Czy Allegro planuje wprowadzić jakieś oznaczenie dla sprzedawców, którzy wystawiają faktury imienne w KSeF? Wiem, że sprzedawcy mogą, ale nie muszą wystawiać ich w ten sposób. Ja też chcę mieć wybór, czy kupować od takiego sprzedawcy, czy nie.
Zawsze można dopytać przed zakupem czy takową fakturę wystawią .
Tak, można. Będzie to działało tak dobrze, jak gdyby o Smarta trzeba dopytywać każde sprzedawcę z osobna.
@SofiMarso1 Nie, raczej nie ma takich planów.
Proponowałabym rozważenie takiej opcji. Nie widzę powodu by nasze prywatne zakupy trafiały pod nadzór urzędników. Prywatne zakupy powinny zostać prywatne dlatego chcę móc w łatwy sposób wybierać sprzedawców, którzy dają taką możliwość kupującym.
@SofiMarso1 po co Ci faktury imienne w KSeF ?
Do niczego. Nie chcę by moje prywatne zakupy trafiały do KSeF. Wywnioskowałeś z mojego pytania inną intencję? 😉
@SofiMarso1 jeśli nie chcesz aby Twoje faktury trafiały do KSEF to bierz paragony, a jeśli musisz rozliczać zakupy - paragony imienne.
Co do zasady Faktury dla konsumentów nie muszą być w KSEF ale nam także ksiegowa radziła aby je je tam umieszczać z dwóch powodów
1) nie wiadomo od kiedy bedą obowiązkowo dodawane do KSEFu ( niewykluczone że od 2027r) wiec po prostu trzeba nabierać odpowiednich nawyków
2) jeśli częśc Faktur umieszczeasz w KSef a częśc robisz poza KSEF to robi sie bałagan w dokumentacji a poza tym jeśli KSEF wychwyci że częsć Twojej numeracji na fakturach jest pomijana to może to być podejrzane dla US i wiązać sie z np z kontrolą... a to zawsze dodatkowy stres
Wiec my idąc za radą ksiegowej wszystkie wystawione FV umieszczamy w KSEF zresztą zdecydowana wiekszośc firm tak robi.
@SofiMarso1 miałem taką właśnie myśl ale wolałem się upewnić bo czasem ktoś bierze na fundację i może mu zależeć żeby były w KSeF, ja dla wygody księgowej wyszystkie wysyłam do KSeF łącznie z prywatnymi 🙂 i myślę że większość tak własnie robi narzędzia automatycznie wysyłają 😞
Ja nie wysyłam prywatnych FV do KSeF, automat wysyła je do Panelu Allegro, a poza Allegro na maila.
1. W KSeF jest dziura w numeracji, ale wszystko jest "wyprostowane" w JPK VAT - tam są wszystkie FV numer po numerze. I szybciej automaty wyłapią błędy w JPK niż z KSeF.
2. U mnie nie ma żadnego bałaganu - księgowość online. Podejrzewam, że Twojej księgowej jest wygodniej zaciągnąć wszystko z KSeF zamiast bawić się dodatkowo w księgowanie zwykłych FV.
Doszedłem do wniosku, że skoro nie ma konieczności wysyłania "zwykłych" FV do KSeF, to po co mają leżeć tam przez 10 lat prywatne zakupy zwykłych Klientów.
No i to jest super podejście. Dziękuję za ten głos. Piszę tu z pozycji prywatnego klienta. Nie chcę by ktokolwiek estymował z moich zakupów o moich planach życiowych czy stanie zdrowia. Te dane wcześniej czy później, gdzieś wyciekną. Przecież sprzedający może nadal stosować ustrukturyzowany format dla wygody we własnym systemie, a tak jak mówisz łączyć wszystkie dokumenty na poziomie JPK. Przyznam, że dziwi mnie społeczne ignorowanie tej kwestii. W końcu sami przedawcy też mają swój prywatny obszar życia. Wszyscy powinniśmy dbać, by taki pozostał.