anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego allegro zamknęło moją dyskusję i nie wypełniło wszystkich zobowiązań?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:54581730
#7 Wielbiciel#

Allegro zamknęło moja dyskuje ze sprzedawcą, a nie zostały spełnione moje prośby. Ta firma sprzedaje produkty niezgodne z opisem, nie zależy mi tylko na zwrócie środków, ale i także aby ta Pani zmieniła opis niezgodny z produktrm,który oferuje przez wasza aplikacje. To się kwalifikuje do zgłoszenia do UOKiK 

oznacz moderatorów
41 ODPOWIEDZI 41
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Naprawdę? A spójrz na to, dlaczego katalog ciągle zmienia wprowadzone przez nas  parametry płynne? Jak wystawiam z roku 1982 to znaczy, że jest z 1982 a nie z 1980. Niektórzy szukają konkretnych wydań. Baaa rok w  tę czy w tę potrafi zrobić dużą różnicę w cenie. Masę przedmiotów muszę poprawiać po katalogu choć przy wystawianiu podałam dobre parametry. Kiedy w końcu to poprawicie? Menedżer Społeczności

Screenshot_48.png

Screenshot_49.png

oznacz moderatorów
Laquatus
#8 Zapaleniec#

@msniezek Art. 286 Kodeksu Karnego to tzw. artykuł o oszustwie:

Art. 286. [Oszustwo]
§ 1.
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Celowe wprowadzanie w błąd jak w tym przypadku OP napisał, że w opisie było że materac jest w 100% z bawełny, a faktyczny stan był, że 50% bawełna i 50% poliester, jak najbardziej łapie się w ten artykuł, a brak reakcji z Waszej strony i tłumaczenie, że nie ingerujecie w opisy, bo to kwestia sprzedającego, jest przyzwoleniem jak nie pomocą w przestępstwie.

Ba, jest to logicznie niespójne z polityką ograniczenia sprzedaży pewnych produktów, skoro sprzedaż to odpowiedzialność sprzedającego, to dlaczego ograniczanie możliwość sprzedaży? A skoro ograniczacie, bo to jest niezgodne z prawem, mimo, że to nie Allegro sprzedaje, a sprzedający, więc Wy w tym momencie bezpośrednio nie łamiecie prawa, to dlaczego i w przypadku chęci oszustwa klientów przez sprzedających nie powstrzymujecie łamania prawa przez sprzedających?

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Laquatus w przeciwieństwie do kupującego i sprzedającego, nie dysponujemy produktem, aby sprawdzić jego cechy. Sprzedaż zarówno materacy 100% bawełnianych, jak i tych 50%/50% nie jest niezgodna z prawem 🙂

Powinienem się już przyzwyczaić, ale zawsze jestem zadziwiony, gdy przypadkowi ludzie siedząc za komputerem ferują wyroki i szastają paragrafami, nie tylko nie znając szczegółów sprawy, ale nawet nie znając stanowiska drugiej strony sporu...

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

A opisywanie i sprzedaż 100% bawełna podczas gdy materac jest 50/50 jest zgodna z prawem?

Stanowisko drugiej osoby opisałeś wyżej. Coś może jeszcze chcesz dodać żeby reszta wiedziala więcej?

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Client:54581730 nie jest moją rolą prezentowanie stanowiska drugiej strony. Relacjonuję jedynie przebieg tej sytuacji na potrzeby dyskusji. Nie wiem, kto ma w tym sporze rację. Powstrzymywanie się od działania ze względu na brak pełnej wiedzy na temat jakiejś sprawy nie jest przyznaniem komukolwiek racji. To nie polityka, że "kto nie z nami, ten przeciw nam".

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Laquatus
#8 Zapaleniec#

@msniezekwidzę nie bardzo zrozumiałeś moją wypowiedź, albo raczej nie chciałeś, co jest bardzo zadziwiającym stanowiskiem jak na menedżera społeczności. Ja nie napisałem, że sprzedawanie takiej czy inne wersji materacy jest niezgodnie z prawem. Napisałem, że jeżeli już doszło do oszustwa, to Wy umywacie ręce i pozwalacie nadal oszukiwać kolejnych ludzi, zamiast pomóc oszukanemu i uniemożliwić takich praktyk oszukującemu.

