anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego InPost paczkomat ma taki długi czas dostawy

seattle84
#8 Zapaleniec#

Witam,

Wybieram karmę dla psa i w zakładce produktu dostawa paczkomat InPost pokazuje dostawę 12.11 Nie wierzę, bo jeśli dostawca deklaruje wysyłkę w 24h to paczka będzie w sobotę. Trudno zaryzykuję. Kupiłam i co pokazuje?!?! Po zakupie wyskakuje dostawa w sobotę.

Dlaczego wprowadzacie w błąd kupujących? Tylko One pokazuje dostawę w sobotę.

a.JPGb.JPG

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

LEW433
#21 Demiurg#

Allegro ma swój niezależny , nieomylny system wprowadzania w błąd kupujących, sądzisz że mogą się mylić?

oznacz moderatorów

seattle84
#8 Zapaleniec#

Allegro to się niedługo pomyli z prognozą przychodów, bo to co się tu teraz wyprawia to jedynie zachęca do bojkotu. Wyszukiwarka, w której nie idzie nic znaleźć, chińskie badziewie opisane przez AI w każdej kategorii + robienie z ludzi debili z czasem dostawy.

A InPost nie widzi, że takimi zagraniami robią ich w ...... ?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Bo krótsze podają onowi i tam potem 50% szans ze dojdzie na tego 12stego xD Taki myk marketingowy. Zobacz jak fajnie będą przed świętami pokazywać. W zeszłym roku masa ludzi paczek na czas nie dostała, bo ona pokazywali przed świętami, a inposta z gwarancją dostawy dopiero po. Oczywiście doszło odwrotnie...

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#9 Pomysłodawca#

Przed 1 listopada też w czwartek pokazywało dostawę w sobotę tylko łonowca a inpost na poniedziałek. Swoją drogą czy jest ktoś komu dostarczyli do zielonego automatu przesyłkę w jakąś sobotę? Tak wiem, że reklamują takie dostawy ale są one jak Yeti. Swoją drogą aby paczka znalazła się na pewno w paczkomacie Inpost w sobotę to trzeba taką opcję wykupić, w standardzie smart jej nie ma, chyba że się mylę 🙂

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@budowlaniec2019  owszem, paczki smart są standardowo dostarczane w soboty bez żadnych dodatkowych opłat.

Ja już na Allegro nie kupuję więc siłą rzeczy nie korzystam z One ale kiedyś w wakacje przechodząc koło zielonego automatu widziałam jak kurier wkładał paczki w sobotę więc się to zdarza. Nie wiem na ile to norma, na ile wypadek przy pracy ale zdarza się 😉

oznacz moderatorów

majster_man
#14 Krzewiciel#

Mi raz inpost dostarczył do klienta przesyłkę w 30 minut. Zdarzyło się to gdy sąsiad z sąsiedniej ulicy kupił przedmiot i zamówił przez paczkomat do którego zarówno on jak i ja mamy 200 metrów. Już nie wspomnę że za 2 dni zwrócił go z adnotacją "nie pasuje mi". Oczywiście nadał przez paczkomat ale zwrot przywiózł mi kurier bo musiało to przejść przez sortownię. To taka ekologia po polsku.

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#9 Pomysłodawca#

Dobrze, że nie zaznaczył "nie dotarł na czas" 😀

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#9 Pomysłodawca#

Rozmawiałem kiedyś z kurierem Inpost pod paczkomatem w sobotę i wygląda to tak, że w pierwszej kolejności są dostarczane paczki z wykupioną opcją "dostawa w sobotę" i jest to gwarantowane, pozostałe przesyłki są doręczane losowo, mają pewną pulę paczek do rozwiezienia i stąd trafiają one w sobotę. Ja niejednokrotnie miałem sytuację, że część przesyłek zamówionych dotarło do mnie w sobotę a reszta w poniedziałek, więc chyba coś w tym jest. Z dostawą do zielonych automatów nie miałem jeszcze okazji współpracować i nie mam zamiaru, ale znam temat od bliskiej mi osoby którą zmusili do oferowania tego przewoźnika, nawet kurier co to odbiera śmiał się, że na 90% zobaczy tą paczkę ponownie jak jej nie odbiorą i będzie robił zwrot.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@budowlaniec2019  ale wszystkie paczki Allegro Smart mają oznaczenie PWW (paczka w weekend) i czarne etykiety i są dostarczane w soboty. Ja swego czasu bardzo dużo kupowałam na Allegro i nie przypominam sobie, żeby kiedyś inpost paczkę oznaczoną PWW dostarczył dopiero w poniedziałek. I Allegro nie pobiera za to dodatkowej opłaty - taki bonus smarta.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@budowlaniec2019 
Nie do końca. Na początek  trzeba odróżnić od siebie dwie usługi świadczone przez Inpost: "Paczkomat 24/7" oraz "Allegro Paczkomat 24/7 InPost". Każda z tych usług ma własny cennik, regulamin i zasady jej świadczenia.

