anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może oddać mi tylko złotówkę?

Client:55142790
#7 Wielbiciel

Witam serdecznie. Odebrałam część samochodową kupioną od handlarza na allegro. To jest była część używana. Sprawa wyglądała tak: paczka od kuriera z zewnątrz okej. Po rozpakowaniu okazało się ,że głośnik lata w środku. Mogłam to dopiero zweryfikować przy próbie montażu części.

Sprzedający odesłał mi złotówkę z wiadomością 

"Jeżeli otrzymał Pan część w opakowaniu której "coś lata" to należało bezwzględnie zgłosić szkodę w firmie kurierskiej. To jest Pana obowiązek. Teraz my zgłosimy szkodę i o decyzji poinformujemy Pana. A na razie zwracamy,zgodnie z zasadami allegro 1zł"

Zwrot zaznaczyłam jako bez podania przyczyny ale w opisie napisałam, że problem leży w głośniku. Sprzedający odesłał mi złotówkę i na tym skończył się kontakt. 

Czy doszło tutaj do naruszeń ze strony sprzedającego? Zaznaczę ,że zwrot dokonałam w ciągu 3 dni , rzecz kosztowała 220 zł i musiałam sama pokryć wysyłkę spowrotem.

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:55142790

Nie, nie doszło do naruszenia ze strony sprzedawcy. Przy zwrocie bez podania przyczyny, to kupujący odpowiada za stan zwracanego przedmiotu.

Co ważne po wybraniu zwrotu, nie ma prawnej możliwości zgłoszenia reklamacji. Umowa sprzedaży wygasa ex tunc.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Towar odesłałam nienaruszony. W opisie zwrotu napisałam , co jest nie tak. Nie oddał mi w dodatku pełnej kwoty ,a złotówkę. Mimo wszystko chyba przysługuje mi rękojmia. W dodatku w ciągu 14 dni przysługuje mi zwrot bez podania przyczyny i zwrot PEŁNEJ kwoty.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

"W dodatku w ciągu 14 dni przysługuje mi zwrot bez podania przyczyny i zwrot PEŁNEJ kwoty."

Absolutnie nie, skąd ten pomysł?

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dzwoniłam do rzecznika praw konsumenta. Nawet jeśli źle zaznaczę zwrot źle to i tak działa rękojmia. Mówił mi , że właśnie w ciągu 14 dni nie muszę podawać przyczyny przy zwrocie,bo to transakcje przez internet.

oznacz moderatorów

aniaoho
#8 Zapaleniec

Tak, ale towar zwracany ma do sprzedawcy wrócić w stanie niepogorszonym. Jeśli zwracamy sprzedawcy przedmiot zniszczony, to musimy się liczyć z tym, że obniży nam kwotę zwrotu. Przecież to dla sprzedawcy byłaby strata, gdyby musiał oddawać pełną kwotę za przedmioty zniszczone przez klientów.  Jeśli po odebraniu przedmiotu stwierdzam, że jest on niezgody z umową (uszkodzony, nie działa itp.), to zgłaszam reklamację, a nie zwrot. Zwrot pełnej kwoty przysługuje za zwrot pełnowartościowego towaru.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:55142790 istotne jest z jakiego prawa korzystasz. Jeżeli zaznaczyłaś zwrot bez podania przyszyny, oznacza to że odstępujesz od zakupu. Jeżeli odstąpiłaś od zakupu transakcję uznaje się za niezawartą i w związku z tym nie przysługuje Ci prawo do reklamacji towaru. 
Jeżeli otrzymałaś uszkodzony produkt, powinnaś zgłosić reklamację. W innym przypadku (odstąpienia) sprzedający może uznać, że do uszkodzenia doszło w wyniku twojego działania i w związku z tym obniżyć kwotę zwrotu. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:55142790  napisał(a):

Towar odesłałam nienaruszony. W opisie zwrotu napisałam , co jest nie tak. Nie oddał mi w dodatku pełnej kwoty ,a złotówkę. Mimo wszystko chyba przysługuje mi rękojmia. W dodatku w ciągu 14 dni przysługuje mi zwrot bez podania przyczyny i zwrot PEŁNEJ kwoty.

Mieszasz dwie rzeczy, odstępując towar nie jest już Twój, nie możesz już tego zmienić na reklamacje bo prawnie nie jesteś właścicielką produktu 😞

#7 Wielbiciel

Zaprosiłam allegro do konserwacji. Allegro uznało to za reklamację z tytułu rękojmi. To że sprzedawca zapłacił złotówkę - uznali to za zgodę przyjęcia reklamacji.

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

To że konsultanci obsługujący AOK nie znają prawa to nic nowego

oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@Client:55142790 

Jeżeli piszesz prawdę (o konsultantach), to ubawiłem się setnie.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:55142790  Więc czytam  że to nie był zwrot bez przyczyny lecz reklamacja i zwrot w ramach reklamacji.  Informacja że "coś jest nie tak"  jest wystarczającą informacją dla sprzedającego że sprzęt jest niesprawny,  a to  że  kupujący zaznaczył  zwrot  niczego nie dowodzi. W sytuacji gdzie wszystko sobie lata trudno określić co jest źle,  kupujący nie zawsze jest znawcą, ekspertem więc nie zawsze  zaznaczy właściwą kratkę...  ja też nie byłbym pewien co jest powodem stanu jaki jest. 

