anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupiłem buty, buty to replika widać gołym okiem, odesłałem i mam problem z zwrotem gotówki

Patryk-Patyk1
#7 Wielbiciel

Tak jak w temacie kupiłem buty, zwróciłem je w stanie nie naruszonym, a jedyne co słyszę od sprzedającego to że zwrot dziś albo jutro, po czym nie ma zwroty gotówki a on nie odbiera i usunął wszystkie aukcje z konta, trochę mnie to martwi, tym bardziej że buty były przez allegro pay, więc słabo spłacać coś czego tak naprawdę nawet nie posiadam 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Patryk-Patyk1, sprawdziłam, że przesyłka zwrotna trafiła do sprzedawcy 10 kwietnia. Sprzedający powinien zlecić zwrot pieniędzy do 7 dni od otrzymania przesyłki -  ten czas jeszcze nie minął.

Widzę, że otworzyłeś dziś dyskusję do tego zamówienia. Jeśli pojawi się problem ze zwrotem pieniędzy, będziesz mógł poprosić nas w niej o pomoc.

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Patryk-Patyk1 jak kupiłeś na raty to sprzedawca może mieć problem ze zwrotem - często należy w tej sytuacji robić osobny specjalny przelew w swoim banku, automatem przez allegro nie da się tego zrobić

taka ułomność systemu

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED ale to chyba w przypadku allegro pay biznes (pragmago)

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set  napisał(a):

@Patryk-Patyk1, sprawdziłam, że przesyłka zwrotna trafiła do sprzedawcy 10 kwietnia. Sprzedający powinien zlecić zwrot pieniędzy do 7 dni od otrzymania przesyłki -  ten czas jeszcze nie minął.

A podstawa prawna ? bo według ustawy jest 14 dni od odstąpienia, Wasz regulamin nie ma żadnej mocy prawnej 😄

Napisz kiedy odstąpiłeś od umowy @Patryk-Patyk1 

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kostas11, odpowiadam w oparciu o Politykę zwrotów Allegro. Są to zasady, które wprowadziliśmy i są obowiązujące w Serwisie.

Sandra
oznacz moderatorów

Patryk-Patyk1
#7 Wielbiciel

@San_set On i tak raczej mi nie odda pieniędzy, samo to że wszystkie aukcje już usunął, nie odbiera telefonów, co dalej nie nie zamierzam spłacać czegoś czego nawet nie mam, allegro niech mi po tych 14 dniach zwróci środki i się z nim sądzi ( w końcu niby to miał być super sprzedawca) lecz i tak pewnie jego działalność jest na „słupa” 

oznacz moderatorów

Patryk-Patyk1
#7 Wielbiciel

@kostas11 9 kwietnia jak tylko odebrałem to zwróciłem mu te buty, ponieważ oglądałem wcześniej je w galerii nie było rozmiaru, więc zamówiłem a widać było ze to replika. 
Ja wiem że on nie zwróci mi pieniędzy, bo nawet już telefonu nie odbiera, co dalej po tych 14 dniach, jest szansa odzyskania tych pieniędzy?

oznacz moderatorów

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Patryk-Patyk1, nie zakładajmy z góry, że sprzedawca nie wywiąże się z obowiązków. Póki co dajmy czas sprzedającemy na zwrot w ustalonym terminie.

Jeśli jednak pojawi się problem ze zwrotem pieniędzy, to zakupy są chronione przez Allegro Ochrona Kupujących. 

Poczekajmy na odpowiedź sprzedawcy, a jeśli termin zwrotu minie i nie otrzymasz pieniędzy - wezwij nas do pomocy w dyskusji. Wtedy doradca poprowadzi Cię co należy zrobić, aby odzyskać pieniądze.

Sandra
oznacz moderatorów

Patryk-Patyk1
#7 Wielbiciel

@kostas11  8 kwietnia znaczy odstąpiłem od umowy 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Patryk-Patyk1 to sprzedawca ma czas do 22 kwietnia na zwrot kasy 🙂

Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w
terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru.

Patryk-Patyk1
#7 Wielbiciel

@kostas11  a jak nie zwróci to co dalej? Mam się z nim sądzić czy Allegro pokryje zwrot kosztów ? Bo patrząc na to jak wspominałem wycofał wszystkie aukcjie z swojego konta, telefonu nie odbiera, czyli ulotnił się.

A sprzedam mi buty które miały być oryginalne za 700 zł, a są chińska chamska replika, więc spłacać coś czego nie mam nie zamierzam. 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Patryk-Patyk1 Tak jak Ci pisała @San_set musisz poczekać i po terminie zgłosić się po zwrot środków z POK .

oznacz moderatorów

JADEN_SKLEP
#10 Popularyzator

a może sprzedający wyjechał na urlop i aukcje są zamknięte i nie odbiera telefonu ( teraz nie ma możliwości ustawienia"urlopu od dnia do dnia" na allegro tylko trzeba zamknąć aukcje)

oznacz moderatorów