anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupiłam srebrny łańcuszek ponoć i zczarniał. Czy jest zwrot?

Client:99484640
#1 Nowicjusz#

Łańcuszek ze srebrnego zrobił się czarny. Chciałam go oddać, bo drugi raz to samo. Czyszczenie nic nie pomogło. Sprzedający odmawia przyjęcia używanego łańcuszka. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:99484640 czarny nalot na srebrze jest naturalną cechą tego metalu tzw. patyna , podczas noszenia i kontaktu z warunkami atmosferycznymi oraz potem człowieka na powierzchni powstaje tlenek srebra , a ma non kolor czarny , są specjalne preparaty chemiczne bezszkodowo usuwające niepożądany efekt .

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jeśli to był prywatny sprzedawca mógł wyłączyć możliwość zwrotu ale zawsze możesz reklamować towar . Jeśli jak piszesz zrobił się czarny i nie da się wyczyścić to może nie być srebro tylko jakiś inny stop . Można spróbować zrobić mu kąpiel np. szklanka wody ,łyżeczka kwasku cytrynowego lub aluminiowy pojemnik ,wsypana sól i zalać wrzątkiem ,poczekać do wystygnięcia i przepłukać np. w sodzie lub jakimś płynie specjalistycznym do czyszczenia srebra. Możesz też udać się do najbliższego jubilera by sprawdził czy jest to srebro.

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Ty sie ciesz. To świadczy o tym ze jest srebrny i trzeba go wyczyścić!

Nie wiadomo dlaczego, ale wiele osób wciąż uważa, że ciemny nalot na biżuterii świadczy o jej słabej jakości, albo wręcz o tym, że mamy do czynienia z podróbką srebra. Ciemnienie srebra jest czymś zupełnie naturalnym i wynika z jego właściwości chemicznych. Do tego procesu przyczyniają się związki siarki występujące w powietrzu, wchodzą one w reakcje ze srebrem tworząc ciemny osad na powierzchni biżuterii. Innymi czynnikami, które mogą źle wpływać na wygląd biżuterii jest woda oraz kosmetyki. Z tego powodu stanowczo odradza sie przetrzymywanie biżuterii, szczególnie tej ze srebra, w łazience.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Monika__L ja się nie cieszę tylko piszę co wiem , a z zawodu wyuczonego jestem metalowcem , jak podpowiada Ci @kolekcjoner608 to się da sprawdzić u fachowca . Bywa ,że kontakt srebra z potem osoby zażywającej leki wpływa na szybsze utlenianie .

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:99484640 "Czernienie" srebra to naturalny proces - mam z tym do czynienia na co dzień.
Na popularnym portalu aukcyjnym (allegro) kupiłem sobie fajny płyn do czyszczenia - ARGENTUM.
Wrzucasz na 10 minut, przepłukujesz wodą i gotowe (ewentualnie jeszcze delikatna polerka) 🙂
Jeśli masz wątpliwości co do tego czy aby na pewno jest to srebro - najlepiej podejść do dowolnego złotnika, sprawdzi od ręki co to jest.

oznacz moderatorów