Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zlikwidowałem działalnosć gospodarcza.
Czy w związku z powyższym musze usuwać konto allegro business i przejść na zwykłe, czy mogę nadal je zachować i użytkować jako osoba fizyczna ,ale bez wystawiana faktur jak i ich otrzymywania?
Pozdrawiam
A NIP? Żeby mieć konto firmowe musisz mieć NIP a teraz nie masz. załóż sobie nowe zwykle.
ale czy nadal jest potrzebny NIP skoro konto już istnieje ,a ja nie będę wykonywał żadnych czynności związanymi działalnością gospodarczą? Szkoda mi zamykać bo mam już pewną historie i nadal aktualny smart
A jak ktoś zażąda FV?
chce tylko użytkować konta jako kupujący
@LEW433 jak to teraz nie ma numeru NIP 😳
To w takim razie teraz czekam na:
1) Przepis który mówi, że likwidacja działalności gospodarczej jest równoznaczna z utratą numeru NIP 🤣
2) czekam na instrukcję przekierowania przesyłki Allegro One Box do innego Boxa
3) instrukcję ANULOWANIA zamówienia do którego sprzedawca dodał numer przesyłki.
@sl-aw-ek toż to lwia część mądrości 🤣
Jeśli będziesz używał konta tylko do zakupów to możesz je zachować. Zawsze możesz zaznaczyć żeby sprzedawca wystawił paragon zamiast FV.
@MJKostrzewa nie można zamienić konta firmowego na zwykłe, więc jeśli chcesz je zachować, to korzystaj z niego jak ze zwykłego 🙂 Natomiast w przyszłości operator płatności może zweryfikować NIP i wówczas zostaniesz poproszony o zamknięcie konta.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
Zostaw sobie na pamiątkę ale nie da się sprzedawać na tym koncie, całkowicie inne zasady, kupować możesz ale nie będzie Smarta, Allegro Pay, więc po co mieć- na pamiątkę jak napisałem, a nip nie znika w ewidencji ale go nie masz bo nie możesz korzystać i o to mi chodziło.
NIP to identyfikator podatkowy, który mogą posiadać zarówno podatnicy nieprowadzący działalności gospodarczej, jak i przedsiębiorcy. Do roku 2012 nadawany był wszystkim podatnikom. Po zmianie przepisów obowiązek posługiwania się nim dotyczy przedsiębiorców. Nadawany jest także osobom prawnym, wpisanym do KRS.