anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dysk podrobiony

Client:122454515
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

zwracam się z prośbą o pilną weryfikację sprawy dotyczącej dysku dostarczonego w zakupionym zestawie monitoringu.

Zgodnie z ofertą zestaw miał zawierać oryginalny dysk przeznaczony do monitoringu. Po zakupie sprzedający poinformował telefonicznie, że wskazanego w zestawie dysku nie posiada już na stanie i w zamian dostarczy inny dysk, który miał być fabrycznie nowy.

Pierwszy otrzymany dysk okazał się niesprawny. Już po rozpakowaniu jego stan wzbudził moje poważne wątpliwości co do tego, czy rzeczywiście był produktem fabrycznie nowym. Dodatkowo numer seryjny nie był prawidłowo rozpoznawany w systemie producenta.

Dysk odesłałem w ramach uznanej reklamacji. Sprzedający przysłał drugi egzemplarz, jednak w jego przypadku pojawiły się kolejne, jeszcze poważniejsze wątpliwości.

Numer seryjny z głównej etykiety ponownie nie jest prawidłowo rozpoznawany na stronie producenta. Co więcej, oznaczenia znajdujące się na elektronice oraz obudowie dysku nie są spójne z informacjami przedstawionymi na głównej etykiecie.

Największe zastrzeżenie budzi kwestia datowania. Oznaczenia znajdujące się na samym dysku/jego podzespołach sugerują pochodzenie z około 2013 roku, natomiast na głównej etykiecie widnieje data wskazująca na rok 2025.

W związku z tym powstało uzasadnione podejrzenie, że może to być starszy lub wcześniej używany dysk, na który została naniesiona inna/nowsza etykieta. Nie przesądzam tego bez ekspertyzy producenta, jednak rozbieżność około 12 lat oraz problemy z weryfikacją numerów seryjnych wymagają moim zdaniem jednoznacznego wyjaśnienia.

Co istotne, nie jest to już pierwszy egzemplarz budzący zastrzeżenia. Pierwszy dysk został wymieniony po reklamacji, a otrzymany w jego miejsce kolejny dysk ponownie posiada niezgodności i oznaczenia podważające deklarację, że jest to produkt fabrycznie nowy.

Posiadam szczegółowe zdjęcia obu dysków, etykiet, numerów seryjnych, oznaczeń elektroniki oraz śladów znajdujących się na obudowie, a także dokumentację reklamacji i korespondencję ze sprzedającym. Mogę przekazać cały materiał do weryfikacji.

Proszę o sprawdzenie tej sprawy, w szczególności czy sprzedający rzeczywiście dostarczył produkt fabrycznie nowy i zgodny z opisem oraz czy przedstawione oznaczenia i numery seryjne są prawidłowe.

Jeżeli okaże się, że dysk pochodzący ze starszej produkcji lub używany został przedstawiony jako fabrycznie nowy poprzez zastosowanie innej etykiety, proszę również o informację, jakie dalsze działania powinienem podjąć.

Dodam, że zakupu zestawu formalnie dokonał mój szwagier ze swojego konta Allegro. Zestaw został jednak zakupiony dla mnie i posiadam zarówno sprzęt, jak i całą dokumentację dotyczącą sprawy.

Proszę o potraktowanie zgłoszenia poważnie, ponieważ mamy już do czynienia z drugim dyskiem pochodzącym od tego samego sprzedawcy, który budzi istotne wątpliwości co do deklarowanego pochodzenia i stanu.

Pozdrawiam
Piotr

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Client:122454515
#7 Wielbiciel

Tak chciałem wysłać do Alegro...ale nie moge bo ja nie kupywalem 

oznacz moderatorów

Zakupyy
#7 Wielbiciel

Gdzie byś tego nie wysłał, raczej sprawa będzie załatwiona jak u Barei - nie mamy Pana Płaszcza i co nam Pan zrobi?! 

Tak sobie przeglądam ogłoszenia dysków... zaznaczam JASNO, że chcę SSD, takie też wyniki wyskakują, że oczywix, dysk jest SSD, a gdzieś tam delekoo... oj dalekooo jest w specyfikacji, że RPM 7.200/min. 
Ileż tu tego typu "niewinnych pomyłek"... 

Dobrze wiesz, jak ważny jest dysk, by był po prostu PEWNY! A nie, że wepniesz toto do laptopa czy rejestratora i padnie w najmniej niefortunnym momencie.
Daruj sobie tego sprzedającego, bo skoro bezkarnie manipuluje "odświeżając" o dekadę dysk i mnożąc jego pojemność to tak jakbyś chciał z Ali czy Temu kupić kiszonkowego SSD, które mają już po 32TB i kosztują marne 99zł 😉

oznacz moderatorów