Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem że przy płatności za zakupy znikł mi kod OR który się wyświetlał po wybraniu płatności poprzez bank PKO SA. Dodam że to była duża wygoda, potwierdzałem płatność w aplikacji i tyle. Teraz muszę się tradycyjnie logować do bankowości internetowej, login, hasło itp. Nie wiem czy to sprawa banku czy Allegro, dlatego jak ktoś się w tym orieentuje to byłbym wdzięczny za pomoc.
Mam to samo pytanie, płatność kodem QR była najwygodniejsza ze wszystkich, dlaczego zostało to usunięte?
Witam
Od ostatnich zmian (większe prowizje), zniknęła możliwość płacenia poprzez skanowanie kodu QR aplikacją banku. Trzeba się logować ID i hasłem.
To przeoczenie, ficzer, nowość, czy już nie będzie takiej możliwości?
Pzdr
Ktoś pisał już tu o braku tej metody ale zapytajmy: @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Najwidoczniej allegro zaskoczylo nawet moderatorow 😉
Dziękuję za wyjaśnienie, właśnie napisałem do banku i zobaczymy co oni odpowiedzą.
Jako że korzystamy z tego samego banku to jeżeli możesz, daj znać co odpowiedział bank.
Dziękuję i pozdrawiam!
Oczywiście. Jak na razie cisza, nic nie piszą.
Właśnie dostałem odpowiedź z banku i dalej nic nie wiem. tak to wygląda że bank przerzuca winę na usługodawcę, czyli kogo, Allegro ?
To odpowiedź z banku:
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość.
Niestety nie mamy możliwości zweryfikowania, dlaczego usługodawca nie daje możliwości zapłaty przy pomocy kodów QR.
Opcja płatności w ten sposób jest nadal dostępna po stronie banku.
Jeżeli korzysta Pan z PeoPay to proponuję podjęcie próby płatności przy pomocy kodów BLIK. Użycie tej metody płatności również potwierdza Pan w PeoPay, nie trzeba się logować na stronę pekao24.pl.
Z pozdrowieniami
Anna Koza
Bank Pekao S.A.
Dzięki za info, wygląda to tak, jak by mieli interes w tym aby ich klienci zaczęli używać blik.
Może dlatego : Do 31.12.2022 r. przelewy na telefon BLIK dla klientów indywidualnych są darmowe. A co potem ?
Dla mnie sprawa jest jasna.
Allegro ostatnio ZAWSZE przestawia mi domyslna platnosc na BLIK. Wczesniej zapamietywalo wybor. Placilem kilka dni temu na **piiip** i jest kod QR przy platnosci w Pekao. Raczej to nie po stronie banku, bo bank nie ingeruje w kod strony Allegro.
Zaraz, zaraz. Wlasnie kupowalem na **piiip**.pl i tam jest kod QR.
Czyli co, to my, klienci mamy rozwiazywac problem (pytac banku), ktory zglaszamy do allegro?
Prosze zapytac dzial platnosci, dlaczego platnosc przez kod QR dziala na **piiip**.pl. Serio, nie zlosliwie prosze.
Troche to dziwne, ze Pekao by stygmatyzowalo Allegro, ktore wyswietla reklame ich banku. Chyba o co innego tu chodzi 🙂
te **piiip**.pl to A-m-ajzon.
Nam użytkownikom allegro, będzie się wciskało kit i posyłało w każde możliwe miejsce aż się nam znudzi i odpuścimy. Dla mnie sprawa jest jasna, bank udostępnia różne metody płatności (w tym wypadku i kod QR) a to, z której korzysta dany klient (tutaj allegro), to już wybór jego samego. W tym wypadku zniknięcie metody płatności kodem QR, to jest polityka allegro.
Innymi słowy, chcesz wygody (która i tak jest o wiele niższa niż skan kodu QR) płać za korzystanie z blik, chcesz za darmo robić przelew - stukaj ręcznie na stronie banki numer klienta, hasło itd...
Zdecydowanie to nie bank blokuje kod QR. W tej chwili robiłam zakupy na bonprix i płaciłam kodem. W innych sklepach też działa kod QR. Nie sądzę żeby bank blokował tę możliwość w losowo wybranych sklepach według własnego "widzimisię". Fajnie by było gdyby opcja płatności kodem QR wróciła na Allegro :D.