anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

KSeF - oznaczenie przedających

SofiMarso1
#7 Wielbiciel

Czy Allegro planuje wprowadzić jakieś oznaczenie dla sprzedawców, którzy wystawiają faktury imienne w KSeF? Wiem, że sprzedawcy mogą, ale nie muszą wystawiać ich w ten sposób. Ja też chcę mieć wybór, czy kupować od takiego sprzedawcy, czy nie.

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zawsze można dopytać przed zakupem czy takową fakturę wystawią . 

oznacz moderatorów

SofiMarso1
#7 Wielbiciel

Tak, można. Będzie to działało tak dobrze, jak gdyby o Smarta trzeba dopytywać każde sprzedawcę z osobna.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SofiMarso1 Nie, raczej nie ma takich planów. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

SofiMarso1
#7 Wielbiciel

Proponowałabym rozważenie takiej opcji. Nie widzę powodu by nasze prywatne zakupy trafiały pod nadzór urzędników. Prywatne zakupy powinny zostać prywatne dlatego chcę móc w łatwy sposób wybierać sprzedawców, którzy dają taką możliwość kupującym. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SofiMarso1 po co Ci faktury imienne w KSeF ?

SofiMarso1
#7 Wielbiciel

Do niczego. Nie chcę by moje prywatne zakupy trafiały do KSeF. Wywnioskowałeś z mojego pytania inną intencję? 😉

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SofiMarso1  jeśli nie chcesz aby Twoje faktury trafiały do KSEF to bierz paragony, a jeśli musisz rozliczać zakupy - paragony imienne.

Co do zasady Faktury dla konsumentów nie muszą być w KSEF ale nam także ksiegowa radziła aby je je tam umieszczać z dwóch powodów

1) nie wiadomo od kiedy bedą obowiązkowo dodawane do KSEFu ( niewykluczone że od 2027r) wiec po prostu trzeba nabierać odpowiednich nawyków

2) jeśli częśc Faktur umieszczeasz w KSef a częśc robisz poza KSEF to robi sie bałagan w dokumentacji a poza tym jeśli KSEF wychwyci że częsć Twojej numeracji na fakturach jest pomijana to może to być podejrzane dla US i wiązać sie z  np z kontrolą... a to zawsze dodatkowy stres

Wiec my idąc za radą ksiegowej wszystkie wystawione FV umieszczamy w KSEF zresztą zdecydowana wiekszośc firm tak robi.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@SofiMarso1 miałem taką właśnie myśl ale wolałem się upewnić bo czasem ktoś bierze na fundację i może mu zależeć żeby były w KSeF, ja dla wygody księgowej wyszystkie wysyłam do KSeF łącznie z prywatnymi 🙂 i myślę że większość tak własnie robi narzędzia automatycznie wysyłają 😞

MikroLITY
#14 Krzewiciel

Ja nie wysyłam prywatnych FV do KSeF, automat wysyła je do Panelu Allegro, a poza Allegro na maila.

1. W KSeF jest dziura w numeracji, ale wszystko jest "wyprostowane" w JPK VAT - tam są wszystkie FV numer po numerze. I szybciej automaty wyłapią błędy w JPK niż z KSeF.

2. U mnie nie ma żadnego bałaganu - księgowość online. Podejrzewam, że Twojej księgowej jest wygodniej zaciągnąć wszystko z KSeF zamiast bawić się dodatkowo w księgowanie zwykłych FV.

Doszedłem do wniosku, że skoro nie ma konieczności wysyłania "zwykłych" FV do KSeF, to po co mają leżeć tam przez 10 lat prywatne zakupy zwykłych Klientów.

oznacz moderatorów

SofiMarso1
#7 Wielbiciel

No i to jest super podejście. Dziękuję za ten głos. Piszę tu z pozycji prywatnego klienta. Nie chcę by ktokolwiek estymował z moich zakupów o moich planach życiowych czy stanie zdrowia. Te dane wcześniej czy później, gdzieś wyciekną. Przecież sprzedający może nadal stosować ustrukturyzowany format dla wygody we własnym systemie, a tak jak mówisz łączyć wszystkie dokumenty na poziomie JPK. Przyznam, że dziwi mnie społeczne ignorowanie tej kwestii. W końcu sami przedawcy też mają swój prywatny obszar życia. Wszyscy powinniśmy dbać, by taki pozostał.

oznacz moderatorów