anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego nie ma opcji Szukaj w opisie?

MAMY ROZWIĄZANIE!
boismortier
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry, dlaczego nie ma opcji "szukaj w opisie". Komu to znowu przeszkadzało? Ta opcja ma wrócić! Jest potrzebna. 

oznacz moderatorów
941 ODPOWIEDZI 941
_KANCELARIA_
#10 Popularyzator#

Ja szukam parunastu rzeczy i choć wiem, że są często nie mogę znaleźć. Szukanie odpowiednich wkładek do butów zajęło mi ok. 2h. Absurdalne marnotrawstwo czasu allegrowiczów. Przecież to jest działanie na szkodę firmy. Kiedy allegro znajdzie winnego tego bałaganu i zrezygnuje z grupowania produktowego?

oznacz moderatorów
aventuri
#9 Pomysłodawca#

Winny wykoncypował, że likwidacja kwerendy zajmującej więcej drogocennego czasu serwera da stutysięczną część grosza oszczędności na każdym wyszukiwaniu. Po pomnożeniu przez ilość wyszukiwań wyszły mu **piiip**yliardowe oszczędności, więc pogalopował po uścisk dłoni przełożonego 😉 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

To nie masz źle. Ja szukałam kiedyś dziecku 2h skarpetek, większej ilości naraz i skończyłam kilka miesięcy później w chińskim sklepie - desperacja jak wydarła prawie wszystko xD

oznacz moderatorów
sp6vxh
#8 Zapaleniec#

A może tu obowiązuje ta sama logika co przy okresowym przemeblowaniu/przekładaniu produktów w marketach? Szukając interesującego Cię produktu rośnie szansa że wrzucisz do koszyka coś czego nie szukałeś, ale skoro już wpadło w ręce....

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

To by wyjaśniało czemu co chwilę coœś sie zmienia xD Ale mój market sie przejechał. Tak mnie zmiany wkurzały, że teraz mąż robi większosć zakupów po drodze. A po drodze to inny market 🙂 Co wejdę to wszystko inaczej stoi.

oznacz moderatorów
merkuriusz77
#10 Popularyzator#

Wiesz, to mogłaby by być jakaś hipoteza, tyle że słowo "logika" nie bardzo pasuje - no i w marketach raczej zamienia się jeden układ na inny: czyli zmienia się porządek; tutaj natomiast względny porządek zmienił się w całkowity nieporządek - to tak jakby w markecie pracownicy pozdejmowali produkty z półek, po czym zrzucili je na kilka stert - na koniec kierownik czy menadżer oznajmiłby: dzięki temu, drodzy klienci, znajdziecie dużo łatwiej to, czego szukacie!

Przykład: wystawiam wczoraj film "Życie jest piękne"; podgrupa z tym filmem zawiera 28 ofert; no więc - 27 z 28 jest błędnych! - ten jeden jedyny prawidłowy to akurat mój - cała reszta: całkowity miszmasz. Żeby to zgłaszać, musiałbym chyba z pół godziny klikać. Więc piszę do Allegro, żeby się tym zajęli. No i zajęli się - dziś rano okazało się, że usunęli...jedną błędną ofertę. Pozostałych 26 zostawili. Zrzut ekranu 2025-02-19 085647.png

oznacz moderatorów
merkuriusz77
#10 Popularyzator#

Zamieściłem nie ten zrzut ekranu - ale mniejsza z tym: na tym, który tu wkleiłem, widać coś podobnego: to znaczy - kompletny chaos!

oznacz moderatorów
dorothy2
#11 Animator#

@merkuriusz77  napisał(a):

Żeby to zgłaszać, musiałbym chyba z pół godziny klikać. Więc piszę do Allegro, żeby się tym zajęli. No i zajęli się - dziś rano okazało się, że usunęli...jedną błędną ofertę. Pozostałych 26 zostawili.

Bo to jest syzyfowa praca, także dla pracowników Allegro. Ten katalog to coś, co się po prostu nie może udać.
Może sobie myśleli, że użytkownicy będą im zgłaszać ale to jak napisałem w innym temacie - trzeba by się zatrudnić na drugi etat na Allegro. A oni chyba liczyli że będziemy to robić jako wolontariat 😄

oznacz moderatorów
gradek83
#9 Pomysłodawca#

Ich tok myślenia jest taki aby nie filtrować szukanej frazy i odrzucać te które nie pasują ale wręcz przeciwnie dokładać kolejne bo z założenia jeśli wyświetli się tylko jeden wynik to potencjalny klient skupi się tylko na tym co szuka i tak to powinno działać NO NIE! dla nich to ta jak w sklepie jeśli idziesz po pieczywo to oddalone jest gdzieś w głębi sklepu po to aby człowiek idąc po drodze wrzucił coś czego nie planował kupić...  Ludzie wpisywali frazę która zazwyczaj nigdy nie była by podana w opisie i znajdowali precyzyjnie to czego szukali kupowali i zakup był krótki i trafiony. Teraz aby to samo odszukać musisz spędzić pół dnia przeglądając każdą z ofert to CUD że jeszcze zdjęć nie pokasowali skoro ludzie są wzrokowcami  to i na przysłowiowe oko też mogą coś wypatrzyć podobnie wyglądającego do tego co szukają. Głos użytkowników nigdy na Allegro się nie liczył to nie Demokracja tylko Zamordyzm. 

