Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedałem fabrycznie nowe lampy samochodowe 31.03.2023 roku.
30.01.2025 roku kupujący zakłada mi dyskusję. Powodem dyskusji uszkodzone moduły lamp ( w jednym momencie uszkodziły się dwa moduły )
Poinformowałem żeby udał się do specjalistycznej firmy która zdiagnozuje problem. W przypadku kiedy moduły będą uszkodzone, to wymienimy na nowe.
Po ok dwóch miesiącach napisał do mnie
Szanowny Panie, z przekazanej informacji od Allegro. Nie mam obowiązku inwestować swoje pieniądze i środki w diagnozę u niezależnych ekspertów w celu diagnozy co jest nie tak z lampami, bardzo proszę o wskazanie adresu do odesłania kompletnych lamp do pana.
Odpisałem klientowi
Szanowny Panie. Zakupił Pan lampy fabrycznie nowe. Pisał Pan do mnie w dyskusji o niedziałających modułach lamp. Współpracujemy z firmą elektroniczną z Warszawy która nasz koszt sprawdzi czy problemem są lampy zakupione u nas czy jakiś inny błąd. Za diagnostykę i ewentualną naprawę lamp nic Pan nie zapłaci. Użytkuje Pan 2 lata lampy zakupione na firmę i nie ma możliwości zwrotu. Myślę że jest uczciwym naszym podejściem do problemu jak zajmiemy się diagnostyką i ewentualną naprawą u Pana w Warszawie.
Mam podejrzenie że kupujący nie chce rozwiązać problemu z jak to opisał z niedziałającymi lampami tylko chce zwrotu ode mnie za lampy lub z Allegro Protekt.
Jakie mam prawa jako sprzedający a jakie obowiązki wobec kupującego.
Czy jeżeli kupujący lampy nie będzie chciał udostępnić auta z niby nie działającymi lampami czy mam obowiązek przyjąć lampy które sprzedane były jako nowe a zwróci mi po ok 2 latach zajechane?
Prosze o pomoc w/w problemie.
@BMW-CARPARTS24- tu dałeś ciała jeśli to zakup konsumencki to Ty wyznaczasz opłacony serwis do diagnostyki lub na Twój koszt demontujesz lampy i odbierasz od konsumenta, do 2 lat od zakupu, jak nie udostępni lub będzie kombinował to 14 dnia od zgłoszenia reklamacji odrzucasz reklamacje i zapominasz 😞
Reklamacja zgłoszona w styczniu, nie odniosłeś się do niej więc licz się że klient dostanie kasę z protect 😞
Jeśli to zakup B2B to jest rękojmia do roku domniema się że wada tkwiła w produkcje po roku to kupujący musi udowodnić że wada była w moencie zakupu, tu nie musisz nic robić, kupujący ma obowiązek Ci odesłać lampy ( potem Ty zwracasz koszty przy uznanej reklamacji )
Bardzo dziękuję że zainteresowałeś się moim problem.
Sprecyzuje. Konto zarejestrowane na np. Jan Kowalski dane do wysyłki i dane do faktury firma nie związana z kontem kupującego np Jan Nowak consulting. W chwili założenia dyskusji skontaktowałem się z właścicielem kontam Panem Kowalskim, który poinformował mnie że nie zgłaszał problemu i nie zakładał dyskusji na Allegro. Napisałem w związku z powyższym do Allegro- Allegro nic z tym nie zrobiło. Potem kontaktuje się ze mną firma z faktury i adresu dostawy- z nią prowadzę rozmowy w dyskusji- przy czym kupujący, właściciel konta nic o problemie nie wie.
Masz rację że brak znajomości prawa działa na moją niekorzyść ale w przypadku kiedy naprawdę byłby problem z lampami u klienta to udałby się do firmy i w przypadku awarii lamp poniósł bym wszystkie koszta żeby doprowadzić je do stanu pierwotnego.
Pomijając ten fakt chciałem w dobrej wierze rozwiązać problem. Chodzi o zakup lamp o wartości 7.000 zł.
@BMW-CARPARTS24- sprawa jest trudna , ale nie bez wyjścia , jedyna droga to wezwanie klienta do odesłania rzeczy na reklamację przekazanie mu etykiety do zwrotu i ekspertyza , ew. naprawa lub wymiana .Jeśli serwis stwierdzi uszkodzenie z winy klienta lub nie będzie chciał odesłać produktu reklamację odrzucasz .Musisz mieć wszystko na piśmie , nie ma nic na telefon .
Dziękuję za twoją odpowiedź. Problem polega na tym że jedyną opcją sprawdzenia czy lampy działają czy nie, jest wymagane przyjazd autem z lampami ponieważ lampy zawierają moduły które uruchamiają lampy z systemu auta. Do modułów trzeba wpisać vin auta i wtedy jest adaptacja lamp i możliwość sprawdzenia czy są sprawne czy nie sprawne i ewentualna diagnostyka. Same lampy nie jesteśmy w stanie sprawdzić musi być podłączone do auta.
"Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo" 😉
Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Konto zarejestrowane na Jan [edycja] a dane faktury i adres do wysyłki na Jan [edycja] Consulting. Czy pomimo tego zakupu dokonał prywatny klient czy firma na którą poszła faktura i adres do wysyłki.