Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Otrzymany towar z Chin zgłoszony do reklamacji (niezgodność towaru z opisem) ,przyszedł sprzęt zupełnie inny niż było w ofercie. W otwartej dyskusji proszę o wysłanie towaru zgodnie z ofertą w przeciwnym razie 100% zwrot poniesionych kosztów. Sprzedawca proponuję wysłanie przedmiotu na koszt kupującego. Czy ja powinnam pokrywać koszty wysyłki za towar który mi nie odpowiada?
@Client:47408920 Sprzedawca ma odebrać na swój koszt ( podesłać kuriera lub opłaconą etykietę ) napisz w dyskusji że czekasz na kuriera lub etykietę do nadania 😄
Tu masz ustawę na którą się powołaj
Art. 43d. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego
naprawy lub wymiany.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub
wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt
właśnie napisałam żeby wysłano mi zwrotną etykiety odpowiedzi nie otrzymałam , i na kolejne moje pytanie kto poniesie koszty przesyłki, napisal że ja
@Client:47408920 złożyłeś reklamację, masz ustawę, poczekaj 14 dni, reklamacja uznana, wyślesz wniosek Protect 🙂
A składałeś reklamację przez formularza, tam sprzedawca po swojej stronie musi wybrać czy odbiera czy rozpatruje reklamację bez odbierania towaru 🙂
a co mam zrobić ze sprzętem ?
Zwróciłam się o pomoc do Allegro że sprzedawca nie zobowiązuje się do pokrycia kosztów zwrotnej przesyłki nie mam jeszcze odpowiedzi
Cześć, @Client:47408920. Sprzedający jest zobowiązany odebrać od Ciebie towar na własny koszt. Informację na ten temat znajdziesz tutaj oraz tutaj.
sprzedawca odmawia ponosić koszty zwrotnej przesyłki
po otrzymaniu przesyłki odrazu złożyłam reklamację na Allegro przez formularz
@Client:47408920 no i poczekaj, co ze sprzętem, nie teraz pora o tym myśleć, jak nie odbierze, a dostaniesz kasę od allegro lub niego, wyznaczysz sprzedawcy ostateczny termin na odbiór i zutylizujesz 😄
@Client:47408920, niedawno nasza doradczyni wypowiedziała się w trwającej Dyskusji i poprosiła sprzedającego o przesłanie etykiety lub zamówienie kuriera po odbiór towaru. Proszę o chwilkę cierpliwości, sprzedający powinien ustosunkować się do naszej wiadomości w Dyskusji.
moj sprzedawca odmawia odebrania towaru na swój koszt
@Client:47408920 po 14 dniach reklamacja i roszczenia zostaną uznane, będziesz miał wniosek do Protect i dostaniesz odszkodowanie od Allegro 🙂
zgłosiłam zwrot towaru, sprzedający(z Chin) odmawia odebrania towaru na swój koszt, doradca z Allegro w naszej dyskusji rozkłada ręce zwracając do mnie : bardzo im przykro że sprzedający odmawia odbiór zamówienia na reklamację. W takiej sytuacji proszę aby odesłał pan zamówienia samodzielnie do sprzedającego. Jeśli sprawa nie zakończy się pomyślnie, to mamy rozwiązanie. Zwrócimy Panu pieniądze z Allegro Protect. Pytanie, czy Protect Zwróci za przesyłkę też? Informacja do sprzedającego żeby udostępnił adres zwrotu.
@Client:47408920, sprzedający powinien w ciągu 24 godzin podać w Dyskusji pełny adres do zwrotu. Jeśli tego nie zrobi, poproś o pomoc doradcy w Dyskusji. Allegro Protect w tej sytuacji również pokryje koszty wysyłki towaru.
a co z ustawą ?
Tu masz ustawę na którą się powołaj
Art. 43d. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego
naprawy lub wymiany.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub
wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt
@Client:47408920, wielokrotnie informowaliśmy sprzedającego o konieczności odebrania towaru na jego koszt - niestety bez skutku. Nie mamy możliwości wymuszenia na nim wygenerowania etykiety/zlecenia podjazdu kuriera.
Poprosiłam doradcę o wypowiedź w Dyskusji, aby ustalić, czy na tym etapie możemy już zaproponować i rozpatrzyć wniosek Allegro Protect. Proszę o chwilę cierpliwości, niedługo otrzymasz dalsze informacje w Dyskusji.
@Client:47408920, przed chwilą przesłaliśmy w Dyskusji link do wniosku Allegro Protect. Zachęcam do jego wypełnienia.