Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Pewien sprzedawca ma wyjątkowo tanie artykuły i ma ich setki. Np. kran ogrodowy kosztuje u niego ok. 3 zł, podczas gdy inni mają identyczne krany za ok. 30 zł. Problem w tym, że wrzucając jego artykuły do koszyka za każdym wrzuconym towarem podwyższana jest kwota o 39 zł, a czasami wyższe. Wygląda na to, że każdy artykuł jest przysyłany osobno, co nie jest ekologiczne i ekonomiczne dla nabywcy, bo cóż to za interes, kiedy kupimy 10 artykułów za ok. 50 zł, ale przesyłka koszyka to ok. 500 zł? Dodam, że towary idą z Chin a sprzedawca ma chiński pseudonim i po polszczyźnie też widać, że to cudzoziemiec. Co to za rodzaj sprzedaży i dlaczego Allegro to toleruje, a najważniejsze - jaki interes ma sprzedawca i nabywcy? Zapewne chodzi o kupowanie przez pomyłkę, bo kto zdrowy na umyśle zapłaci za kuriera 10 razy więcej, niż za towary?
Najlepiej to dać sobie spokój z takimi okazjami .Więcej problemów niż to warte.
To jasne, ale zastanawiam się, dlaczego Allegro to toleruje i czy ktokolwiek z Was w podobny sposób kupował? Jaki to ma sens?
@Mir1402 Dlatego że to sprzedający odpowiada za ofertę i jak nie lamie prawa ani regulaminu to nie działa Allegro, a tu nie lamie.☹️
Nadal się nie rozumiemy - chcę kupić kran; kosztuje u wszystkich ok. 30 zł, ale u jednego niecałe 3 zł, co już jest podejrzane. Wrzucam do koszyka i pokazuje cenę 3 zł plus 39 zł kurier. Próbnie wrzucam 10 sztuk i mam ok. 30 zł towar oraz 390 zł kurier. I tak można wstawiać w niemal nieskończoność. Nie tyle pytam o łamanie prawa, co o sens. Sprzedawca łamaną polszczyzną odpowiada, że może obniżyć cenę (pewnie z 3 zł na 2 zł), ale że niestety transport z Chin jest kosztowny. Ponadto nie odpowiada, dlaczego do paczki mogę włożyć tylko 1 kran a nie więcej. Jeśli Allegro nie bada takich spraw, to jestem zaskoczony. Może to warte socjologicznego badania - kupujesz 2 krany po 3 zł, za kuriera płacisz 39x2 zł i jesteś zadowolony...
@Mir1402 to kup u tego co ma 30 zł wyjdzie Ci taniej przy dwóch kranach i to jeszcze w smarcie będzie 😄
Tak se skalkulował cennik i ma do tego prawo 🙂
Pasuje kupujesz z czasem sam porzuci tu sprzedaż, a że robi śmietnik to inna sprawa 😞
@Mir1402 Dlatego, że to sprzedawca ustala ceny przesyłek i ile ich wyśle w paczce > Allegro się do tego nie wtrąca > a biznes polega na tym, że liczy na pomyłki kupujących > ktoś kupi, zapłaci > potem w razie problemów odsyłanie towaru do Chin na własny koszt > a to kosztuje dużo więcej niż ten zakup > ludzie rezygnują z odesłania, sprzedawca zostaje z kasą
Najlepiej omijaj szerokim łukiem takie oferty > to jest "niby okazja", która kosztuje 2xdrożej > niektóre polskie firmy zaczęły to naśladować > np. prześcieradło z gumką kosztuje 1 zł, a przesyłka 50 zł
Ale Allegro ostatnio zaczęło ograniczać oferty "majfriendów" > jak już masz coś od nich kupować to na Ali........ > tam w 80% wysyłka jest darmowa od kwoty 40 zł
Owszem, na **piiip**s kupuję i wiem; nie ma tych kranów tam po 3 zł. Natomiast jeśli liczą cwaniacy na Allegro na pomyłki, to jednak Allegro powinno ograniczać takie oferty. Po prostu - powinien być zakaz wystawiania artykułów, których dostawa jest droższa od nich ponad 10 razy a ponadto takie, w których nie można wrzucić do paczki więcej towarów, bo czymże to jest ograniczone, jeśli nie próbą wyłudzenia?
Wpisałem ten Aliex, ale w tekście wyszło jakieś piiip. Ponadto sądzę, że fotka kranu też jest podmieniona, o czym wczoraj pisano - KRAN KULOWY PODWÓJNY 1/2" CZERPALNY OGRODOWY Z SZYBKOZŁĄCZKĄ (kran dwa wyjścia 3/4 na węża 1/2x3/4x3...
@Mir1402 Przecież to celowo ustawione, zarabia na wysyłce, a zwrotu nie zrobisz do Chin- w razie czego, za drogo.
i dlatego powinno to być zabronione jako oczywiste cwaniactwo!
@Mir1402 Mamy wolny rynek > to sprzedawca ustala cenę i koszty > Ty masz prawo wyboru > możesz kupić lub nie > prawo tego nie zabrania > chcesz wrócić do czasów PRL-u?
Nie myl czasów PRL z tolerowaniem cwaniactwa. Masz prawo wyboru, więc niech Allegro sprzedaje leki na receptę lub narkotyki. Jeśli pająk zarzuca sieć, to społeczeństwo powinno chronić muchy, jeśli są kupującymi. Pod podanym adresem, jeśli ustawić towary od najtańszego, to nie sprzedano ani jednej rzeczy, czyli sprzedawca płaci za aukcje, ale nikt jeszcze nie kupił i nie kupi, chyba że popełni błąd. Pewnie to pralnia...