anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

jak długo dział finansowy ALLEGRO przetrzymuje wpłaty ?

User2022
#8 Zapaleniec

Zadeklarowałem zakup przedmiotu:

https://allegro.pl/oferta/fossibot-pl-przenosna-stacja-zasilania-f3600pro-3840wh-3600w-elektrownia-1...

Numer oferty: 17802920771

Metoda zapłaty PRZELEW TRADYCYJNY - natychmiastowy

Wczoraj (w poniedziałek) zrealizowałem 2 przelewy na konto ALLEGRO.

Dziś (we wtorek) mija 24 godziny status zakupu zmienił się i widnieje "Płatność w toku".

Jak długo Dział finansowy ALLEGRO jest w stanie przetrzymywać pieniądze ? Skontrolowałem i mam potwierdzenie, że przelew wpłynął na konto ALLEGRO

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@User2022 dział finansowy Allegro nie przetrzymuje wpłat za zakup, bo płatności są obsługiwane przez operatorów płatności PayU i Przelewy24, a realizacja i księgowanie przelewów tradycyjnych trwa do 5 dni roboczych. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

User2022
#8 Zapaleniec

Pani Olu, standardowe przelewy są realizowane 3 razy dziennie: 

- o ósmej godzinie,

- 10tej,

i 14tej godzinie. 

Chcesz mi powiedzieć, że księgowość ALLEGRO (niezależnie czy to wewnętrzny dział ALLEGRO czy firma zewn) będzie patrzeć na mój przelew 5 dni roboczych ?!?!?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@User2022 nie, ani księgowość ani dział finansowy nie będzie patrzył na Twój przelew, ponieważ tak jak napisałam wcześniej, płatności za zakupy są obsługiwane i realizowane przez operatorów płatności - PayU, Przelewy24 lub Allegro Finanse, a w przypadku przelewów tradycyjnych ich księgowanie trwa to do 5 dni. Na przyszłość jeśli nie chcesz czekać na księgowanie  tak długo polecam wybranie którejś z szybkich płatności - Blika, karty płatniczej, Google Pay, Visa Mobile, czy szybkiego przelewu bankowego.  

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

User2022
#8 Zapaleniec

Pani Olu, z pełnym szacunkiem, proszę głupot mi nie pisać i w wolnym czasie się douczyć: 

podany przez Panią "szybki przelew bankowy"= natychmiastowy przelew zwany ELIXIR, który notabene wykonałem

jeśli został zrealizowany mój przelew w dniu wczorajszym to wczoraj wpłacona kwota została przelena na podane konto Allegro. Po godzinie 8.30 dziś (wliczając kawkę pracownicy ALLEGRO Finanse / PayU/ Przelewy24) - status powinien zmienić się na "zapłacono", ponieważ macie moje pieniądze na Waszych kontach.

PS. Ja nie pytam jaką metodą mam wpłacać i nie oczekuję pouczeń jak mam to zrobić.

Ja pytam się konkretnie: Jak długo dział finansowy ALLEGRO przetrzymuje wpłaty ?

Po części dostałem odpowiedz "księgowanie przelewów tradycyjnych trwa do 5 dni roboczych" ,  co nie usprawiedliwia przetrzymywanie pieniędzy przez w.w firmy.

Pytanie końcowe: Jak można składać reklamacje co do jakości wyżej wymienionych firm ?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@User2022 z danych w naszym systemie wynika, że w tym zamówieniu wybrałeś tradycyjny przelew bankowy, a nie szybki przelew. Na temat działu finansowego odpowiedziałam Ci powyżej, natomiast jeśli chodzi o reklamacje, wszystkie informacje znajdziesz w regulaminie Allegro. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

User2022
#8 Zapaleniec

Jak już patrzysz w Wasz system zauważyłaś, że STATUS opłacenia jest "Płatność w toku", a nie "nie opłacono". Każdy czyta "na swoje kopyto".

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

obawiam się że przelew ekspresowy nie przejdzie gdyż dane operacji nie będą się pokrywały z wygenerowanym blankietem przelewu będą inne i operator płatności cofnie taki przelew

oznacz moderatorów