anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyskusja ze sprzedawcą. Problem z dostawą.

Client:47467100
#7 Wielbiciel

Piszę tutaj, bo w mojej Dyskusji ze sprzedawcą dzieją się rzeczy surrealistyczne. Mam wrażenie, że mediatorzy Allegro dostali instrukcję, aby za wszelką cenę zrobić z klienta **piiip**ę, byle tylko nie musieć wypłacać środków z Allegro Protect.

Sprawa jest prosta: Zakupiona gablota dotarła rozbita. Posiadam oficjalny protokół szkody DPD. Zgodnie z Art. 548 § 3 Kodeksu Cywilnego, sprzedawca odpowiada za towar do momentu jego wydania w całości. Kropka.

Co robi Allegro?
W mojej dyskusji przewinęło się już PIĘCIU mediatorów. Żaden z nich nie zadał sobie trudu, by przeczytać historię czatu. Zamiast pomóc, uprawiają bezczelną spychologię, wmawiając mi, że to MOIM obowiązkiem jest użeranie się z przewoźnikiem, bo jestem 'uprawniony' do reklamacji w DPD.

Wyjaśniam Państwu po raz setny: to, że MOGĘ złożyć reklamację w DPD, nie oznacza, że MAM TAKI OBOWIĄZEK. Jako konsument mam prawo reklamować towar bezpośrednio u sprzedawcy (Art. 11.1 Waszego własnego Regulaminu). Dlaczego Wasi pracownicy kłamią mi w żywe oczy, że jest inaczej?

Czy w tej firmie pracuje chociaż jedna kompetentna osoba, która potrafi przeczytać czat ze zrozumieniem i odnieść się merytorycznie do przepisów prawa, zamiast wklejać kopiowane formułki o DPD?

To, co robicie, to nie jest mediacja – to jest legitymizowanie bezprawia i wspieranie nieuczciwego sprzedawcy kosztem wieloletniego klienta.
Może tutaj ktoś z moderacji forum wykaże się wyższym IQ niż 'sztafeta' z mojej dyskusji? ID sprawy: 6ecd87a9-09e8-4402-a59f-11ecf388f621.

Piszę z mojego konta, bo sprawa dotyczy bliskiej mi osoby, która nie ma siły użerać się z Państwa niekompetencją. Jako świadek tej 'mediacji' jestem w szoku, jak Allegro traktuje klientów.

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:47467100

Obecnie usługi kurierskie są częścią usług pocztowych. Usługę kurierską definiuje art 3 pkt 19 ustawy prawo pocztowe.

przesyłka kurierska - przesyłka listowa będącą przesyłką rejestrowaną lub paczka pocztowa, przyjmowana, sortowana, przemieszczana i doręczana w sposób łącznie zapewniający:

a) rejestrację dnia i godziny nadania przesyłki pocztowej,

b) śledzenie przesyłki pocztowej od momentu nadania do momentu doręczenia,

c) doręczenie przesyłki pocztowej w gwarantowanym terminie określonym w regulaminie świadczenia usług pocztowych lub w umowach o świadczenie usług pocztowych,

d) doręczenie przesyłki pocztowej adresatowi lub osobie uprawnionej do odbioru w miejscu określonym przez nadawcę lub uzgodnionym z adresatem, w sposób zapewniający rejestrację dnia i godziny doręczenia przesyłki

Definicja paczki:

14) paczka pocztowa - przesyłka rejestrowana, niebędącą przesyłką listową, o masie do 20 000 g i sumie wymiarów (długość, szerokość, wysokość) nieprzekraczającej 3000 mm, przy czym najdłuższy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm;

Kiedyś rzeczywiście usługi kurierskie polegały pod prawo przewozowe, ale obecnie jest przesyłka mieści się w definicji paczki pocztowej, to stosuje się prawo pocztowe, a zawartość ma drugorzędne znaczenie (zasada Lex posterior derogat legi priori). Do tego DPD jest operatorem pocztowym i podlega pod prawo pocztowe. Tak samo Allegro w usłudze Allegro Delivery jest operatorem pocztowym (przesyłki Allegro Delivery nie są przesyłkami DPD, DHL czy Orlen Paczki, nawet jak to te firmy je doręczają). 

Jeżeli o uszkodzenia przesyłki to tu trzeba odróżnić dwie rzeczy. Uszkodzenie widoczne z zewnątrz, które reklamujesz u przewoźnika oraz uszkodzenia zawartości przesyłki (bez śladów widocznych z zewnątrz), które reklamujesz u sprzedawcy (aczkolwiek masz też prawo do reklamacji u przewoźnika). 

Jeżeli chodzi o art 548 § 3 KC, to obowiązuje on tylko i wyłącznie pomiędzy tobą a sprzedawcą. Nie ma on zastosowania pomiędzy tobą a Allegro. Pomiędzy tobą a Allegro obowiązuje regulamin Allegro oraz regulamin progamu Allegro Ochrona Kupujących (dawniej Allegro Protect), który wprost wyklucza uszkodzenia mechaniczne przesyłki w transporcie. Prawo się w to nie wtrąca. 

oznacz moderatorów