anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

JDG i zakup konsumencki a reklamacja...

Client:118046128
#9 Pomysłodawca

Dokonałam zakupu myszki do komputera na JDG (nie związany z bieżącą działalnością, nie handluję myszkami) ale była wzięta faktura na ten zakup. Po roku zepsuł się jeden przycisk. Niech mi ktoś jednoznacznie wyjaśni jak to wygląda od strony prawnej. Normalnie taki zakup mogę zwrócić jako konsument (do 14 dni), ale czy mogę go reklamować na zasadach konsumenckich czy nie? Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:118046128 możesz zgłosić reklamację i jako powód wybrać wada wykryta podczas użytkowania. 
Zgodnie z artykułem 7aa Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika  Monia niestety, to tak nie działa 😔 te switche zwyczajnie się zużywają, w chwili zakupu wady nie było, klient za dużo klikał  i przekroczył limit kliknięć 😉

oznacz moderatorów

la_nika

@KOGIEL_T przewidujesz, że taka będzie decyzja reklamacyjna? 🙂 
Kupująca zapytała, czy może w tej sytuacji złożyć reklamację, odpowiedź to tak może, ale nie jestem w stanie przewidzieć, jaka będzie decyzja sprzedającego.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika  reklamacje jak najbardziej może złożyć, ale nie może podać powodu "który istniał w chwili dostarczenia", bo jeśli switch  działał rok czasu, to oznacza, że się zużył, to tak samo jak byś chciała złożyć reklamację na opony, że są "łyse"  po przejechaniu 5000km😉

oznacz moderatorów

la_nika

@KOGIEL_T słuszna uwaga, to powinna być wada wykryta podczas użytkowania, poprawione. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Client:118046128

Jakiej marki to myszka? Większość producentów daje na swoje produkty gwarancję.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika jak się coś bierze na fakturę na firmę to to jest zakup związany z dzialalnością gospodarczą bo sie to w koszty wrzuca prowadzenia działalności np mop do biura mimo iż nie ma jdg kodu na konserwację powierzchni płaskich to syf w biurze czyści by klientów przyjmować. Jak się chce mieć prawa konsumenta to się na paragon bierze... myszki mają gwarancję konsumenta może u gwaranta taką reklamację złożyć. Zresztą kto obecnie dzialalność prowadzi bez kompa? Nikt nawet fakturę za usługe firmową wystawia się na kompie drukując orzez podłączoną do niego drukarkę

oznacz moderatorów