anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zwrócić towar inny niż zamówiony do chin?

Client:38548859
#1 Nowicjusz#

Witam.

Zamówiłem kamery do monitoringu za ponad 2400zł i po około dwóch tygodniach przyszły mi z chin inne kamery. Kamery te są o wiele tańsze od zamówionych. W ogłoszeniu jest podana model i zdjęcie kamery taką jaką chciałem.

Co zrobić w takiej sytuacji ?

Zgłosiłem zwrot lecz przesyłka około 250zł.Adres sprzedającego to Tunchang Tuncheng Tan Xinshan Department Store (individual business owner)Room 403, No. 77 Huancheng East Road, Tuncheng Town, Tunchang County, Hainan Province571600 Tunchang CountyChiny

Nie wiem jak wpisać numer ulicy na przesyłce

Sprzedający mi odpisał że pójdzie sprawdzić do magazynu o co chodzi i po dwóch dniach dalej sie nie odzywa.

Chyba jednak wyśle przesyłkę z nadzieją odzyskania 2400zl niż jakbym miał stracić te pieniadzę z opłaceniem kosztu przesyłki

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Client:38548859 Czy złożyłeś reklamację na niezgodność towaru z opisem? Jeśli tak, w takim wypadku to sprzedający powinien pokryć koszty zwrotu.

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#11 Animator#

@Client:38548859 

Zgłoś w dyskusji towar niezgodny z umową i zażądaj wymiany towaru na taki, jak w ofercie lub zwrotu pieniędzy.
W przypadku niezgodności sprzedawca ma odebrać towar od klienta na swój koszt.

"Konsument nie ponosi żadnych kosztów związanych z reklamacją towaru niezgodnego z umową. Składając reklamację, udostępnia sprzedawcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Sprzedawca jest zobowiązany do odebrania towaru na swój koszt, a także ponosi koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów. W przypadku odstąpienia od umowy konsument zwraca towar sprzedawcy na jego koszt. "

Lepiej chyba nie składać odstąpienia od umowy, bo wtedy Allegro pewnie każe Ci odesłać produkt. A koszt odesłania teoretycznie ma Ci potem zwrócić sprzedawca, ale czy zwróci? Może wcześniej się zwinąć z Allegro...

A tak swoją drogą naprawdę myślałeś, że dostaniesz z Chin to co na zdjęciu, upewniłeś się przed zakupem?

oznacz moderatorów