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Laquatus najwyraźniej więcej wiesz o tej sprawie, niż ja czy Allegro - wygląda na to, że jesteś lepszym adresatem własnego apelu.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

A co takiego trzeba wiedzieć więcej? Wystarczy przeczytać ten opis, sprawdzić z czego jest dany materiał i czy jest to zgodne z metka, ot wielki wysiłek. Wy po prostu nie chcecie się wtrącać, bo tam wam wygodniej. Łatwiej jest przecież zamknąć dyskusje niż się do niej prawidłowo przychylić. Co za bezczelność zamknąć dyskusje i nie odpowiedzieć nic w sprawie drugiego żądania, tylko napisać, że wymagania zostały spełnione! A przecież nie zostały, dodatkowo napisałam poniżej, że chce 100% zwrotu, przemyślałam sprawę zanim jeszcze ktokolwiek odpisał. Tego materacu już nie użyje i dziecko było tak zapocone jak na nim spało. 

Zdjęcia wszystkie metki wstawiłam, to znikąd sobie tego nie wzięłam, chyba jest to odpowiednie do zweryfikowania. Pozwalacie, aby były niezgodne z opisem ogłoszenia na waszej stronie, wstyd

oznacz moderatorów
Laquatus
#8 Zapaleniec#

@msniezekTwój lekceważący stosunek do klientów Allegro jest wręcz zatrważający. Nie wiem jaki manager w Allegro w ogóle wyraził zgodę na to, aby taka osoba jak ty zajmowała takie stanowisko. Opisuję problem jak występuje w serwisie Allegro w dobrej wierze, aby faktycznie było to bezpieczne miejsce na zakupy jak to się reklamujecie, pokazuję realny problem na realnym przykładzie, a Ty potrafisz się tylko wyzłośliwiać pod moim adresem korzystając z najniższych możliwych standardów dyskusji wyprowadzając jednie argumenty ad personam. Jaki w ogóle jest cel Twojej dyskusji i Twojego stanowiska tutaj, skoro zamiast przyjąć do wiadomości realny problem, to tylko potrafisz obrażać klientów Allegro?

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Laquatus bardzo się cieszę, że od zarzutów o "pomaganie w przestępstwach z artykułu 286 Kodeksu Karnego" przeszedłeś do "pokazywania realnego problemu". Wybacz, jeżeli źle oceniłem Twoje szlachetne intencje. Natomiast jeżeli nie chciałbyś prowokować obrony, jest na to świetny sposób - nie atakuj.

Argumenty ad personam to jednak coś innego - nigdzie w naszej rozmowie nie padły, bo nie mogły. Nic o Tobie nie wiem, a odnoszę się jedynie do tego, co i jak piszesz.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:54581730 a masz wyrok na oszustwo? Bez prawomocnego wyroku jak kogoś nazwiesz oszustem to ty zarobisz wyrok za zniesławienie. Więc dlaczego allegro ma się mieszać w sprawę między tobą a sprzedawcą? Do tego podajesz zły paragraf bo to nie jest oszustwo idź zgłosić na policję to co wytłumaczą że nie zajmują się kompetencjami właściwymi dla sądów cywilnych z kpc

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Ja nikogo nie nazywam oszustem. Ja grzecznie proszę firmę,aby zmieniła opis, bo obecny nie jest zgodny z prawdą. To chyba nie jest karalne?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:54581730 a ja ci pisałem że nie jestem pewiem mimo tego co pisze moderator czy taka zmiana jest możliwa. Z tego co podajesz to raczej nie jest unikatowy model materaca więc zakładając że sprzedawca nie jest jedynym co ma go w sprzedaży na allegro to bardziej prawdopodobnym jest że ten paramentr jest źle wpisany w katalog. Ale to można prosto sprawdzić wystarczy zobaczyć co maja w opisie inni sprzedawcy tego towaru czyli jak wszedzie jest źle tzn że allegro ściemnia. Ba na forum masz nawet posty w rodzaju 20x prosimy o poprawienie pomyłki w katalogu allegro uwaza że jest dobrze lub podobne w rodzaju allegro samo zmieniło nam ofertę poprawiliśmy nazad tak jak ma być to nam zmienilo na źle znowu... ręce opadają. Druga rzecz bez treści oferty to nikt ci tego nie zdementuje wiec może zapodaj link... i prawda na jaw wyjdzie. Rzecz trzecia zapamiętaj najpierw jak towar przyjdzie to sie go sprawdza czy dostalo się na 100% to co się zamowiło i dopiero używa a nie najpierw używa a potem szuka co nie pasuje i dlaczego sprawa by była zalatwiona reklamacją materac odeslany nieotwarty a kasa w ręce lub wymieniony na taki jak trzeba a tu mamy używany przepocony materac i roszczenie 100% zwrotu... dostalaś 50% bo towar używany był tzn nie jest już pełnowartościowy a wystarczyło sprawdzić metkę po otwarciu paczki i reklamaowac niezgodność z opisem

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

No jak..przecież strzelasz mi tu jakimś wyrokiem za zniesławienie. 

