Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam, otrzymałem takowego emaila: Komunikat wysłany automatycznie przez serwis Allegro.
Informujemy, że Twoje konto zostało zawieszone, ponieważ naruszyłeś Regulamin Programu Monetowego oraz Regulamin Allegro (art. 10.1). Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie Allegro zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu. Tymczasem w Allegro nie jest dozwolone wykonywanie czynności prawnych dla pozoru.
Wszystkie wystawione przedmioty na Twoim koncie zostały automatycznie usunięte, a aktualne oferty kupna na przedmioty innych Użytkowników anulowane. Ponadto została zablokowana możliwość wymiany monet na kupony.".
miał ktoś takowa sytuację? nie wiem o co chodzi...jestem wieloletnim uzytkownikiem serwisu i pierwszy raz mam taka sytuacje...
Allegro uznało, że kupujesz rzeczy i odstępujesz od umowy tylko dlatego, aby zdobyć monety.
To stwierdzenie; Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie Allegro zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu.
jest moim zdaniem bezprawne. Nikt Ci nie udowodni, że dokonujesz zakupu w innym celu niż nabycie rzeczy. Odstąpienie od umowy jest Twoim prawem.
xyz96 a prawem serwisu jest subiektywna ocena przestrzegania regulaminu:) Widzisz jak to działa z tymi subiektywnymi ocenami.
@xyz96 jak rozumiem gdyby kupował setki produktów tylko z monetami i wszystkie anulował to mógłby sobie nazbierać np 5000zł w monetach i nadal byś uważał że odstąpienie od umowy jest jego prawem i to nic że zarobił 5000zł nie wydając ani grosza.
Tak, odstąpienie od umowy jest jego prawem i Allegro nie może tego podważyć.
xyz96 dlategto też nie podważa (wprost) . Po prostu stwierdziło że żlamał regulamin i zawiesiło konto. Widzisz to jakieś podważania prawa zwrotu???
Tak, Allegro stwierdza bezprawnie, że zakup nie był dokonany w celu nabycia rzeczy.
@xyz96 pod warunkiem że nie wzbogaca się cudzym kosztem 🙂
Nie ma żadnego warunku, kupujący może kupić i odstąpić. Allegro nie zmienia przepisów. Jeśli daje jakieś gratisy, to niech je sobie zabiera po odstąpieniu, ale blokować konta nie może za rzekome zakupy nie w celu nabycia rzeczy, bo tego nie udowodni.
@xyz96 jak łamie regulamin to nie może. Oprócz swoich praw ma także obowiązki.
Tak, ma obowiązek zapłaty za towar, może jednak odstąpić przed zapłatą, a jeśli odstąpi po, sprzedawca oddaje pieniądze.
@xyz96 i jak rozumiem jesteś lepszym prawnikiem niż całe kancelarie Allegro które stworzyły regulamin programu monet (ktory nadal istnieje od kilku lat), skoro z taką stanowczością stwierdzasz że to bezprawne.
Moim zdaniem jest bezprawne.
Kilka zapisów z regulaminu Allegro znajduje się w rejestrze klauzul niedozwolonych UOKiK.
dawal50 Ja rozumiem drobne sprawy , zwrot części ,ale miałem dwa przypadki :1 ! klient z 2 różnych kont , podobna historia dlatego się zainteresowalem . Obydwa zakupy na ponad 2000zł , wszystkie produkty z monetami i po kilku minutach anulowane . Drugi zakup szybko wyłapałem i zmieniłem status na ,,w realizacji,, ,przetrzymałem gościa 3 godziny i wróciłem do statusu ,, nowe , ,Po kilku minutach anulowal zakup .
@mdrogeria dlatego nie warto promować ofert monetami skoro nie dają żadnej gwarancji że nie staniemy się ofiarą takich klientów. Monety z SS to jeszcze można machnąć ręką bo i tak za to się nie płaci. Tylko że lepiej byłoby jakby monety dostał ktoś kto uczciwie chce kupić produkt a taki klient nie dość że nie daje przychodu, to jeszcze pozbawia oferty atrakcyjności w postaci monet, ale jak za coś się płaci to ja się nie zgadzam na takie cwaniactwo.
dawal50 warto , nie warto . Podalem przypadek i PRZYPADEK . Musiało być dużo zgłoszeń i w końcu się tym zainteresowali .W opisanym PRZYPADKU , byly to 2 zakupy w przeciągu miesiąca , pacjent się nie pokazuje od grudnia , więc pewnie spodkało go to co Ciebie .
Nazywanie kupujących pacjentami jest rażącym naruszeniem zasad AG, takie posty już były moderowane.
tak , zakup dla monet zaczynał się robić plagą ,sam miałem kilka takich przypadków i poruszałem tu ten temat . Przyszedł czas ,aby allegro zrobilo z tym porządek .
skoro uwazacie, ze toplaga to dlaczego allegro nie zwraca monet po zwrocie przedmiotu...kupiec nie ma to wpływu...a to ze czesc sprzedawcow sprzedaje tandete wmawiajac ze to super towar toodrebna kwestia lapiac klientow na monety...
robo_70 miałem zwroty produktów promowanych monetami , ale poza 2 opisanymi wyżej przypadkami nie wyglądały na nadużycia . Klienci dalej robią zakupy czyli ich konta nie zostały zablokowane .