I tak dla Paczkomat 24/7 deklarowany termin doręczenia to 2 dni robocze, a gwarantowany 5 dni roboczych, przy czym może być przedłużony o 2 dni robocze (np. w razie braku miejsca w paczkomacie docelowym czy też w razie jego awarii). Za przekroczenie gwarantowanego terminu doręczenia przysługuje odszkodowanie (2x opłata za nadanie).
Do tej usługi można dokupić usługę "Paczka w weekend", ale nie jest to usługa gwarantowana, operator może zwrócić opłatę za tę usługę dodatkową (przy usługach gwarantowanych zwraca się 2x opłata, zwrot opłaty jest tu deklarowany, a nie gwarantowany). Usługa nie zmienia też gwarantowanego terminu doręczenia.

Natomiast w przypadku usługi "Allegro Paczkomat 24/7 InPost" deklarowany termin doręczenia to 1 dzień roboczy, nie ma zaś terminu gwarantowanego. Jako że usługa nie ma gwarantowanego terminu doręczenia, przesyłkę uznaje się za doręczoną w terminie, niezależnie od czasu transportu. Nie ma też możliwości skorzystania z usługi "Paczka w Weekend", aczkolwiek przesyłki doręczane są w soboty (ale nie jest to ani gwarantowane, ani deklarowane przez operatora). Za "opóźnienie" (w tej usłudze nie ma czegoś takiego) w doręczeniu, nadawcy nie przysługuje odszkodowanie. W tej usłudze przesyłka może być zaginiona (jak nie dotrze w ciągu 30 dni), ale nadal nie będzie ona opóźniona.

Podane wyżej terminy obowiązują pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Za nadanie uznaje się moment umieszczenie przesyłki w skrytce maszyny nadawczej (przy nadaniu w paczkomacie), przekazania pracownikowi (przy nadaniu w punkcie) lub przekazania kurierowi (nadanie z podjazdem kuriera).

W obu usługach za zaginioną uznaje się przesyłkę, która nie dotarła do adresata w ciągu 30 dni od dnia następnego po dniu nadania. W obu usługach za zaginioną przesyłkę przysługuje odszkodowanie.

oznacz moderatorów

fox_paws
#13 Ambasador#

@Health___Beauty Niestety nie wszędzie są dostarczane w soboty, a od jakiegoś czasu generuje się mniej etykiet PWW

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@fox_paws  Był o tym temat na forum - do niedawna każda etykieta generowana w czwartek i piątek miała oznaczenie PWW, teraz mają tylko te z przewidywanym terminem doręczenia na sobotę 

oznacz moderatorów

fox_paws
#13 Ambasador#

No to u mnie nigdy nie generowało wszystkich etykiet Smart jako PWW

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@fox_paws  To trzeba było to zgłosić do Allegro albo do InPost 

oznacz moderatorów

seattle84
#8 Zapaleniec#

Nie chodziło mi w tym wątku o etykiety, czy dany paczkomat ma dostawy w soboty itd tylko o OSZUSTWO jakie stosuje Allegro.

Przed zakupem w zakładce dostawa TYLKO one pokazywało dostawę w sobotę. Paczkomat pokazywał termin 12.11 !!! Po opłaceniu zamówienia okazało się, że nagle jakimś cudem wskoczył paczkomat i dostawa będzie w sobotę i tak też jest paczka czeka w paczkomacie.

Także dziękuje za oszustwa i manipulacje, wyciągnę wnioski na przyszłość kochane Allegro.

oznacz moderatorów