anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Hipotetyczne pytanie o rozwiązywanie sporów.

Client:55287914
#1 Nowicjusz

Dzień dobry.
Na innym portalu zakupowym, byłem świadkiem złego dogadania się sprzedającego z kupującym lub próby oszustwa (ciężko ocenić, czy było to intencjonalne).  
W związku z tym chciałem się dowiedzieć, czy zdążają się takie przypadki i jak są rozstrzygane na allegro.

Chodzi o sytuację kiedy sprzedający dokumentuje, że wysyła pełnowartościowy produkt, a w paczce są trociny i w razie zwrotu i reklamacji twierdzi, że kupujący dostał dobry produkt, a teraz nie chce zwrócić.

I odwrotna sytuacja, że sprzedający wysyła wszystko zgodnie z umową, a kupujący przywłaszcza produkt i zgłasza, że dostał pustą paczkę.

Czy jest jakiś system postepowania, weryfikacji w takich sytuacjach, czy sprawa może zostać rozstrzygnięta wyłącznie w sądzie?
Czy kupujący lub sprzedawca którzy próbowali oszukać, ponoszą jakieś dodatkowe konsekwencje od samego allegro? Zawieszenie konta, zakaz sprzedaży, znaczek "nieuczciwy sprzedawca"?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź?

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:55287914 dzień dobry! Nie mamy znaczka "nieuczciwy sprzedawca", ale wobec osób, które łamią nasz regulamin lub prawo podejmujemy odpowiednie działania. 
Nie mogę podać konkretów, ale mamy sposoby na weryfikację takich zgłoszeń, każdą sprawę rozpatrujemy indywidualnie, może się zdarzyć, że konieczne będzie skierowanie jej na drogę sądową. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów