Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam, otrzymałem takowego emaila: Komunikat wysłany automatycznie przez serwis Allegro.
Informujemy, że Twoje konto zostało zawieszone, ponieważ naruszyłeś Regulamin Programu Monetowego oraz Regulamin Allegro (art. 10.1). Według naszych danych Twoje zakupy w ofercie Allegro zostały zrobione w innym celu niż nabycie oferowanego przedmiotu. Tymczasem w Allegro nie jest dozwolone wykonywanie czynności prawnych dla pozoru.
Wszystkie wystawione przedmioty na Twoim koncie zostały automatycznie usunięte, a aktualne oferty kupna na przedmioty innych Użytkowników anulowane. Ponadto została zablokowana możliwość wymiany monet na kupony.".
miał ktoś takowa sytuację? nie wiem o co chodzi...jestem wieloletnim uzytkownikiem serwisu i pierwszy raz mam taka sytuacje...
@robo_70 Zgodnie z przepisami prawa kupujący, który odstępuje od umowy jest zobowiązany dokonać zwrotu w całości tego co nabył, więc razem z monetami, gratisami lub ich równowartością. Nie ma tu nic do gadania żaden regulamin w tej kwestii. Jedynie strona z którą zawarł umowę, może się zrzec tych dodatkowych gratisów lub monet wyrażając taką wolę. Jeśli monety nie są np sprzedawcy a strony trzeciej jaka w tym wypadku mogłaby być allegro to allegro decyduje o zwrocie monet a sprzedawca może się domagać pokrycia kosztów w związku zaistniałą sytuacją o ile udowodni iż celem kupującego były gratisy czy monety a nie towar do którego były dodane. Inna sprawa tą kwestię ze sprzedawca może regulować regulamin na który sprzedawca wyrazi zgodę i umowa mówi że jeden daje drugiemu gratis dla podniesienia atrakcyjności jego oferty, ale w zamian strona obdarowana nie może się domagać roszczeń z tego tytułu (gratisu czy monet)
@robo_70 Wygląda jak byś kupował niby dla monet a potem zwracał towar i ktoś z allegro się w końcu wkurzył bo inni zakablowali 😉 Zwracałeś jakiś towar który zakupiłeś z monetami? Jeśli tak, to wystarczyło zwrócić również monety albo wyrazić taką gotowość i chęć.
nie ma problemu tylko jako kupujacy nie mam opcji zwrotu monet ...moze to zrobic serwis
taka opcja powinna byc wprowadzona automatycznie...kupiec nie ma opcji zwrotu monet...sprzedawca powinien wystapic o to do allegro przy zwrocie prowizji a czemu tego nie robi jeden z drugim?kilkanascie lat jestem na allegro a teraz ktoś ze mnie oszusta robi, który połakomił się na monety ...żenada...jak przez pomyłkę zrobiłem zakup i po zorientowaniu się o zakupie anulowałem transakcję to allegro każe mi czekac 14 dni na zwrot kasy a dlaczego?przeciez sprzedawca nie wysłał mi przedmiotu bo w porę anulowałem zakup ...lipa...ktos obraca moimi pieniedzmi i tym allegro się nie interesuje...
robo_70 nie denerwuj sie. Do 14 dni to przepis prawa nie wymóg allegro. Z reguły sprzedawcy którzy dbają o klienta zwracają szybciej. Dopóki sprzedawca nie odda Ci wpłaty nie odzyska prowizji allegro. Ja np jako sprzedawca zwracam z reguły tego samego dnia jeśłi klient anuluje niewysłany zakup lub tez w dniu w którym dociera paczka ze zwrotem. Tak że mam nadzieje że sprzedawca zwróci kase szybciej niż w 14 dni. Co do monet to myśle że masz racje i system powinien być tak ustawiony aby monety wracały do sprzedacwy wraz ze zwrotem kasy kupującemu. Wówczas nie byłoby takich problemów. No ale cóż nie wszytko jest od nas zależne
Do wszytkich oprócz ..... . Monety powinny zyskiwać aktualność po okresie odstąpienia od umowy i usuwane z konta kupujacego jeśli towar zwróci . Powinny również wracać na konto sprzedawcy.
dokładnie to powinno Allegro wprowadzic, a nie robić z ludzi oszustów...
Powinny, wszystko powinno. Póki co, jest jak jest i Allegro pisze, że ktoś kupił nie po to żeby kupić.
ale co ja jako kupujacy mam do tego ?
@robo_70 to że musiałeś sporo zakupów zrobić i od razu anulowałeś żeby zostały Ci monety, bez powodu nie blokują 😞 Jak by to by był raz czy trzy w roku to by nikt się tym nie przejął a pewnie robisz to częściej, prócz przyznanych monet za SS większość sprzedawców płaci za monety 1,23 zł więc się nie dziw że zgłaszają podejrzanych kupujących 😞
@robo_70 W takich wypadkach wystarczy przy odstąpieniu wyrazić chęć zwrotu monet lub ich równowartości jednocześnie z zapytanie o sposób dokonania zwrotu i nikt by nie mógł Ci nic zrobić 😉
teraz to bede juz wiedzial...