anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego otrzymuje powiadomienia o produktach, których nie obserwuję?

abarabasz
#7 Wielbiciel#

Rozmawiałem wczoraj z kolegą o automatycznym systemie do podlewania jego przydomowego trawnika. Tylko rozmawialiśmy - nie przesyłaliśmy na ten temat wiadomości/SMS-ów/maili itp. Nie wyszukiwałem hasła "trawnik" czy "trawa" itp. na Allegro, Google czy czymkolwiek innym. Nawet nie uruchamiałem aplikacji Allegro tego dnia. Nigdy nie kupowałem na Allegro nic związanego z trawnikiem (ja nawet nie mam trawnika). Tymczasem jakieś 3 godziny później dostałem z Allegro takie oto powiadomienie na telefonie (iPhone). Czy ktoś potrafi to racjonalnie wytłumaczyć? Dla kolegi pytam...

IMG_9509.jpeg

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

kostas11
#21 Demiurg#

@abarabasz jak masz coś z Mety ( messenger ) i dostęp do mikrofonu to masz odpowiedź 😄 potem masz reklamy tematyczne 😞 

Wejdź w prywatność i ochrona i zobacz która aplikacja ostatnio używała mikrofonu 🙂 Allegro nie ma dostępu do mikrofonu a ale firmy odpowiedzialne za reklamę mogą mieć dane z innych aplikacji i na tej podstawie allegro wyświetla reklamy 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

Ok, załóżmy na chwilę, że rozmowę zarejestrował Facebook Messanger (choć to też dziwne, bo co prawda mam go zainstalowanego, ale nie był nawet uruchomiony w tle). To teraz mam pytanie, jak Allegro weszło w posiadanie takiej informacji? Czy kupowanie przez Allegro takich spersonalizowanych (wskazujących dokładnie na konkretną osobę) jest w ogóle legalne? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@abarabasz nic dziwnego massenger od lat podsłuchuje wszystko w otoczeniu telefonu 😞 tak jest legalne bo nikt nie czyta na co wyraża zgodę i na dostęp do czego ( mikrofon, loklalizacja, kontakty, zdjęcia itp. )

Kiedyś jak chciałem zainstalować apkę Lidla i zobaczyłem że potrzebują dostępu do kontaktów czy zdjęć to olałem ich 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

To musi być coś innego, bo z Mety mam tylko FB Messengera, ale on nie ma dostępu do mikrofonu. Albo Google (Google Maps, Youtube) albo Microsoft (SwiftKey, Copilot). Zresztą bardziej mnie ciekawi, gdzie Allegro kupiło te dane (i gdzie mogę wycofać zgodę na coś takiego, jeśli to w ogóle możliwe).

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@abarabasz Wszystkie informacje na temat ochrony prywatności znajdziesz w Polityce ochrony prywtaności, którą Ci podesłałam.

Jeśli masz dodatkowe pytania na temat przetwarzania Twoich Danych Osobowych lub pewne kwestie wymagają doprecyzowania - to proszę skontaktuj sie z naszym inspektorem ochrony danych osobowych na adres e-mail: iod@allegro.pl

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TrustUsEvery
#9 Pomysłodawca#

Spokojnie, jest to dosyć powszechne. Ja wielokrotnie rozmawiałem na przeróżne tematy z znajomymi i potem nagle wyskakiwały mi reklamy na facebooku albo youtube zaczął mi proponować to itd. Nie jest to super często ale zdarzają się właśnie takie sytuacje. Żyć po prostu dalej. Albo zacząć korzystać z prostych telefonów.

oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

Mi też nie zdarza się to po raz pierwszy, ale tutaj chciałbym ustalić, jaka aplikacja rejestrowała rozmowę (Allegro czy jakaś inna), kto komu sprzedał takie informacje (załóżmy, że np. Meta sprzedała Allegro - czy to jest legalne?). Czy można wycofać jakąś zgodę, która to umożliwia (nie wiem, w ustawieniach Allegro).

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@abarabasz wejdź w prywatność i ochrona i zobacz kto odstatnio miał dostęp do mikrofonu, zgody nie cofniesz jedyne odinstalowanie aplikacji 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

Sprawdziłem, że Facebook Messenger odpada (nie ma włączonej zgody do używania mikrofonu). Jedyne aplikacje, które mogłem mieć włączone (działające w tle) w trakcie trwania  rozmowy to Allegro, Allegro Lokalnie, Bitwarden, SwiftKey, Google Maps, Proton, Signal i YouTube. Signal raczej odpada, a Allegro i Allegro Lokalnie, Bitwarden i Proton nie korzystają z mikrofonu.

Więc Allegro musiało kupić informacje z podsłuchanej rozmowy albo od Google, albo od Microsoft (SwiftKey). Czy dobrze rozumuję?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@abarabasz reklamy często bazują na aktywności w internecie oraz na platformie. Być może przeglądałeś produkty, które nakierowały algorytm na takie skojarzenia. Przy dopasowywaniu  reklam do klienta algorytm może uwzględniać m.in. dane pochodzące z plików cookies, czy też informacje o Twoim ruchu na stronie, w tym o przeglądanych Ofertach i Twoich preferencjach w tym zakresie. Więcej o tym przeczytasz w naszej Polityce ochrony prywatności. Dodatkowo możesz zarządzać powiadomieniami w tej zakładce😊

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

@Sa_nova  napisał(a):

[...]reklamy często bazują na aktywności w internecie oraz na platformie. Być może przeglądałeś produkty, które nakierowały algorytm na takie skojarzenia. [...]

Nie ma takiej możliwości, ponieważ - tak jak napisałem - nigdzie nie wszukiwałem informacji na ten temat. Nawet keylogger odpada - bo ja nigdzie słów związanych z trawą/trawnikiem nie wpisywałem. Nie mam ogrodu/trawnika i kompletnie mnie ta tematyka nie interesuje. Więc poza automatyczną transkrypcją rozmowy nic mi nie przychodzi do głowy.

Natomiast bardzo mnie interesuje, jak 3 godziny po odbytej rozmowie aplikacja Allegro wiedziała, że ma mnie zachęcić do kupienia 5 kg uniwersalnej trawy... Kto od kogo kupił te informacje i na podstawie jakiej wyrażonej (lub nie) zgody. 

)

oznacz moderatorów

abarabasz
#7 Wielbiciel#

Widzę że moderacja działa, bo z "Dlaczego Allegro nasz szpieguje" zrobiło się "Dlaczego otrzymuje powiadomienia o produktach, których nie obserwuję?" - brawo, gratuluję...

oznacz moderatorów