anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

korekta paragonu z NIP

Lamptown
#7 Wielbiciel#

Kupiłem towar u sprzedającego, poprosiłem fakturę - dostałem paragon z numerem NIP. Ponieważ towar był niezgodny z opisem - towar odesłałem. Czy teraz sprzedający powinien wystawić korektę do paragonu również z numerem NIP? Czy powinien wystawić do sprzedaży fakturę i korektę do faktury?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Lamptown "Ponieważ towar był niezgodny z opisem - towar odesłałem" powinien odesłać towar zgodny z opisem jeżeli uzna reklamacje. 

oznacz moderatorów

Lamptown
#7 Wielbiciel#

Towaru zgodnego z opisem nie ma na stanie

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Korektę możesz zrobić tylko na otwartym paragonie  ,możesz go po wydruku anulować i to wszystko i właśnie dlatego Ustwodawca wyłącza możliwość wystawienia paragonu z NIP-em przy sprzedaży internetowej .

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@mdrogeria Skąd informacja o wyłączeniu paragonu z NIPem przy sprzedaży internetowej? Ja akurat takich nie wystawiam ale kupując online bardzo często dostaje paragon z NIPem, a nie fakturę. I to również od sieciówek i bardzo dużych sklepów, które chyba znają zasady wystawiania dokumentów sprzedaży. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Health___Beauty poszukaj zapisu w Dzienniku Ustaw , na pewno jest , kiedyś był temat poruszany , 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Health___Beauty  tutaj masz arykuł:

https://www.fakturaxl.pl/nip-na-paragonie-zamiast-faktury

Paragon z NIP nie może być fakturą uproszczoną jeżeli występuje:

• sprzedaż wysyłkowa z kraju 
  • sprzedaż wysyłkowa w kraju
  • sprzedaż na rzecz osób fizycznych niebędących podatnikami, dla których na fakturze nie podaje się numeru NIP
  • wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów
  • dostawa towarów lub świadczenie usług podlega opodatkowaniu poza terytorium Polski, w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej, w których podatek od wartości dodanej płaci nabywca towarów lub usług.

@Lamptown  musiałbyś sprawdzić ale zdaje sie że do paragonu z NIP jeśli był faktura uproszczoną powinna być wystawiona normalna faktura korygujaca. Ale jak mówie pewności nie mam, musiałbys poczytac

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

nie jestem przekonany czy to dobra interpretacja, bo artykuł mówi o:

Kiedy nie mogę wystawić faktury uproszczonej?

Są przypadki, gdy pomimo że kwota transakcji nie przekracza 450 zł albo 100 euro, to nie możesz wystawić faktury uproszczonej.

Sytuacje te przewidziane zostały w art. 106e ust. 6 ustawy o VAT. Nie ma takiej możliwości dla następującego rodzaju transakcji:

• wewnątrzwspólnotowej sprzedaży towarów na odległość (WSTO) oraz sprzedaży na odległość towarów importowanych (SOTI);
  • wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów;
  • eksportu usług i dostawy towarów, która podlega opodatkowaniu w innym niż Polska państwie UE;
  • sprzedaży, dla której nie jest na fakturze podawany NIP lub numer VAT (dot. sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej).

właściwie nie ma nic o sprzedaży wysyłkowej w kraju. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

ale wasza sprzedaz na allegro nie jest sprzedażą wysyłkową. To wasz skrót myślowy

Sprzedaż wysyłkowa na gruncie ustawy o VAT to jeden z wewnątrzunijnych typów transakcji dostawy towarów. 

Sprzedaż wysyłkowa stanowi dostawę towarów wysyłanych lub transportowanych dokonaną z terytorium jednego państwa członkowskiego na terytorium innego państwa członkowskiego, tzn. państwa przeznaczenia.

Należy podkreślić, że kraj UE rozpoczęcia wysyłki, transportu towaru w wykonaniu sprzedaży wysyłkowej musi być zawsze inny niż kraj UE przeznaczenia tej dostawy.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-sprzedaz-wysylkowa-nowa-definicja

oznacz moderatorów

Da_Lioness
#1 Nowicjusz#

Jeżeli wartość paragonu z NIP nie przekroczyła kwoty 450 zł (dokument sprzedaży traktowany jest jak faktura uproszczona) to w takiej sytuacji należy wystawić tylko  fakturę VAT korygującą. Jeżeli natomiast wartość faktury przekroczyła 450 zł to nabywca musi otrzymać fakturę (a nie paragon z NIPem) a po zwrocie zakupu dodatkowo fakturę VAT korygującą.

oznacz moderatorów