Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, Czy sprzedający ma prawo odmówić wystawienia dowodu zakupu jeśli go o to wyraźnie poprosiłam?
Na allegro ma wpisane dane firmy (regon oraz nip), więc prowadzi działalność gospodarczą.
Nie ma prawa odmówić.
nawet jeśli, że ma wpisane:
Musiałby się wypowiedzieć specjalista ale może nie wystawiać sprzedając osobie fizycznej a nie może odmówić sprzedając firmie.
Ma obowiązek wystawić fakturę, na życzenie kupującego. Zgłoś go do Skarbówki.
"może nie wystawiać sprzedając osobie fizycznej"
@LEW433 mozesz to rozwinąć ?
na razie zgłosiłam problem do Allegro 🙂
Może komuś się przyda oficjalne stanowisko allegro 🙂
@tombeg a co na to sprzedawca ?
Może wystawia tylko rachunki ? a może sprzedał prywatną rzecz przez konto firmowe ?
łaskawie wystawił paragon. I wysłał mi jego zdjęcie 🤣 poprosiłam o wersję pdf lub oryginał paragonu bo zdjęcie mi niestety nie daje absolutnie nic. podobno ma jutro wysłać.
Czyli sprzedawca nie chciał mi tego paragonu wystawić - BO NIE. nienawidzę takich osobników.
Zapisz sobie osobnika i omijaj a wybieraj takich którzy mają bardziej nieposzlakowaną opinie i dużą przewagę pozytywnych komentarzy od zadowolonych klientów.
Co masz na myśli pisząc "dowód zakupu" ?
Dla Ciebie jest to np. potwierdzenie zawarcia i opłacenia transakcji otrzymane na e-mail.
To jest Twój dowód zakupu - potwierdza on zawarcie i opłacenie transakcji. Zobowiązuje on sprzedawcę do wszelkich roszczeń z tytułu praw do reklamacji, zwrotów, gwarancji.
Dowód sprzedaży - to już "działka" sprzedawcy i jego problem.
@LEW433 - Nie ma prawa odmówić. - No i sprzedawca nie odmówił - kupujący na e-mail otrzymał dowód zakupu przy zawieraniu transakcji.
tombeg - w dyskusji masz info od pracownika Allegro - nie wiem jakie on ma kompetencje w tym zakresie - chyba nijakie. Generalnie - w określonych prawem przypadkach możesz nie otrzymać paragonu z kasy fiskalnej. I nikt nie zmusi sprzedawcy do tego, jeśli nie ma on takiego obowiązku. Odpowiedź pracownika Allegro w dyskusji powinna być bardziej obszerna - dla kupującego dowodem zakupu jest potwierdzenie zawarcia transakcji na Allegro - to jest dowód wystarczający do wszelkich roszczeń ze strony kupującego.
"Może komuś się przyda oficjalne stanowisko allegro" - pracownik Allegro nie ma racji. Wątek dotyczy braku dowodu zakupu - to jest nieprawda, dowód zakupu to potwierdzenie zawartej transakcji na Allegro i jej opłacenie - to zgodne z prawem. Zgodnie z tym prawem kupujący może dokonać odstąpienia od zawartej umowy i zwrócić towar - paragon czy FV nie jest wymagane ani przez prawo, ani przez serwis Allegro. Wystarcza jedynie dowód zakupu w postaci potwierdzenia zawarcia transakcji.
Następna rzecz - info od pracownika Allegro w dyskusji odnośnie dokumentowania sprzedaży przez sprzedającego nie ma nic wspólnego z obecnym tematem. Dokumentacja sprzedaży to sprawa sprzedającego i może to nie mieć nic wspólnego z wystawianiem paragonów lub FV
Otrzymuję do reklamacji towary od kupujących - paragonu oczywiście brak, został wyrzucony. Podstawą w takim przypadku jest dowód zawarcia transakcji - czyli e-mail z informacją o zakupie - i wtedy paragon czy FV nie jest wymagane. To chyba oczywista sprawa. - Nawet Allegro się na tym opiera przy reklamacjach.