anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

likwidacja firmy

MAMY ROZWIĄZANIE!
MJKostrzewa
#7 Wielbiciel#

Witam, zlikwidowałem działalnosć gospodarcza.

Czy w związku z powyższym musze usuwać konto allegro business i przejść na zwykłe, czy mogę nadal je zachować i użytkować jako osoba fizyczna ,ale bez wystawiana faktur jak i ich otrzymywania?

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
LEW433
#21 Demiurg#

A NIP? Żeby mieć konto firmowe musisz mieć NIP a teraz nie masz. załóż sobie nowe zwykle.

oznacz moderatorów
MJKostrzewa
#7 Wielbiciel#

ale czy nadal jest potrzebny NIP skoro konto już istnieje ,a ja nie będę wykonywał żadnych czynności związanymi  działalnością gospodarczą? Szkoda mi zamykać bo mam już pewną historie i nadal aktualny smart

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

A jak ktoś zażąda FV?

oznacz moderatorów
MJKostrzewa
#7 Wielbiciel#

chce tylko użytkować konta jako kupujący

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@LEW433 jak to teraz nie ma numeru NIP 😳 

To w takim razie teraz czekam na: 
1) Przepis który mówi, że likwidacja działalności gospodarczej jest równoznaczna z utratą numeru NIP 🤣
2) czekam na instrukcję przekierowania przesyłki Allegro One Box do innego Boxa
3) instrukcję ANULOWANIA zamówienia do którego sprzedawca dodał numer przesyłki. 

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

@sl-aw-ek toż to lwia część mądrości 🤣

oznacz moderatorów
majster_man
#14 Krzewiciel#

Jeśli będziesz używał konta tylko do zakupów to możesz je zachować. Zawsze możesz zaznaczyć żeby sprzedawca wystawił paragon zamiast FV.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@MJKostrzewa nie można zamienić konta firmowego na zwykłe, więc jeśli chcesz je zachować, to korzystaj z niego jak ze zwykłego 🙂 Natomiast w przyszłości operator płatności może zweryfikować NIP i wówczas zostaniesz poproszony o zamknięcie konta.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
MJKostrzewa
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Zostaw sobie na pamiątkę ale nie da się sprzedawać na tym koncie, całkowicie inne zasady, kupować możesz ale nie będzie Smarta, Allegro Pay, więc po co mieć- na pamiątkę jak napisałem, a nip nie znika w ewidencji ale go nie masz bo nie możesz korzystać i o to mi chodziło.

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

NIP to identyfikator podatkowy, który mogą posiadać zarówno podatnicy nieprowadzący działalności gospodarczej, jak i przedsiębiorcy. Do roku 2012 nadawany był wszystkim podatnikom. Po zmianie przepisów obowiązek posługiwania się nim dotyczy przedsiębiorców. Nadawany jest także osobom prawnym, wpisanym do KRS.

oznacz moderatorów