anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro nie usuwa aukcji z podróbkami perfum pomimo wielokrotnych zgłoszeń ?

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Samo zgłoszenie może nie wystarczyć ,musisz przedstawić dobre dowody że to co zgłaszasz nie jest tym co jest wystawione.

oznacz moderatorów

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

Wiesz, nie trzeba być Scherlokiem żeby sprawdzić ,że 

Calvin Klein Eternity 100 ml EDP

to nie jest to samo co

Perfumy Damskie ETERNYTI WOMAN 100 ml.

https://allegro.pl/oferta/perfumy-damskie-eternyti-woman-100-ml-14738783359

Numer oferty: 14738783359

A ta podróbka podpięta jest pod oryginalny EAN Calvin Klein i ma podany parametr marka Calvin Klein.

Sprzedawca niczego nie zataja. Zdjęcie jest inne. Opis aukcji jest inny. Tytuł aukcji jest inny.

Pisze jak jest 🙂 Tylko dział ekspercki Allegro ma problem. Pewnie nie wierzy własnym oczom. Być może maja problem z czytaniem po polsku.  A sprzedawca tak po prostu literówki robi w tytułach i opisach i jeszcze złe zdjęcie załącza do produktu.

Albo takie perfumy z parametrem marką jako Giorgio Armani

https://allegro.pl/oferta/perfumy-damskie-wy-may-way-90-ml-12125011292

"Giorgio Armani  czy jak pisze sprzedawca "WAY MAY" ?? Te produkty są prawidłowo połączone?

Dla działu allegro jest to trudny problem.

Nie wiem jakich dowodów allegro by chciało skoro marka się nie zgadza, a sprzedawca w tytule i opisie aukcji podaje inną nazwę , niż marka oryginalna.

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

Nie usuwają, bo zyski ze sprzedaży podróbek przewyższają straty związane z utratą klientów szukających oryginałów. Takie korporacje jak allegro i zarzadzajacy nimi ludzie nie kierują się etyką, tylko rachunkiem zysków i strat.

oznacz moderatorów

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

Dziwne to , bo allegro też sprzedaje ten produkt i też traci. Tu na przykład jest taka sytuacja : 

https://allegro.pl/oferta/cool-water-for-woman-daoidaff-dla-kobiet-edt-14478654788?p=1#inne-oferty-p...

Top oferta w kategorii Davidoff Cool water to podróbka o nazwie " Daoidaff "

Sprzedane 235 sztuk. Oficjalny sklep Allegro ma zapewne oryginał tych perfum, bo sprzedaje je po 116,99 zł i kupiło je 60 osób. Może dochodzą do wniosku, ze Ci którzy kupią podróbkę i tak by nie kupili u nich?

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@TESTEROMANIAK-PL A nie wziąłeś pod uwagę, że to "słynny katalog Allegro" tak łączy oferty z produktem z katalogu > na ten temat była już cała masa wpisów na AG > w końcu sam napisałeś : "Sprzedawca niczego nie zataja. Zdjęcie jest inne. Opis aukcji jest inny. Tytuł aukcji jest inny."

Takie perfumy inspirowane znanymi zapachami istnieją od co najmniej 20 lat > są sprzedawane w zarówno na bazarkach, jak i w renomowanych perfumeriach > nikt nie zgłasza tam podróbek.

oznacz moderatorów

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

Nie w tym przypadku. Sprzedawca dubluje aukcje z tym samym produktem i raz podaje prawdziwego chińskiego producenta, a raz podpina się pod produkt oryginalny. To jest celowe. Jedną aukcję mu zdjeli, ale po tygodniu wystawił ponownie podpięta pod oryginał.

