Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Allegro uniemożliwiło mi udział w licytacji, byłam zalogowana na swoje konto, oferowałam tyle ile chciałam by przebić i wygrać, w końcówce licytacji. Wysyłanie w tym czasie przez Allegro sms, konieczność ich odbierania przez licytującego, wpisywanie kodów w ostatnich 10 sek licytacji jest uniemożliwieniem udziału w niej, bo nie ma czasu na wpisywanie kodów, gdy obserwuje się przebieg licytacji w ostatnich 10 sek. Zdarzyło mi się to drugi raz.
Więc pytam dlaczego pozbawia się niektórych możliwości udziału w aukcji, skoro są prawidłowo zalogowani. ?
Na takim działaniu traci sprzedający, bo nie uzyskuje wyższej ceny przez blokadę uczestnika, traci Allegro bo ma niższą prowizję, wreszcie traci kupujący, bo mimo zaoferowania najwyższej ceny - nie wygrywa licytacji.
Korygować/sprawdzać personalia/konto można 10-15 min przed zakończeniem licytacji a nie w końcówce.
To jest irracjonalne, krzywdzące i pozbawiające podstawowych praw kupującego.
Dziękuję za odpowiedź.
@ABOVO11 podaj proszę numer oferty w której doszło do takiej sytuacji?
Uniemożliwia, jaki miałaby cel?
Jaki jest cel weryfikacji sms-owej po prawidłowym zalogowaniu na koncie i zalicytowaniu ?
Nie wiem jaki cel jest tych sms-ów potwierdzających dane zalogowanego uczestnika, wiem, że osiągnięto inny cel : uniemozliwienie licytacji w końcówce.
@ABOVO11 dziękuję, skonsultuję tę kwestię z zespołem i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@ABOVO11 licytacja, w której brałaś udział dotyczyła przedmiotu z kat. Kolekcje i sztuka, a od 1 września 2020 r. oferty powyżej 1000 zł są zawsze weryfikowane SMSem. Taka weryfikacja obowiązuje przez okres 2 miesięcy, a SMS wysyłamy w momencie składania oferty powyżej tej kwoty. Jeśli więcej składałaś swoją propozycję 10 sekund przed końcem licytacji to w tym samym momencie dostałaś kod do weryfikacji. Na przyszłość proponuję zweryfikować się wcześniej, wówczas nie będziesz musiała przechodzić tego procesu przed samym końcem licytacji.
Dziękuję za info.
Czy mogę zacytować tę odpowiedź na branżowych grupach ?
Wyjaśnia bowiem, dlaczego na Allegro sprzedający uzyskują tak niskie, nieadekwatne do wartości ceny. Jak w przypadku tej aukcji. Wyjaśnia, dlaczego zniknęły ciekawe przedmioty, których licytacje sprzedający prowadzą obecnie gdzie indziej. Wyjście z maksymalną ceną 10-15 min przed końcem licytacji czyni ją bezsensowną.
Nigdzie nie ma takich zasad, by w końcówce prawidłowo zalogowanego kupującego ponownie weryfikować, bo zalicytował powyżej 1000 zł. W żadnym domu aukcyjnym, galerii itp. Wszyscy się cieszą z wysokich ofert, a nie utrudniają/uniemożliwiają.
Naprawdę 1010 zł to kwota wymagająca weryfikacji ? Może 5 lat temu tak - ale dzisiaj ? @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@ABOVO11 dzisiaj również, bo z naszych danych jasno wynika, że taka weryfikacja znacznie obniżyła % nieopłaconych licytacji.
Dziękuję za info.
ok. obniżyła % niezapłaconych aukcji, ale także obniżyła ceny uzyskiwane przez sprzedających.
Należałoby zastanowić się nad innym rozwiązaniem, by nie dochodziło do sprzedaży po zaniżonych cenach - taka moja sugestia - jeżeli oczywiście zależy nam na sprzedających.
Proszę o ustosunkowanie się do mojego pytania z poprzedniego wpisu - czy mogę zacytować tę odpowiedź na forach branżowych ?
