anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dziwna realizacja zakupu?

vitosn1
#2 Obserwator

Witam. Chcę kupić dwie pary drzwi na tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/drzwi-wewnetrzne-milton-oscieznica-stala-od-reki-ramowe-16535618920
Sprzedającemu zadałem kilka pytań i dobrałem elementy dodatkowego wyposażenia.
W korespondencji za Waszym pośrednictwem (do której jak rozumiem macie wgląd), czyli przez formularz "zadaj pytanie" ustaliliśmy wszystko wraz z dostawą.
Mam jednak pytanie odnośnie bezpieczeństwa i legalności zakupu ponieważ nic nie klikałem w sensie "kup teraz", a w korespondencji sprzedający twierdzi że nie muszę tego robić i zakup zostanie zrealizowany.
Jak to się ma do kwestii gwarancji, ewentualnej reklamacji i programu ochrony kupujących skoro nic mam nie klikać, a cała transakcja wygląda jakby miała się odbyć poza Allegro?
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, bo może czegoś nie wiem, a płacić za "kota w worku" kupionego na gębę trochę się obawiam.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@vitosn1, nie mamy wglądu do prywatnej korespondencji prowadzonej przez "zadaj pytanie".

Jeśli chodzi o przedstawioną przez Ciebie propozycję sprzedawcy, jest ona niedozwolona przez nasz regulamin. Jeśli zdecydujesz się na taki zakup - zrobisz zakup poza Allegro. Będzie to skutkowało tym, że w razie problemów z transakcją - nie będziemy w stanie pomóc i zakup nie jest przez nas chroniony.

Załącz zrzuty ekranu korespondencji lub wyślij nam je przez formularz, abyśmy mogli podjąć działania wobec sprzedawcy.

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

vitosn1
#2 Obserwator

Przez formularz się nie da, bo zakup nie jest kliknięty i zamówiony. Mam go tylko w koszyku.

Opera Zrzut ekranu_2026-04-14_165424_allegro.pl.pngOpera Zrzut ekranu_2026-04-14_165540_allegro.pl.pngOpera Zrzut ekranu_2026-04-14_165636_allegro.pl.pngNie chcę niczego kupować poza Allegro, bo obawiam się oszustwa, problemów z reklamacją jeśli będzie konieczna itd. Do sprzedającego pisałem przez oficjalny fomularz w celu skompletowania zamówienia.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No to napisz sprzedającemu że składasz oświadczenie o odstąpieniu od umowy i po kłopocie.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@vitosn1 jeżeli nie chcesz finalizować zakupu poza Allegro, napisz do sprzedającego, że złożysz zamówienie normalnie przez platformę i żeby anulował te pobraniowe o któym pisaliśmie w korespondencji. A jeżeli nie chcesz już kupować u tego sprzedawcy po prostu napisz do niego przez centrum wiadomości, że rezygnujesz z tego zakupu. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Pewnie dogadaliście się co ceny korzystniej dla Ciebie niż ta która jest na aukcji i sprzedający chce wysłać bez klikani zakupu by zakup był bezpośrednio od niego . Wtedy ty masz taniej a on nie płaci prowizji ,ale AP wtedy nie będzie działał i pozostanie Ci tylko w razie potrzeby opcja zwrotu lub reklamacji ale bez pomocy allegro. 

oznacz moderatorów

vitosn1
#2 Obserwator

Nie było dogadywania się co do ceny. Było jedynie zapytanie przez formularz Allegro o całkowity koszt zakupu który wklejam poniżej:

vitosn1

Witam. Chcę kupić dwie sztuki drzwi białych z białym przeszkleniem i stałą ościeżnicą. Pierwsze mają być szerokości 80 cm do sypialni, czyli MILTON pokój typ "C" z 6 szybami i zawiasami po prawej stronie, otwierane do wewnątrz pokoju. Do tych drzwi potrzebuję 4 maskownic typu ćwierćwałek. Drugie drzwi będą do łazienki, czyli MILTON WC typ "B" 70 cm, białe, z podcięciem, dwoma białymi szybami, zawiasy po prawej stronie, otwierane na siebie. Do tych drzwi potrzebuję dwóch maskownic płaskich i dwóch ćwierćwałków. Czy mam je zamówić z powyższym opisem na tej aukcji jako 2 sztuki? Jaka cena z wymienionymi wyżej dodatkowymi elementami? Proszę o kontakt, może być również telefoniczny - mój nr to 607******

doorhouse

Koszt drzwi MIlton bialy szyba mleczna wyniesie : skrzydla 2 x 337 zł oscieżnica stala 2 x 239 zł podcięcie wentylacyjne 40 zł cwiercwalki 3 x 60 zł listwa maskujaca 70 zł Razem : 1442 zł + 200 zł dostawa Termin kolo 2-3 tygodni. W razie akceptacji prosze o dane do dostawy oraz tel kontaktowy ?? Platnosc przy odbiorze.

vitosn1

Czy ten zakup idzie za pośrednictwem Allegro? Pytam bo nie wiem czy mam tam coś kliknąć, czy wystarczy zamówienie tutaj.

doorhouse

Nic już nie trzeba robić zamówienie przyjęte do realizacji teraz czekamy jak będzie gotowe będę dzwonił i umówimy dostawe

vitosn1

OK, czekam zatem na telefon.

doorhouse

Do uslyszenia

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

No to dokonałeś zakupu poza Allegro.

oznacz moderatorów

vitosn1
#2 Obserwator

Jeszcze nie dokonałem i raczej nie dokonam. Opisałem sprawę by się upewnić że coś tu nie ga.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@vitosn1 Dokonałeś - "Nic już nie trzeba robić zamówienie przyjęte do realizacji"

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@vitosn1  Dokonałeś.  Jest ważne zamówienie,  podałeś parametry drzwi,  więc możesz spodziewać się po jakiś czasie kuriera z przesyłką.  Wtedy zaczną się kłopoty.

Radzę tak samo jak radzi kolega @komis-bell ,  wyślij  sprzedającemu oświadczenie o odstąpieniu od umowy, jak najszybciej, masz na to 14 dni od daty zamówienia.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Co do gwarancji / reklamacji - wszystko wygląda dokładnie tak samo bo obowiązują dokładnie te same przepisy, obowiązki itp.

Z tą różnicą, że przy zakupie poza Allegro nie uzyskasz żadnej pomocy ze strony Allegro ani nie skorzystasz z AOK.

oznacz moderatorów