anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupiłem "nowy" iphone, który był zarządzany przez organizację rządową w Szwecji.

Client:104990751
#1 Nowicjusz#

Kupiłem telefon marki apple, który był zarejestrowany w programie zdalnego zarządzania przez jakąś organizację rządową w Szwecji zanim został mi sprzedany jako "nowy". Jak się dostał w ręce sprzedającego mnie nie interesuje. Tego, że za szybko i pochopnie dokonałem zakupu, też jestem świadom. Moje pytanie brzmi: gdzie mogę się z tym zgłosić? Telefon jest już zamknięty jako dowód w sprawie na komendzie policji.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:104990751 Ja chcesz odzyskać środki to wg regulaminu Allegro otwierasz dyskusję, tam sprzedający ma 24godz. na odpowiedź masz pomoc Allegro i jak nie dojdziecie do porozumienia masz możliwość otrzymania rekompensaty od Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Ze środkami nie ma żadnego problemu - zakupu dokonałem w ramach rat zero i umowa jest już anulowana. Chodzi mi raczej o czułe dane, do którego miały dostęp osoby trzecie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

W bik masz usluge ze dostajesz smsa jak ktos cos chce brac na twoje dane a nort vpn taki program z subskrypcja tez ma wbudowana taka usluge na monitoring kart kredytowych konta telefonu czy ktos nie chce uzyc do platnosci

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Mam te wszystkie opcje. Być może źle się sprecyzowałem - moje dane, rozmowy prywatne i zawodowe dostały się w ręce osób trzecich. Czy mogę z tym się zwrócić na ten link? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ten link prowadzi do dyskusji ze sprzedającym, pomocy Allegro w sporze ze sprzedającym i odzyskaniu środków, teraz telefon jest na Policji>rozumiem, więc Allegro co Ci pomoże w zabezpieczeniu danych?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Client:104990751 pisz do tej organizacji w Szwecji niech wykazują wszystkie dane w iPhona 😆 tylko nie h nie czytają

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Dane wymazałem sam przez icloud - ale zanim wymazałem, z telefonu korzystałem przez ok. 4 dni. Przez ten czas zdalny dostęp do niego miała ta organizacja. Z organizacją wymieniłem parę e-maili w ramach współpracy i informacyjnie ale od nich nie dostanę potwierdzenia typu "NIE ZAGLĄDALIŚMY NIGDZIE" bo zaglądali, bo telefon był ich własnością w pierwszej kolejności. Szukam raczej ew. rekompensaty za to ze strony allegro.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:104990751 niestety ale korzystając z allegro akceptujesz ich regulamin a ten jest tak napisany że allegro nie odpowiada za nic nawet jak samo coś spektakularnie zrąbie np onebox, katalog produktów, aukcje dopuszczone do wystawienia mimo że przedmiotami z nich njmie można handlować

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Czytali na 100% bo ten telefon był cały czas ich własnością - użytkowałem go ok 4 dni zanim mi go zablokowali a dane wymazać udało mi się samemu przez iCloud.

oznacz moderatorów