Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, jak wygląda prawo zwrotów rzeczy personalizowanych ? Czy przysługuje mi prawo zwrotu ? Na aukcji nie ma informacji o braku możliwości zwrotu.
@mania_1891 Zwrot nie przysługuje w odniesieniu do umów;
w której przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb;
Jeżeli sprzedawca nie poinformował w aukcji o braku możliwości zwrotu w tego powodu, masz prawo do odstąpienia od umowy.
@mania_1891 W większości sprzedawcy nie godzą się na zwroty produktów robionych pod indywidualne(specjalne) zamówienia, ale najlepiej pytać u źródła żeby nie było konfliktu.
Zwrot takiego towaru, przysługuje jedynie w przypadku niezgodności towaru z umową. Brak informacji na aukcji nie zmienia przepisów prawa. Jeśli udowodnisz, że sprzedający nie wywiązał się z umowy masz prawo do odstąpienia, niezależnie od faktu, że towar spersonalizowany. Przykładowo: zamawiasz topper na tort urodzinowy, sprzedający wysyła po umówionym terminie, więc jest dla Ciebie bezużyteczny. W innych przypadkach trzeba się dogadywać. Może się zgodzi na zwrot, ale zwykle to trudny temat. Sam produkuję towary wyłącznie na zamówienie i nie jest to przyjemne, gdy ustalamy przez wiele godzin rozmów szczegóły, a po wysyłce klient zaczyna wybrzydzanie i próbuje wyłudzić.
Ale jesteś pewnien? Brak informacji na aukcji nie zmienia przepisów prawa? Właśnie klientka zgłosiła zwrot persoanlizowanych rzeczy. Zamówiła więcej rzeczy żeby mieć SMART oraz 2 skrapki metryczki z danymi dziecka, na dwóch róznych aukcjach . Po czym zwraca nam jedna " wygenerowanie zwrotu było możliwe dlatego towar został odesłany. jeżeli nie byłoby możliwości wygenerowania zwrotu to bym nie odesłała produktu." pisząc wiadomość. Czy jeśli nie mamy informacji i braku zwrotów, bo szczerze powiem myślałam, że muszę mieć zwrot żeby mieć SMART na moich aukcjach, to muszę przyjąć te skrapki? Bo nie rozumiem, myślała że nie można zwracać personalizowanych rzeczy i wczoraj się zdziwiłam.