Żaden problem, mogę nawet skopiować to super ogłoszenie. Myślałam, że macie tu wglad, jestem tu nowa. Nie znam się.

Z tym użyciem materaca to zgadzam się z Tobą. Następnym razem na pewno obejrze czy wszystko jest jak trzeba. Teraz na szybko działałam, tak to jest jak ma się noworodka w domu, nie ma czasu na nic... 

Mimo wszystko nie zmienia to postaci rzeczy, że sprzedawca powinien poprawić opis, na tym mi najbardziej zależy. Jak sprzedaje cos, to opisuje produkt jak należy i jeśli ktoś zwraca mi uwagę to chociażby próbuje z nim rozmawiać,  a nie bezczelnie wjeżdżać na kogoś. 

Rzygac mi się chce jak o tym myślę. 

Poniżej opis: 

Screenshot_20241031_185844_Allegro.jpg

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:54581730 toto jest tak napisane że ja nie wiem czy materac + poduszka mają być z bawełny, czy może materac osobno a poduszka jest tylko z bawełny. Plus 100% bawełna polskiego pochodzenia tzn że cała bawełna w tym towarze jest z Polski a niekoniecznie całość jest z bawełny z Polski

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Haha od razu mi się przypomniał reklamowany że 2 lata żel aloesowy zawierający 98% aloesu. Po wnikliwym śledztwie na jaw wyszło, że żel zawiera max 1% 98procentowego aloesu i to o to chodziło z wielkim napisem na butelce. To że tylko 1% wiadomo stąd że aloes był na sam koniec składu, i sprawdzaliśmy maksymalne stężenie poprzedzających go substancji. Taka zabawa na grupie kosmetycznej. Producent nie chciał odpowiedzieć ile aloesu zawiera żel 98% aloes. To niestety jest norma. O ile na materacu człowiek jeszcze dopatrzy to w innych produktach dzień w dzień go ktoś w balona robi...

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Jak patrzę na metkę poduszki to wychodzi na to, że i poduszka i materac. Finalnie 50/50

Opisane jest,że bawełna polskiego producenta. A nie, że bawełna z Polski

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:54581730 no w tym rzecz że na ofercie w allegro nie ma zdjęcia metki, jakby było to jasne że dostajesz to co na metce więc nie kupisz jeśli info z metki ci nie odpowiada a tu zwyczajnie to jest tak ujęte że każdy zrozumie inaczej niż w realu na metce jest patrz wyżej i można się procesować i przegrać bo masz obowiązek sprawdzić po dostawie czy towar dostarczony jest tym zamówionym i zamiast użyć wnosisz reklamację że dostarczyli nie to co trzeba lub robisz odstąpienie od umowy bez otwierania. Ergo 8 na 10 nie sprawdzi i będzie używało a 1 na 10 sprawdzi i od razu zareklamuje a 1 na 10 nie sprawdzi i później skapnie się wtf tu cosik nie tak z moim zakupem jest i masz zonka

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Wiesz, mi już nie o tej hajs idzie. Niech sobie to wezmie i coś ładnego kupi.

O sam fakt, jak można tak głupio opisać produkt i manipulować ludźmi łatwo. 

No mnie to kupiło, zerknęłam 100% bawełna. Wypełnienie watolina, a więc zerknęłam z czego może być watolina. Patrzę, z bawelny również to skoro 100% bawełna to pewnie watolina wykonana z bawełny. I zamówiłam.. a tu uj.  Mój błąd, że nie sprawdziłam przed użyciem.

Mimo wszystko zwracam babce uwagę na to, a ona mnie osrała.. no litości. Mam nadzieję,że kiedyś coś zamówi i dostanie w pudełku cegłę albo ziemniaka. Niech karma wróci.. z podwójna siłą.

oznacz moderatorów
KrzepkiRadek
#9 Pomysłodawca#

@Client:54581730kluczowe pytanie moim zdaniem: czy na rynku znajdują się takie zestawy, w których wypełnienie materaca jest z naturalnych materiałów?

oznacz moderatorów