oznacz moderatorów

marowit
#7 Wielbiciel#
Dzień dobry. Regularnie natykam się na Allegro na podróbki perfum i w zasadzie nie mam nic do tego. Jeżeli ktoś chce kupić podróbkę to jego sprawa i jego ryzyko. Niestety wkurza mnie to ,że ja szukając oryginalnych perfum, muszę przedzierać się przez takie podróbki, które są podłączone pod markę oryginalną. Myślałem na początku ,że jest to jakiś błąd sprzedawcy, albo błąd Allegro. Sprzedawcę rozumiem, bo jak podepnie swoją podróbkę pod markę oryginalną, ustawiając odpowiedni parametr w opisie produktu , to mu sprzedaż rośnie. Naiwnie myślałem, iż allegro nie jest świadome takiej sytuacji i zacząłem zgłaszać takie aukcje z powodu błędnego powiązania z produktem. Zgłaszałem tak sobie kilkadziesiąt razy i nic. Aukcje dalej w toku. Napisałem do Allegro , w sumie kilka wątków mam założonych w tej sprawie i nic. Dwa miesiące regularnego zgłaszania, kilkadziesiąt zgłoszeń i maili. Pracownicy Allegro odpisują, iż oni nie są w stanie zweryfikować oryginalności produktu , mimo że ma on inną nazwę niż marka oryginalna.

Na przykład wpisuję sobie w wyszukiwarkę allegro markę Davidoff w kategorii perfumy  i pierwsze co mi wyskakuje , to jakaś podróbka o nazwie DAOIDAFF

https://allegro.pl/kategoria/perfumy-i-wody-135?string=davidoff

W parametrach marka ustawiona jako Davidoff mimo tytułu i opisu aukcji o treści "COOL WATER FOR WOMAN Daoidaff dla kobiet edt"

Numer oferty: 14478654788

Dlaczego allegro ma problem z usuwaniem takich ofert? Czy aż tak liczy się prowizja od sprzedaży?

Zwykle otrzymuję jedną i tą samą wiadomość. Sprawą zajmie się dział ekspercki:

dziękuję za wiadomość, najmocniej przepraszam za czas oczekiwania na odpowiedź.

Wysłałem zgłoszenie w sprawie oferty 14478654788 do działu eksperckiego w celu weryfikacji Pana podejrzeń.

Jeśli okażą się one zasadne, to oferta zostanie usunięta.

W razie dodatkowych pytań jestem do Pana dyspozycji.

Pozdrawiam
// Przemysław [edycja]
Zespół Allegro

I tak się zajmują. 

Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość.

Sprawa jest weryfikowana przez nasz Dział Ekspercki.

Jeśli stwierdzimy nieprawidłowości podejmiemy odpowiednie kroki.

Pozdrawiam
// Wiktoria [edycja]
Zespół Allegro

A sprzedaż sobie leci. 231 osób kupiło.

Sprzedawca sprytnie sobie działa dalej. Tu drugi przykład. Parametr w opisie Chanel 100 ml za 59,9 zł

https://allegro.pl/oferta/blue-de-perfumy-meskie-edp-100ml-10253691331

Numer oferty: 10253691331

Dział ekspercki allegro myśli. Czy coś o nazwie BLUE DE CHANLE, to jest Blue de Chanel ?

Najwyraźniej jest to wyzwanie dla działu eksperckiego Allegro. W sumie im dłużej myśli, tym więcej prowizji wpada od sprzedaży. 90 osób już kupiło.

Co się stało z usuwaniem zgłoszonych aukcji? Kiedyś to działało. Teraz wogóle mimo ewidentnie źle połączonych ofert podróbek perfum wraz z oryginalnymi markami. 
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@marowit  Jeśli nie wiesz o co chodzi to wiedz że chodzi o pieniądze.  Teraz  już wiesz po co Allegro wprowadziło całe te katalogi i produktyzację?

oznacz moderatorów

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

To wprowadzili żeby konkurować nieuczciwie ze sprzedawcami.

oznacz moderatorów

marowit
#7 Wielbiciel#

Mogli by chociaż odpowiedzieć

zgłoszenie nr "38245956"

i dział ekspercki śpi i nawet nie raczy odpowiedzieć

oznacz moderatorów

TESTEROMANIAK-PL
#9 Pomysłodawca#

Kabaret

Nasz dział ochrony własności intelektualnej podjął próbę nawiązania kontaktu z przedstawicielem marki wskazanej w parametrach oferty w celu weryfikacji oryginalności oferowanego produktu. W chwili obecnej niestety nie otrzymaliśmy jeszcze informacji zwrotnej jednak sprawy nie pozostawiamy i nadal będziemy starać się nawiązać kontakt z przedstawicielem marki. Jak tylko będziemy mieli takie możliwości podejmiemy działania.

Dzial ekspercki nie jest w stanie odróżnić opisu oferty 

Daoidaff - Davidoff

Potrzebują opinii 

oznacz moderatorów