anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego tak zepsuto wyszukiwarkę?

Client:95479378
#7 Wielbiciel

dzień dobry. Co się stało z wyszukiwarką???
Wpisuję jedną frazę – a wyświetlają się jakieś randomowe produkty. Podaję przykład: chcę kupić książkę Newmana "sumienie chrześcijaśkie". Wyszukuję: "Newman sumienie", a dostaję masę spamu takiego jak jakaś woda kolońska Nishman After Shave Cologne 8 SUN SENSE 400mll.  XDD??

I okej – i tak znajdę tę książkę, żaden problem się przeklinać przez filtry. Ale totalnie zniechęca to do korzystania z allegro jako źródła inspiracji. Często szukałem książek wpisując po prostu imię i nazwisko autora. Teraz nowy silnik wyszukiwarki, zapewne dzielnie oparty o AI, wypluwa mi masę spamu, bo wystarczy zbieżność imion LUB nazwisk. To samo imię autora – i cyk. Co z tego że nazwisko się nie zgadza...  Czy nie można przynajmniej dodać przycisku "szukaj dosłownie" (bez naszych absurdalnych sugestii)?

pozdrawiam

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No coś Ty. Tak ma być. Tak jest lepiej, wszystkim się podoba. Na pewno się przyzwyczaisz xD

Ja jakoś się nie przyzwyczaiłam, a właściwie przyzwyczaiłam do około 15-stu innych stron jak policzyłam xD

Allegro ma gdzieś nasze opinie. Zatrudnili byłego prezesa Ama.zo.nu, przyszedł zniszczył wszystko i nikt w sumie nie wie o co chodzi. Korpo nigdy nie wie co się dzieje w realnym świecie... Albo tak odjechali z rzeczywistością, albo komuś to było na rękę... 

A nam dopiero niedawno przestali serwować teksty "to dla Twojego dobra, na pewno się przyzwyczaisz".

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Client:95479378 podeślij nam proszę linki do obu wyszukiwań (tych bez dalszego filtrowania). Da nam to możliwość lepszej weryfikacji. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:95479378
#7 Wielbiciel
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@Client:95479378 warto sprecyzować dodatkowo obok wpisywanej frazy jaka kategoria Ciebie interesuję. Wtedy zwężysz wyniki wyszukiwania.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@gdvorek  warto byłoby naprawić wyszukiwarkę, aby działała prawidłowo, bo jak widać nie działa 

normalnie działająca wyszukiwarka przy wyszukiwaniu frazy newman sumienie (pierwszy link wyżej) powinna pokazać tylko oferty które zawierają obydwa te słowa

inteligentna inaczej wyszukiwarka Allegro nie dość że pokazuje oferty, które zawierają tylko jedno z tych słów, co już jest bez sensu, to pokazuje też w ogóle nie związane z wyszukiwaniem oferty ze słowem NishmanFishman, czy Oman ... dlaczego ?? bo zawierają w sobie wyraz man ??? 😯

A możesz wytłumaczyć co wspólnego z frazą wyszukiwania mają oferty o tytule: Kołowrotek muchowy Negnon Calypso Titan Gray (!!??) które wasza "świetna" wyszukiwarka też pokazuje w wynikach tego wyszukiwania ...

oznacz moderatorów

Retgers
#7 Wielbiciel

"zapewne dzielnie oparty o AI"

AI by znalazło Ci tą książkę bez problemu. Oni nie używają żadnego AI tam.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

"Ale totalnie zniechęca to do korzystania z allegro jako źródła inspiracji" 

Wyszukiwarka allegro nie ma być źródłem inspiracji tylko źródłem prowizji 😉 Nie masz szukać tylko kupować. 

oznacz moderatorów