@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@ko_alka@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Dziękuję za info.
ok. obniżyła % niezapłaconych aukcji, ale także obniżyła ceny uzyskiwane przez sprzedających.
Należałoby zastanowić się nad innym rozwiązaniem, by nie dochodziło do sprzedaży po zaniżonych cenach - taka moja sugestia - jeżeli oczywiście zależy nam na sprzedających.
Proszę o ustosunkowanie się do mojego pytania z poprzedniego wpisu - czy mogę zacytować tę odpowiedź na forach branżowych ?
@ABOVO11 Oczywiście nasze forum jest dostępne dla wszystkich. Skoro każdy może je zobaczy, nie ma powodu, dla którego nie mógłbyś przekazać naszego stanowiska innym. 🙂
Przecież prawa konsumenckie zezwalają na odstąpienie od transakcji, jeżeli zawarta została przez internet.
ps. Czy z Państwa danych wynika także, że sprzedający uzyskują niższe ceny, jak w omawianej aukcji, czy nie prowadzicie takich badań ?
To jest tylko dodatek. Prawdziwym powodem dla którego zniknęły ciekawe przedmioty jest katalog allegro. Strasznie on utrudnia wystawianie, nie których przedmiotów wręcz się nie da wystawić. Do tego dochodzą sytuacje takie jak np opisywana tu jakiś czas temu. Człowiek wystawił jeden zabytkowy zegarek z unikalnym numerem. Za 2 tygodnie chińczyk wystawił 500 takich samych zegarków z aukcją żywcem wziętą z katalogu. Według allegro to jest ok!!! Kilku kolekcjonerów żegnało się tu na forum w niezbyt ciepłych słowach.... Oprócz tego dochodzą opłaty od sprzedaży w sumie wynoszące ponad 20% od ofert nie promowanych i co najmniej 30% od promowanych. Do tego mniej istotne ale też wnerwiające kwestie jak: wyświetlanie nie prawidłowych czasów dostawy przez allegro, zmuszanie do ciągle nawalających metod dostawy dla wysyłek smart, nikt dobrowolnie onem nie wysyła... I wiele, wiele innych....
Szukaj licytacji na allegro lokalnie, tam można zalicytować nawet 9999999 zł bez żadnej weryfikacji 😉
@firmakrzak wszystkie konta na Allegro są weryfikowane podczas aktywacji konta, która polega na potwierdzeniu danych rejestracyjnych. Druga kwestia to wypłata pieniędzy z Allegro Finanse, gdzie trzeba mieć aktywną usługę PayU. Dopiero po tym całym procesie konto może działać na Allegro i sprzedawać swoje produkty. Trzecia kwestia to to, że składanie ofert zakupowych w transakcjach w celu zaszkodzenia bez jakiejkolwiek chęci finalizacji transakcji jest niedozwolone. Takie działania negatywnie wpływają na bezpieczeństwo funkcjonowania naszej platformy oraz szkodzą innym klientom. Za takie działania grożą sankcje określone w Regulaminie.
@ayo80 To wszystko jest jasne, zrozumiałe, ja nawet rozumiem że dla rzekomego bezpieczeństwa weryfikujecie użytkownika. Zgoda, ale przecież można to zrobić przed przystąpieniem do licytacji, wystarczy jeden button lub zakładka: "weryfikacja". Ale to dla was za trudne, łatwiej zbijać ceny jeśli przekroczą te symboliczne 1000zł.
Można też opóźnić rozliczenie licytacji, zalicytował - OK, uznajemy ale sprawdzimy go , więc wyniki ogłosimy dopiero po wykonaniu weryfikacji. Czy to trudne?
Od pewnego czasu obserwuję że to co ulepszacie to jakieś nerwowe, nieprzemyślane posunięcia mające rzekomo usprawnić a tak naprawdę to są szkodliwe dla wszystkich, dla was też
@ayo80 aby kupować lub licytować nie jest potrzebna aktywacja konta, nie ma żadnej weryfikacji poza potwierdzeniem maila.