Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chcę zwrócić towar, bez podania przyczyny.
W formie dostawy sprzedawca umieścił odbiór osobisty 0zł, kurier 28zł i kurier pobranie 30zł.
Przesyłka została zamówiona kurierem za kwotę 28zł.
Odesłana będzie również za pośrednictwem firmy kurierkiej.
Czy zgodnie z regulaminem zwrot za towar obejmie kwotę za przesyłkę 28zł, czy "najtańszej formy dostawy" czyli odbioru osobistego w kwocie 0zł ? Wybierając z listy zakupów opcję zwrotu allegro daje możliwość wyboru samodzielnego odesłania, ale nie uwzglęnia żadnej kwoty w związku z poniesionym kosztem przesyłki.
Czy ktoś ma doświadczenie w kwestii zwrotów w sytuacji, kiedy jedna z opcji to 0zł-odbiór własny ?
@goodhope 28 zł jeśli w chwili Twojego zakupu był to najniższy koszt ---tylko jeden warunek - sprzedawca musi być przedsiębiorcą .
Sprzedawcą jest przedsiębiorca, natomiast zastanawia mnie kwestia dodania możliwości dostawy "odbiór własny" kwota 0zł.
Regulamin mówi :
W przypadku odstąpienia od umowy do 14 dni bez podawania przyczyny i zwrotu towaru Jako konsument musisz zapłacić za przesyłkę zwrotną do sprzedającego. Natomiast sprzedający – wraz z pieniędzmi za przedmiot – powinien zwrócić Ci koszt przesyłki w pierwszą stronę w wysokości równej najtańszej przesyłce w ofercie.
Natomiast w dostawie napisane jest :
przewidywany czas dostawy
przewidywany czas dostawy
Nie domniemam jakiejś złej woli sprzedawcy, ale raczej dochodzę, jak się zapatruje na tę kwestię allegro. Bo wszystkie pozycje są ujęte w zakładce "dostawa:
odbiór osobisty się nie liczy, ważny jest najniższy koszt dostawy/wysyłki
@goodhope ma Ci oddać za towar + 28 za kuriera ... KROPKA
Zwraca Ci koszt zakupu + najtańsza przesyłkę w danej ofercie., tu masz 28zł.
dziękuję wam za porady, pozwolę sobie jeszcze poczekać na wypowiedź kogoś z ekipy allegro 🙂
@goodhope Cześć. 🙂 Odbiór osobisty nie jest wysyłką, zatem nie — sprzedający nie może "zwrócić" 0 zł. Jeżeli odstąpiłeś od umowy, to sprzedający powinien Ci zwrócić koszt towaru + najniższy koszt przesyłki, jaki był dostępny w ofercie.
dziękuję. Co prawda we wiadomości z allegro p.t. "zgłosiłeś zwrot towaru" zapisane jest : Wartość zwracanych produktów (tu kwota) + zwrot kosztów dostawy.
Jednak jak do tej informacji ma się treść zamieszczona w zakładce "zwroty" i pozycji "razem do zwrotu" o kwocie stanowiącej wyłącznie wartość towaru ? Allegro generując formularz zwrotu, podając dane konta na które przelew ma zostać wykonany nie ujęło wcale ceny przesyłki.
@goodhope pewnie chodzi Ci o ten paragraf ?
Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia rzeczy inny niż najtańszy
zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest
zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych
kosztów.
Tyle że odbiór osobisty nie jest zwykłym sposobem dostarczenia, tylko odbiorem osobistym i sprzedawca ma CI oddać za towar i 28 zł dostawy a Ty odsyłasz na swój koszt 🙂
Również się skłaniam do takiego zdania (bo jest na moją korzyść :)), ale to jest tylko moja opinia, bo nie można jej podeprzeć żadnym zapisem. Wybierając formę dostawy nie ma rozgraniczenia na "osobistą" i "przesyłkę". każda jest traktowana "Dostawa". Allegro natomiast wypełniając formularz zwrotu na stronie, w ogóle nie ujęło kosztów wysyłki w kwocie zwrotu. Jedyna opcja to przesyłka we własnym zakresie, ale już na jej poczet nie uwzględniło żadnej kwoty. Skoro ja otrzymałem informację o kwocie zwrotu (jaką stanowi jedynie wartość towaru) to zapewne sprzedawca otrzymał taką samą. Trudno będąc w jego skórze zabiegać o pokrycie kosztów wysyłki, skoro nawet allegro o takie sprzedawcę nie upomina, a kupującego nie informuje.
@goodhope bo nie można jej podeprzeć żadnym zapisem. ??? przecież Ci dałem paragraf z ustawy 😄
Jeśli kupiłeś produkt i zapłaciłeś za dostawę 28 zł to sprzedawca ma Ci oddać za towar i 28 zł a odsyłasz na swój koszt !!!