Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałabym się dowiedzieć,kto powinien ponieść koszt transportu zepsutego sprzętu na gwarancji. Sprzedający twierdzi,że ja czyli kupujący a gwarant,że sprzedający. Czy sprzedający może narzucić naprawę sprzętu zamiast zwrotu pieniędzy?
Przedsiębiorca , u którego reklamujesz przedmiot , może to być gwarant wskazany w karcie gwarancyjnej lub sprzedawca , tak przy pierwszej reklamacji może naprawić
@boma77 Trochę to dziwne ale jak taki zapis jest w karcie gwarancyjne to tak jest. Ale wtedy gwarant powinien to wyjaśnić ze sprzedawcą. Chyba, że reklamujesz z tytułu niezgodności z umową?
@boma77 jeśli reklamujesz towar z tytułu gwarancji, to zasady (w tym kto płaci za transport) określa gwarant – np. producent. Jeśli w karcie gwarancyjnej nie ma nic o kosztach, to gwarant powinien je pokryć. Nie kupujący.
Nawiązując do pytania @Client:44052296 to jeśli reklamujesz produkt z powodu niezgodności z umową powinieneś udostępnić sprzedającemu towar do naprawy lub wymiany. Sprzedający jest zobowiązany odebrać od Ciebie towar na własny koszt.
Co do naprawy – sprzedawca może ją zaproponować, ale nie może jej narzucić, jeśli wada jest istotna, a Ty chcesz zwrot pieniędzy.
@gdvorek może narzucić formę załatwienia 1 reklamacji bo to on decyduje czy naprawi czy wymieni czy odda kasę przy uznanej reklamacji i istotność wady nic w tym aspekcie nie zmienia bo zawsze domniemane jest że wada jest istotna
@gdvorek Gwarant lub autoryzowany serwis, zazwyczaj pokrywa (pokrywa, nie znaczy, zwraca) koszt przesyłki od nabywcy do serwisu. Nie ma on natomiast obowiązku pokrywania kosztów wysyłki do sprzedawcy, wtedy za wysyłkę płaci kupujący (to on nie chciał skorzystać z bezpłatnej przesyłki do serwisu).
@az1rael Gwarant bardzo rzadko zwraca środki (chyba że gwarantem jest sprzedawca).
Co do istotności wady - jest to dosyć kwestia umowna co jest istotne a co nie. Ciężko to też finalnie udowodnić - dlatego przyjmujemy że może naprawić/ wymienić towar.
Co do kosztów wysyłek, tak jak napisałem, koszty określa karta gwarancyjna i jest to sprawa do wyjaśnienia między kupującym a gwarantem. W przypadku reklamacji ustawowej, osobą do której reklamujesz rzecz jest sprzedawca a nie oddzielny magazyn (a tak może być w przypadku gwarancji). Finalnie, powinni się porozumieć w tej kwestii na własną rękę.
Mam tu grafikę ze strony UOKiK, która bardzo dobrze obrazuje temat:
@gdvorek niestety ale ich grafika wprowadza w błąd bo temat spłyca tu masz tekst ustwy
Art. 43d. [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.
Art. 43e. [Obniżenie ceny; odstąpienie od umowy]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
1) przedsiębiorca odmówił doprowadzenia towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 2;
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 4-6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
4) brak zgodności towaru z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środków ochrony określonych w art. 43d;
5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223
ERGO sprzedawca najpierw wybiera jak rozpatrzy uznaną reklamację i dopiero jak tego nie zrobi lub odmówi lub próbuje to naprawić bez efektu to ty możesz żądać obniżenia ceny lub odstąpić od umowy
@gdvorek usuń grafikę bo ona się odnosi do rękojmi i przepisów sprzed 1 stycznia 2023 r. na podstawie KC, od 1 stycznia 2023 r. jest niezgodność z umową i KC nie ma zastosowania, wszystko zostało przeniesione do UK !!!
Tylko pytanie OP-a było o gwarancję.
Gwarant nie zwraca środków tylko wymienia lub naprawia. Owszem czasem zdarza się zwrot pieniędzy, ale tu jest już kombinacja (taki zwrot nie może obciążyć sprzedawcy).
Jeśli chodzi o treść w grafice, która obudziła tyle emocji to kłócicie się wyłącznie z UOKiK-iem.
Cieszy mnie Wasze zaanagażowanie natomiast wyjaśnię, że generalnie ta grafika nie wprowadza w błąd, te przepisy mają nadal zastosowanie, ale w określonych przypadkach, sprawę niezgodności w większości reguluje Art. 43d oraz Art. 43e.
Pozwólcie, że sam podejmę decyzję co usunę a co nie:) ale dziękuję za sugestie.
Spokojnego wieczoru życzę!
@gdvorek napisał(a):Cieszy mnie Wasze zaanagażowanie natomiast wyjaśnię, że generalnie ta grafika nie wprowadza w błąd, te przepisy mają nadal zastosowanie, ale w określonych przypadkach, sprawę niezgodności w większości reguluje Art. 43d oraz Art. 43e.
Pozwólcie, że sam podejmę decyzję co usunę a co nie:) ale dziękuję za sugestie.
Spokojnego wieczoru życzę!
Czyli król i władca forum, będę robił co mi się podoba mimo ze reklamację konsumenckie na podstawie KC do czego odnosi się grafika wygasły ponad 2 lata temu, mieszasz innym czytającym forum, wprowadzasz zamieszanie ale masz rację Twoje forum. Powodzenia 😄
@kostas11 nie trzeba mnie koronować – wystarczy przeczytać, co napisałem.
Jeśli według Ciebie to wprowadza w błąd, to najlepiej pisać do źródła, czyli do UOKiK-u, a nie do mnie.
Wyjaśniłem temat wyczerpująco. To, że coś się nie zgadza z Twoją interpretacją, nie znaczy, że cały świat jest w błędzie.
Dobrego dnia!
@gdvorek uokik to instytucja, która sobie nadinterpretowuje wiele przepisów i często przegrywa w sądach - przypomnę, że także z allegro
Ich instrukcje graficzne często były błędne lub odnosiły się do starych przepisów.
jakby przeanalizować dokładnie grafikę jaką podałeś to przedsiębiorca ma zawsze rację, jeżeli nie ma patrz pkt 1
Zwrócić uwagę, że pytanie OP dotyczyło reklamacji z tytułu gwarancji, a nie z tytułu niezgodności z umową. Ustawa o prawach konsumenta, zasadniczo nie ma w tej kwestii nic do powiedzenia.