Zakupiłam przedmiot od kupującego, wysłałam środki, sprzedający po dwóch dniach anulował zakup i odesłał pieniądze. Problem w tym, że płatność była dokonana kartą firmową i zgodnie z polityką firmy każda transakcja musi być udokumentowana. Czy w takiej sytuacji sprzedający powinien mi wystawić fakturę za zakup po otrzymaniu środków lub po anulacji z ewentualną korektą?
Nie ma obowiązku, a nawet prawa, wystawienia faktury do transakcji która nie doszła do skutku.
Na wyciągu z karty będzie obciązenie i uznanie, więc w czym problem?
Otrzymałam właśnie wiadomość od działu księgowego Allegro: "Do zakupu dochodzi w momencie, gdy opłaciła Pani zamówienie. W takim przypadku, pomimo anulowania go w serwisie, Sprzedający powinien wysłać Pani fakturę do tego zamówienia oraz jej korektę. "
Jeśli sprzedający anulował, to jaki jest sens wystawiać fakturę przychodową, jeśli nie ma faktury kosztowej??? Więc sprzedający powienien coś kupić w hurtowni, by potem zwrócić i otrzymać fakturę korygującą. Po co to wszystko? Szanujmy sie.
@TANIOKUPUJ_PL ano po to żeby jeśli US nagle przyjedzie na kontrolę zgadzały sie zaksiegowane na koncie przychody wraz z dokumentami sprzedażowymi
1) dochodzi do sprzedaży - kupujący płaci za towar srodki wpływają na konto sprzedającego ( zakładam że mógł je od razu wypłacić z salda allegro)
2) po dwóch dniach środki są zwracane kupującemu i znikają z konta
I teraz sytuacja wygląda tak że zarówno po wpłynięciu środków na rachunek jak i po ich wypłaceniu - nie ma żadnego śladu w dokumentach sprzedażowych
I jełśi US przyjedzie za 3 lata na kontrole weźmie wyciąg z rachunku i zapyta : "a co to za wpłatay i wypłaty?" To bedzie to po prostu nieudokumentowana sprzedaż.Mało tego . Zniknie historia allegro i sprzedajacy nie bedzie miał żadnej informacji co to było. A to już zdaje sie przestępstwo skarbowe( mówie o nieudokumentowanej sprzedaży). Jełsi takich transakcji bedzie wiecej kara moze być bardzo dodkliwa.
@Client:102778575 Własnie dlatego uważam że ktos allegro dobrze napisał. Należy wystawić FV oraz korekte. Tak aby slad w dokumentacji sprzedaowej pozostał. Ze do transakcji doszło i że była ona anulowana
proste rozwiązanie: zwracasz pieniądze kupującemu z Twojego salda na Allegro i gdzie ten Twój ślad po transakcji???
Ślad jest wystarczy wygenerować plik np pdf. i masz w pliku.
Oby dwie wersje są poprawne można wystawić FV i korektę ale nie ma to sensu (np w przypadku braku towaru - jak sprzedawca ma zafakturować coś żeby zostać na minusie jeszcze gorzej).
Zależy od człowieka który księguje bądź firmy zajmującej się księgowością.
Dokladnie, wplata na konto kupujacego to zaksiegowana transakcja, musi wystawic fakture i korekte.