anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Działania konsultanta allegro niezgodne z regulaminem oraz ustawami.

bichon
#8 Zapaleniec

Mam taką sprawę. Kupiłem przedmiot, dostałem inny (innego producenta), złożyłem reklamację, w żądaniach wpisałem obniżenie ceny.

Sprzedawca się nie ustosunkował do żądania przez 14 dni. Allegro zaproponowało mi wniosek do Programu Ochrony Kupujących, wysłało mi wypełniony wniosek, zatwierdziłem i dostałem rekompensatę. Bo tak to jest ujęte w regulaminie; nie zwrot, nie odszkodowanie itp, a rekompensata. Otrzymałem przelew od allegro równy cenie zakupu przedmiotu.

Sprzedający nie przelał mi ani złotówki. Zażądał za to odesłania przedmiotu. Poprosiłem o podstawę prawną żądania, nie podał, więc odrzuciłem je.

Teraz konsultant Allegro do mnie pisze, żebym odesłał przedmiot do sprzedawcy. Mimo wielokrotnych próśb nie podaje mi podstawy prawnej dla żądania odesłania przedmiotu, konsultant pisze tylko że "ich decyzja jest ostateczna". Regulamin Programu Ochrony Kupujących nie przewiduje tego, czego żąda ode mnie konsultant. O odesłaniu przedmiotu jest mowa tylko w jednym punkcie regulaminu, ale nie do sprzedającego a do Allegro (w regulaminie jako "Spółka") i to wszystko przed przyznaniem rekompensaty a nie dwa miesiące po zakończeniu procedury:  część IV, pkt.2: (...) Spółka może uzależnić wypłatę rekompensaty od przesłania Towaru do siedziby Spółki.

Nie wiem już jak wymieniać pisma z konsultantem. Jako podstawę prawną mojego stanowiska ja im wysyłam "paragrafy" z kodeksu cywilnego i ustawy o ochronie praw konsumenta, które odnoszą się do omawianego przypadku, cytuje im ich własny regulamin, a konsultant klapki na oczach i w kółko to samo. Zgaduję, że prawnikiem to on nie zostanie, no ale to nie o jego przyszłości tutaj mowa, a o możliwości rozwiązania problemu.

Czy Allego może tak po prostu sobie żądać czegoś, co wykracza poza ramy Regulaminu Allegro? 

oznacz moderatorów
43 ODPOWIEDZI 43

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@bichon uokik nic nie powie bo protect jest uznaniowy możesz spełniać warunki i nie dostać bo nie i już mogą też cię windykacją ścigać a us też się cieszy z nieopodatkowanego przychodu 

oznacz moderatorów

bichon
#8 Zapaleniec

Uznaniowe jest tylko przyznanie rekompensaty. Całą resztę procedury definiuje regulamin mający kilka stron.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:137675503 od kiedy tobie IQ spadło poniżej zera absolutnego chory psychicznie stalkerze. Szkoda na ciebie forum.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:137675503 zajmij się czymś pożytecznym np pisaniem tych podań w mojej sprawie i rozsyłaniem ich do każdego urzędu w kraju, tylko pamiętaj potwierdzić profilem zaufanym lub m-obywatel żeby ci rozpatrzyli bo wiesz donosy bez danych osobowych są pozostawiane bez rozpatrzenia.

oznacz moderatorów