oznacz moderatorów
szneider
#9 Pomysłodawca#

Wiadomo coś komuś o pozwie przeciwko Allegro w związku ze zmianami wyszukiwania? Chodzi o duży sklep z częściami samochodowymi.

oznacz moderatorów
gradek83
#9 Pomysłodawca#

Pierwsze słyszę ale fakt jak ktoś ma firmę na Allegro i po tej zmianie "DEBILNEJ" Jakiś Janusz chce wyszukać numer części lub jej parametry które ni jak nie zmieszczą się w głównym opisie to no nie ma szans aby klient trafił do opisu sprzedawcy który się napocił i szczegółowe dane podał w opisie aukcji które w ogóle nie są brane podczas wyszukiwania. Równie dobrze mógł tam nic nie napisać albo skopiować trylogię Pan Tadeusza. Mam nadzieję że znajdzie się o wiele więcej takich firm które podadzą allegro  o takie praktyki i przy dobrym adwokacie mam nadzieję że pozwy na grubą kasę pójdą. Przede wszystkim powinno się zgłaszać to do Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

oznacz moderatorów
ptrk88
#3 Debiutant#

Tragedia, że Allegro nie liczy się z kupującymi i narzuca swoje dziwne zmiany ograniczające funkcjonalność serwisu. Teraz nie mogę znaleźć tego, czego szukam. 

Jeszcze bardziej martwi mnie, że Allegro nie liczy się z tak dużym odzewem osób wnioskujących o przywrócenie tego przycisku. Chyba czas zacząć unikać robienia zakupów na Allegro, skoro nie liczy się tu użytkownik, a tylko zdanie właściciela serwisu.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@ptrk88 widzę, że wspominaliśmy już o tym, ale jak już napisałeś to pozwolę sobie zacytować:

"Była to funkcją, którą udostępniliśmy w przeszłości, gdy nasza wyszukiwarka nie uwzględniała jeszcze wszystkich parametrów.

Aktualnie wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe"

Opinia naszych klientów jest dla nas ważna, natomiast opcja szukania w opisach tak jak już pisaliśmy od dawna nie spełnia swojej funkcji i nie jest potrzebna do tego, aby wyszukać produkty, który potrzebujesz.

Zdecydowaliśmy o usunięciu opcji [Szukaj w opisie] i ta decyzja została wdrożona na stałe.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów
COMTER
#11 Animator#

Opcja szukaj jak i rozdzielenie ofert są niezbędne.  Wystawiam telefony i pod produktem wszystkie dane są błędne a pod produktem poza moimi, fabrycznie nowymi sa podróby, odnawiane jako nowe, uszkodzone używki. A wystawiam kilka a widoczna jest jedna pod produktem. Kiedy ktoś zrozumie i przestanie wypisywać podobne bzdury "

Była to funkcją, którą udostępniliśmy w przeszłości, gdy nasza wyszukiwarka nie uwzględniała jeszcze wszystkich parametrów.

Aktualnie wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe"" co uwzględnia wszystkie parametry???????

oznacz moderatorów
Michu2514
#7 Wielbiciel#

Drogi moderatorze nigdy nie sprzedawałem na allegro ale tylko kupowałem.Nie znam się na tym w jaki sposób są opisywane i eksponowane produkty na aukcjach allegro, ale  wyszukiwarka działa fatalnie po zmianie zmianie. Prosty przykład z ostatniego zakupu którego szukałem produkt opryskiwacz wpisany z małej litery "dus158z" 1 oferta wpisany z wielkiej"Dus158z" 2 oferty.Po wpisaniu w przeglądarkę"  site:allegro.pl dus158z  "mam kilkanaście ofert. Pytanie  czy po waszym "cudownym"ulepszeniu wyszukiwarki muszę zapisać się na kurs programowania aby znaleźć to czego szukam?

oznacz moderatorów
COMTER
#11 Animator#

Proszę o znalezienie Samsunga galaxy s plus. Wyświetla mi się całe allegro ale telefon którego szukam pokazuje się nieużywany jeden. Jeden???

oznacz moderatorów
dorothy2
#11 Animator#

@gdvorek  napisał(a):

@ptrk88 widzę, że wspominaliśmy już o tym, ale jak już napisałeś to pozwolę sobie zacytować:

"Była to funkcją, którą udostępniliśmy w przeszłości, gdy nasza wyszukiwarka nie uwzględniała jeszcze wszystkich parametrów.

