bodajże
Zgłosił do POK i otrzymał, więc albo źle odpowiadałeś w dyskusji albo nie odpowiadałeś. Skoro tak było że zniszczył to Allegro oddało środki bez dyskusji? Nie wiem. czy to słowo spowoduje wygranie sprawy w sądzie. Nie szkoda czasu i środków, ale każdy musi to przemyśleć sam.
Wydaje mi się że użycie słowa cwaniak w stosunku do sprzedawcy nie jest obraźliwe natomiast jak cwaniakiem nazwiesz klienta to wtedy słowo jest uznawane jako obraźliwe.
Komentarz możesz zgłosić tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=51b99f53-f844-4aca-ae85-35363ce7a272 Jeżeli Allegro uzna, że ocena narusza zasady, zostanie usunięta.
@kafia333 Cześć. Przesłałam Twoje pytanie do konsultacji i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
Bez kontekstu ciężko się wypowiedzieć.
Jak brzmiał komentarz?
Na przykład słowo "pies" same w sobie nie jest obraźliwe... natomiast nazwanie kogoś psem... (zwłaszcza policjanta) już może.
A nazwanie marszałka psem????🤔
Nawet jak komentarza zostanie usunięty, co nie jest oczywiste, to słowo"cwaniak" może zastąpić czymś innym i wystawić powtórnie komentarz.
W mojej ocenie narusza regulamin ale allegro niech się wypowie. Komentarz sugeruje, że opisana sytuacja była celowa, zaplanowana przez sprzedawcę a transakcja miała na celu próbę wyłudzenia pieniędzy. Tak przynajmniej to odbieram. Mógł napisać, że nie poleca lub że z powyższego powodu odradza zakupy.
dziękuje za udzielenie odpowiedzi
staram tylko się dowieść prawdy bo to ja zostałam oczerniona nie słusznie
Zobaczyłem sobie na tą aukcję i myszka po fotkach była w bardzo dobrym stanie przed wysyłką.
Jeżeli chce mieć stan "exelent" to niech sobie idzie do xkomu i kupi zupełnie nową mychę za odpowiednio wiekszy hajs.
Jeżeli chodzi o słowo "cwaniak" którego użyto to można zamienić to dalej na słowo - kombinator, a dalej na słowo oszust a to jest już grube.
Jedynym cwaniaczkiem jeżeli już tak opisywać tutaj kogoś, jest ten człowiek który kupił tą myszkę a następnie ją popsuł i taką zwrócił.
Taka mała dygresja jeszcze tylko co do samego opisu aukcji - ja bym do rzeczy używanych nie dodawał zdjęć które prezentują fabrycznie nowy przedmiot.
Niektórzy są po prostu niespełna rozumu i może im się prze to pomerdać, rzecz nowa z "używaną".
@Skill_Player @kafia333 Ja również odradzam używanie zdjęć fabrycznie nowego produktu w takich aukcjach - sam często dostaję białej gorączki kiedy czegoś szukam w kategorii używane a połowa ofert ma zdjęcia katalogowe...
Mogę jeszcze podpowiedzieć, że w przypadku jeśli sprzedaje się pojedynczą sztukę rzeczy używanej a ta posiada numery seryjne to warto wrzucić zdjęcie na którym wyraźnie widać te numery. Mogło dojść do sytuacji w której kupujący odesłał inny egzemplarz myszki niż ten który zakupił.
Allegro wymaga od firm białego tła i to jest przyczyna wrzucania tych zdjęć katalogowych. Łatwiej wrzucić zdjęcie z netu niż edytować 100 realnych fotek.
Taka mi myszka wróciła
🤔nie widać obrazków
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Szanowne Moderatorki, prośba o udostępnienie zdjęć zwróconego przez klienta towaru.
Chyba, że serwis Allegro boi się prawdy? W takim wypadku przepraszam za prośbę (~.^)
@Skill_Player Zdjęcia są już widoczne dla wszystkich.
Odpowiadając natomiast na główne pytanie autora tego wątku. Nie, to słowo nie jest zakwalifikowane jako obraźliwe stąd też nie możemy usunąć tej oceny.
@_HolaOla_ Bardzo dziękuję.
Widać, że sprzęt jest uszkodzony a nie był.
To jest dziwne jak można tak zaorać sprzęt w przeciągu kilku dni i pytanie co ten kupujący z nim robił? Mój Razer Deathadder V2 po kilku latach katowania w WoT nie dorobił się takiego pęknięcia obudowy.
Prawdopodobnie mamy tutaj do czynienia z jakimś mokrym snem kupującego aby zostać gwiazdą e-sportu. Szkoda, że odbywa się to ze stratą dla uczciwego sprzedawcy.
@kafia333 jedyne co Ci pozostaje (bo oczywiście serwis nie poczuje się przynajmniej do usunięcia niesłusznego nega) to koniecznie odpowiedzieć temu człowiekowi na ten negatywny komentarz dodając w opisie link do fotki przedstawiającej stan towaru po zwrocie.
@kafia333
Nie wiem czy nazywanie kogoś cwaniakiem narusza zasady Allegro, bo mowa tu tzw. "zasadach Allegro" a nie słowach powszechnie uznanych za obraźliwe i służących najczęściej do wzmocnienia nawoływania do nienawiści lub przynajmniej wyrządzenia przez innych szkody drugiej osobie - zasady Allegro zaś w zbyt wielu miejscach znacznie odbiegają od przyjętych norm społecznych trudno więc obiektywnie to ocenić (zasady Allegro są subiektywne podobnie jak zgodnie z regulaminem same oceny).
Znany jest jednak (niedawny) przypadek gdy Allegro skasowało komentarz zawierający słowo "patałach" ale nie zablokowało możliwości wypowiadania się tym forum osobom, których przekonania i intencje są reprezentowane nawoływaniami brzmiącymi dokładnie tak (cytat):
"nie używaj słowa patałach. Napisz nieudacznik, albo kłamca".