Decyzję konsultanta Allegro o wypłacie POK uważam za  rozsądną.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:55142790  przepraszam ale widze tu sprzeczności: "Po rozpakowaniu okazało się ,że głośnik lata w środku. Mogłam to dopiero zweryfikować przy próbie montażu części"

Skoro po rozpakowaniu "coś latało w środku" to znaczy że było wiadome że coś jest nie tak wiec częśc twierdzenia : "Mogłam to dopiero zweryfikować przy próbie montażu części" nie trzyma sie kupy.

Po co próbować montować coś co już wiemy że jest uszkodzone? Jak dla mnie to nielogiczne i moim zdaniem do uszkodzenia mogło dojśc właśnie podcza spróby montażu.

Ale to tylko moja subiektywna opinia.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@Client:55142790 W momencie zgłoszenia odstąpienia od umowy - i to bez względu na to czy podasz jakąś przyczynę czy nie - PRZESTAJESZ BYĆ WŁAŚCICIELEM PRZEDMIOTU i tracisz wszelkie prawa do reklamacji. W tym momencie Twoim obowiązkiem jest odesłanie do kupującego przedmiotu w takim stanie, w jakim był opisany w ofercie. Jeżeli odeślesz przedmiot w którym "coś lata", sprzedający ma prawo do obniżenia kwoty zwrotu.

W takiej sytuacji jaka tu miała miejsce, trzeba było zgłosić REKLAMACJĘ - sprawa wyglądałaby wtedy zupełnie inaczej.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:55142790 sprzedawca wysyła pełnowartościowy produkt Ty odstępujesz i odsyłasz uszkodzony co oczekujesz ?  na szczęście niezbyt kosztowna nauczka przepisów 🙂

4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące
wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do
stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie
poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami
art. 12 ust. 1 pkt 9.

A tu masz interpretację sądu i nauczka na przyszłość żeby sprawdzać i reklamować 🙂

Przywołany powyżej przepis art. 545 § 1 k.c. nawiązuje do - wyrażonej w art. 354 k.c. - konieczności współdziałania wierzyciela i dłużnika w wykonaniu zobowiązania. Ponadto wskazuje on na obowiązki sprzedawcy i kupującego związane z wykonaniem umowy sprzedaży, w szczególności, gdy przedmiot umowy jest dostarczany przez przewoźnika. Z przedmiotowej regulacji wynika, że w tym ostatnim przypadku kupujący jest obowiązany do zbadania przesłanej mu rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju oraz do dokonania wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika, gdyby w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, co może polegać np. na sporządzeniu protokołu reklamacyjnego, opisującego stwierdzone nieprawidłowości. Dodatkowo należy zaznaczyć, że z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy (art. 548 § 1 k.c.). Dochowanie przez kupującego wspomnianych aktów staranności jest niezbędne, aby sprzedawca mógł dochodzić ewentualnych roszczeń od przewoźnika. W myśl art. 74 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000r. nr 50, poz. 601 t.j.), jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona (ust. 1). Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie nie dające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki (ust. 3). Natomiast w świetle art. 76 ustawy, przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:

1) szkodę stwierdzono protokolarnie przed przyjęciem przesyłki przez uprawnionego,

2) zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika,

3) ubytek lub uszkodzenie wynikło z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika,

4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.

W doktrynie podnosi się, że niewykonanie przez kupującego obowiązku zbadania rzeczy zgodnie z § 2 art. 545 k.c. wywołuje dwa negatywne dla niego skutki, mianowicie: po pierwsze – daje sprzedawcy możliwość podniesienia zarzutu, ze uszkodzenie lub zniszczenie rzeczy nastąpiło po jej wydaniu, a więc już po przejściu ryzyka przypadkowego zniszczenia lub utraty rzeczy na kupującego i po drugie – pozwala sprzedawcy zwolnić się od odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę w takim zakresie, w jakim niezbadanie rzeczy spowodowało utrudnienie lub uniemożliwienie mu dochodzenia roszczeń od przewoźnika bądź ubezpieczyciela.

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Oto kolejny przypadek osobnika, który kompletnie nie rozumie nowomowy allegro i bełkotu komunikatów allegro przy wykonywaniu magicznego zwrotu.

My w ciągu miesiąca mamy kilka podobnych przypadków, a to odstąpienie od umowy bo reklamuje towar

lub wpisanie reklamacji bo wg niego  tylko tam może podać powód odstąpienia od umowy

serwis zamiast wyraźnie rozgraniczyć odstąpienie od umowy od reklamacje by to było zrozumiałe dla w/w osobników brnie dalej w swoją nowomowę

oznacz moderatorów