Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W sierpniu zakupiłem dwa zasilacze do lamp ledowych. Z czego jeden zasilacz zwróciłem po miesiącu bo był niepotrzebny. Sprzedawca upiera się ze do paczki dołożył trzeci Gratisowy zasilacz o którym nie miałem pojęcia bo po pobierznym sprawdzeniu co jest w środku oddalem to elektrykowi. I nie mam pewności czy w środku był faktycznie dołożony gratis.
Sprzedawca nie chce mi teraz oddać pieniędzy za zwrot bo rzada ode mnie oddania gratisu... I tu jest pat bo ja gratisu nie mam a sprzedawca upiera się przy swoim.
Co w takiej sytuacji zrobić?
Ja się o żaden gratis nie prosiłem a sprzedawca sam od siebie go niby dołożył.
@PHUNaszDom Po Twoim odstąpieniu od umowy i zwrocie zakupionego towaru sprzedawca nie może nie oddać pieniędzy, nie może nie uznać zwrotu, ma obowiązek zwrócić wpłatę.
Otwórz spór; https://allegro.pl/dyskusje/nowa zgłoś w nim problem i poproś tam po 24 godzinach o pomoc pracownika Allegro.
Żaden "gratis" faktyczny czy urojony nie może być powodem odmowy przyjęcia zwrotu i powodem blokowanie zwrotu wpłaty. Nie może też być powodem zmniejszenia wartości zwracanej rzeczy, bo gratis jest gratisem i nie znasz jego wartości.
Nie może też być powodem zmniejszenia wartości zwracanej rzeczy, bo gratis jest gratisem, czyli jest dodawany za darmo, więc nie znasz jego wartości i nie możesz tego ocenić przed odstąpieniem od umowy. Po odstąpieniu umowa jest ona niezawarta, ale Ty nie odstąpiłeś od umowy całkowicie, tylko częściowo.
Niech teraz sprzedawca Ci udowodni, że otrzymałeś jakiś "gratis".
taaa... pod warunkiem ,że ów gratis nie został ujety w ofercie sprzedawcy .
No właśnie że w ofercie aukcji nie było nic mowy o jakimś gratisie tylko dowiedziałem się o nim kilka dni temu jak zauważyłem że po miesiącu nadal nie ma zwrotu gotówki. I kontaktowałem się ze sprzedającym i dopiero wtedy mi o tym oświadczył że nie odda mi pieniędzy dopuki nie oddam mu rzekomego gratisu.
Niby ma zapis z kamer że dołożył gratis ale jakoś nie chce mi go odostepnic🤔
"Otrzymałeś gratis? – w przypadku zwrotu towaru odeślij go również do nas".
https://allegro.pl/oferta/konsola-microsoft-xbox-series-s-11165496029#returnpolicyshow
@PHUNaszDom, w przypadku odstąpienia od umowy bez podania przyczyny powinieneś zwrócić wszystko, co otrzymałeś od Sprzedającego.
W przypadku reklamacji z tytułu rękojmi zwrot gratisu nie jest konieczny. Nawet jeśli wystąpisz z żądaniem odstąpienia od umowy w ramach reklamacji, Sprzedający i tak może to żądanie zmienić na naprawę bądź wymianę. Poza tym reklamacja może zostać zgłoszona np. po roku albo prawie dwóch latach i masz prawo nie posiadać już gratisu.