Aktualnie wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe"

Opinia naszych klientów jest dla nas ważna, natomiast opcja szukania w opisach tak jak już pisaliśmy od dawna nie spełnia swojej funkcji i nie jest potrzebna do tego, aby wyszukać produkty, który potrzebujesz.

Zdecydowaliśmy o usunięciu opcji [Szukaj w opisie] i ta decyzja została wdrożona na stałe.

🤡

Ludzie Wam piszą wyraźnie, że im produktów nie znajduje (za pomocą wspaniałej wyszukiwarki Allegro), piszą jak je wyszukali (za pomocą wyszukiwarki Google przeszukując Allegro), a Ty piszesz, że nie jest to potrzebne... To tak na poważnie czy jesteśmy tu w ukrytej kamerze?

NIE DA SIĘ umieścić wszystkich danych (np. wyszczególnionych modeli części samochodowych) w parametrach, tytule czy kategoriach, a o jakie słowa kluczowe chodzi to nie wiem, bo jeśli komuś nie wyszukuje części, która jest wyszczególniona w opisie, to widocznie nie są to Waszym zdaniem słowa kluczowe.

Prawda jest taka, że najpewniej nie umiecie rozgraniczyć wyszukiwania w opisach od połączonych ofert i dlatego opcja zniknęła. Bo przecież w przeciwnym razie też by Wam zależało żeby ludzie wyszukali więcej niż mniej.

Proponuję jeszcze usunąć segregowanie po cenie od najniższej - też nie spełnia swojej funkcji (nawet tym bardziej) więc jest opcją zbędną 😄 odzyskacie dzięki temu jeszcze trochę zasobów.

btw. czekam nadal na odpowiedź w temacie "Brak opcji rozłącz te same oferty".

oznacz moderatorów
przemo-c
#9 Pomysłodawca#

1 dalej nie wyszukuje wszystkich parametrów bo nie macie skatalogowanych wszystkich parametrów.

2 spełniała swoją funkcję lepiej niż obecne wyszukiwania.

To jest tłumaczenie doczepione od rzeczywistości. A wasze tłumaczenia odnośnie skuteczności wyszukiwania nie odzwierciedlają faktycznego stanu a próby tłumaczenia obciążeniem i jednocześnie tym że mało ludzi używało było nielogiczne. Tu nie jest miejsce na kłamstwa tu w większości są power users takie kity to dzieciom można wciskać . Także skończcie z tym gaslighting odnośnie nie spełniania swojej funkcji albo że opinia klientów jest ważna a przy 47 stronicowym poście o tej funkcji tylko kłamstwa od was i w najlepszym przypadku "nie bo nie"

oznacz moderatorów
gradek83
#9 Pomysłodawca#

"Aktualnie wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe"

SUPER tylko problem w tym że ta obecna wyszukiwarka nie wyszukuje KLUCZOWYCH informacji z opisu AUKCJI w której sprzedawca podaje. A co za tym idzie jego towar nie jest wyświetlany w wynikach wyszukiwania i NIE ZAROBI bo nikt tego mu nie kupi! Nie wszystko ma swój numer katalogowy czy parametry które można wpisać.  Wychodzi na to że ten cały OPIS też możecie usunąć...  Ciekawe co za pacan wpadł na ten pomysł na pewno była to jakaś wybitna jednostka z Imienia i nazwiska... i jeszcze ten parszywy wpisz "Opinia naszych klientów jest dla nas ważna"

Wszyscy zgłaszają problem wynikający z tym działaniem a wy jak grochem o ścianę  nic do waszych makówek nie dociera... Ale obstawiam że to celowe działania i ktoś to specjalnie zrobił w jakimś konkretnym celu... tak czy inaczej Allegro zachodzi na psy... nie ubliżając psom.  

oznacz moderatorów
Arkadia_OK
#11 Animator#

@gdvorek 

"Aktualnie wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe"

Opinia naszych klientów jest dla nas ważna, natomiast opcja szukania w opisach tak jak już pisaliśmy od dawna nie spełnia swojej funkcji i nie jest potrzebna do tego, aby wyszukać produkty, który potrzebujesz."

Człowieku ! Przestań powtarzać takie bzdury !

Jak widać, nie masz zielonego pojęcia co ludzi potrzebują znaleźć, a teraz nie mają takiej możliwości.
W tym wątku było to wielokrotnie pokazywane na przykładach !

To nowe wyszukiwanie Allegro przestało spełniać swoją podstawową funkcję !

Jak jedyne co kupujesz to proszek do prania to może i jest to nieprzydatne, ale tutaj ludzie sprzedają i chcą kupować dużo bardziej skomplikowane rzeczy, za których specyfikacjami/atrybutami/parametrami Allegro nie nadąża i nigdy nie będzie w stanie nadążyć.

oznacz moderatorów