anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kilka faktur do jednego zamówienia ?

mikeza
#21 Demiurg#

Chcę się poradzić. Zamawiam na allegro u jednego sprzedawcy kilkadziesiąt różnych produktów, które są wysyłane w kilku paczkach. Tak ma ustawiony cennik, że nie idzie to w jednej przesyłce, tylko w kilku. To zrozumiałe.

Niestety za każdym razem dostaję kilka osobnych faktur, pomimo, że proszę o jedną zbiorczą. Dla mnie to logiczne, kupuję np. 10 przedmiotów jednorazowo w jednym zamówieniu, a nie składam 10 osobnych zamówień, więc dlaczego dostaję kilka faktur. Próbuję uzyskać odpowiedź od sprzedawcy, ale on twierdzi, że skoro koszty wysyłki w cenniku wskazują na to, że zamówienie będzie wysłane kilkoma przesyłkami, to dla niego to kilka osobnych zamówień. Też byście tak to interpretowali ? proszę o jakieś sugestie jak to rozwiązać, bo nie ukrywam, ze księgowanie kilku dokumentów zamiast jednego jest bardziej czasochłonne.

Czy sprzedawca może swobodnie decyzdować, co gdzie i na jakiej fakturze będzie. Tym bardziej, że ja składając zamówienie nie wiem jakie przedmioty będą wysłane w jakich paczkach. Dla mnie to jest jedno zamówienie, nie kilka. Czy ma prawo wystawiać kilka faktur, bo tak mu się podoba ?

Client:44052296
#21 Demiurg#

@mikeza no widocznie tak mu pasuje. Ja się nie spotkałem z przepisem, który nakazywałby wystawić konkretną ilość dokumentu do zamówienia zbiorczego zamówienia.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

ok, a czy spotkałeś się z czymś takim, że idziesz do sklepu, kupujesz kilka przedmiotów, prosisz o fakturę i dostajesz kilka dokumentów zamiast jednego ? Ja nigdy.

Dodam, że wielokrotnie zamawiam na allegro zamówienia, które idą w kilku przesyłkach i nigdy nie spotkałem sprzedawcy, który wystawiałby kilka faktur do takiego zamówienia poza tym jednym przypadkiem.

i druga sprawa, czy interpretacja sprzedawcy, że jedno zamówienie podzielone na kilka paczek jest równoznaczne z kilkoma zamówieniami ? ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce. Bo moim zdaniem to nadal jedno zamówienie.

aragil
#15 Entuzjasta#

@mikeza Robisz problem z niczego, widocznie ten sprzedawca takie ma ustawienia ERP , drukuje osobna f-vat do każdej przesyłki.

Zawsze może zaprzestać kupowania u niego jeżeli dla ciebie jest to uciążliwe.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

dla mnie to nie jest problem z niczego, bo zamiast księgować 1 dokument, muszę fakturować kilka. Nie mam na to czasu, stąd moje pytanie, czy takie działania są prawidłowe i czy sprzedawca może swobodnie dzielić jedno zamówienie na kilka. Liczę na jakieś sensowne wypowiedzi, a nie coś w stylu "robisz problem z niczego"

aragil
#15 Entuzjasta#

@mikeza Otrzymałeś odpowiedz, sprzedawca takie ma ustawienia ERP , drukuje osobna f-vat do każdej przesyłki, nie  spotkałem jeszcze  przepisów żeby to zabraniało.

Jeżeli kupującemu nie odpowiada obsługa w sklepie przestaje tam robić zakupu.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg#

może nie ma przepisów, które to zabraniają, ale ja mimo wszystko jestem ciekaw, czy jeśli klient życzy sobie otrzymać jedną fakturę, to sprzedawca ma dowolność w tej kwestii i jest to tylko i wyłącznie jego widzimisię, że taką fakturę wystawi ?

aragil
#15 Entuzjasta#

@mikeza jeżeli nie ma przepisów to sprzedawca ma dowolność .😎

oznacz moderatorów