Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego Allegro zgadza sie na zakładanie kilku kont przez jednego sprzedawce? Jaki sens ma w takim wypadku system ocen?
W przypadku kont firmowych po nr NIP.
W przypadku kont prywatnych w grę wchodzą ciasteczka, identyfikator przeglądarki lub urządzenia (tu głównie android), adres IP (ale musi to być adres publiczny przypisany bezpośrednio klientowi ISP, bez NAT czy CGNAT, a od strony Allegro to praktycznie nie do wykrycia (przerabiałem temat jako pracownik ISP)).
Dzięki za komentarz, jednak problem wydaje mi się bardziej złożony. Nie wiem na ile nasz szanowny gospodarz inwigiluje, ale korzystam z kont firmowych i sama różnica nr NIP nie powoduje braku kojarzenia kont. Z pewnością łączy je po IP routera. Nie wiem, czy nie zapamiętuje nr MAC urządzeń. I co ciekawsze obserwuję, że konta raz skojarzone nie można od siebie "odkojarzyć".
Zrobiłem eksperyment. Zacząłem łączyć się z konta firmowego po przeglądarce cebulowej. I tu dopiero zaczęły się jazdy. Łącze co chwilę przerywa. Wysyła komunikaty z zastrzeżeniami do nr IP (dowód na to, że IP jest śledzony). Zgłasza zastrzeżenia braku realizacji skryptów Java, często całkowicie blokuje połączenie.
Wydaje mi się, że jest kilka różnych kryteriów używanych do kojarzenia. Tylko jakich? Po IP na pewno. Ale gdyby to było tylko IP, sam dynamiczny IP by ten problem rozwiązywał (przynajmniej częściowo). Czy zostaje ślad po IP samego kompa w sieci wewnętrznej? Czy może MAC kompa? Czy geolokalizacja różnych IP? Czy banalne dane typu taki sam adres do zwrotów? Czy dane w KRS udziałowców?