anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jaka płaca taka praca - kurierzy

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Tak gwoli ciekawostki. Porównanie pracy tego samego kuriera dokładnie DPD. Paczka z Orange contra paczka z Allegro.

Paczka z allegro. - Przychodzi mail pod tytułem "dostarczyliśmy Twoją przesyłkę..." Siedzisz w domu, telefon pod łapą i zero innego info. Czytasz maila, lecisz do drzwi, paczka na progu- nawet dzwonka nie wcisnął do drzwi. Ufff dobrze, że sąsiad nie zajumał... A jakbym do sklepu wyszła, pozamiatane i tłumacz, że nie odebrałaś chociaż odebrałaś...

Paczka z Orange. Telefon. "Dzień dobry mam Pani paczkę, będzie potrzebny kod odbioru". Bez kodu by nie wydał, żadnego rzucania zamówieniem na progu... Szok, że DPD jeszcze ma porządne dostawy.... A tak cienko ostatnio oceniamy tę firmę.

Ogólnie stwierdzam, ze opłacało się zapłacić w sumie po 20% więcej za te 3 telefony ale z porządną dostawą i bez ryzyka, że za rok mundurowy zapuka i mi je zarekwiruje...

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

PIKeRn
#10 Popularyzator#

Orange przy doręczeniach umów i urządzeń nie korzysta z opcji standard za kilka-kilkanaście złotych, a płacą za tę przesyłkę raczej kilkadziesiąt złotych. W standardzie można uznać za doręczoną paczkę przy drzwiach, jak nadawca zastrzegł że tylko z kodem (opcja dodatkowo płatna) to już nie. Tak więc to prawda, wszystko sprowadza się do pieniędzy, aczkolwiek nie sądzę by płacenie za dostawę na Allegro tyle, ile płaci Orange miało jakikolwiek sens - tu się kupuje także rzeczy za kilkadziesiąt złotych.

Inna sprawa, że był kiedyś pilotaż DHL Wieczór i wszyscy ci zarzekający się, że wybrali by doręczenie wieczorem mogli pokazać czy rzeczywiście tak jest - no i nie było. 😉 

Więc DPD premium za 35+zł także by raczej nikt nie wybierał. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Przesyłka orange kosztuje tylko 5 zł więcej, dokładnie 19.99. Przynajmniej tyle mam na fakturze. Patrząc od strony klienta. Bo jedyny kurier jakim wysyłam to inpost z etykietą przez menegera robioną... Więc kłócić się nie będę ponad to co widzę. 

Tylko pytanie czy na pewno każdy klient przy zakupie droższych przedmiotów chce by kosztem tych 5-ciu złotych paczka lądowała na progu bez niczego? Może opcja wysyłki premium takiego czegoś jak ma orange by nie zaszkodziła gdyby dać ją do wyboru. Kupujesz rzecz za 45-100 zł to jasne, że byle dotarło w okolicach terminu i powinien być ok, a w razie czego strata nie wielka. Kupujesz za 500-1000 i więcej to raczej nie żal troszkę dopłacić za pewniejszą dostawę. 

Dla mnie podstawowym czynnikiem przez który wyniosłam się z tym zakupem jest właśnie dostawa. Do paczkomatu po tym co działo się z paczkami przed świętami strach było zamówić. Kurier wielokrotnie zostawiał na progu, czasem nawet uszkodzone. Wyobrażasz sobie potem rozmowę po takim zakupie sprzętu z Allegro. Jak zgłosić uszkodzenie czy zaginiecie z progu jak system wyświetli odebrane? A wiadomo reklamować to sobie można, protokoły spisywane przez stronę i tak olewają...

oznacz moderatorów