Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Ludzie, potrzebuję pomocy! Kupiłem projektor za 4000 zł. Miał być nowy, tak było napisane w ogłoszeniu – a przyszedł używany. Porysowany, brudny, bez oryginalnego opakowania, bez karty gwarancyjnej i instrukcji. Zamiast oryginalnego pilota – zamiennik z domową instrukcją obsługi.
Odesłałem towar sprzedawcy. Po 14 dniach odmówił zwrotu pieniędzy. Dyskusja nic nie dała.
Zgłosiłem sprawę do Allegro Protect – przesłałem wszystkie dowody: zdjęcia, zrzuty ekranu z rozmowy.
Dostałem odpowiedź, że muszę złożyć zawiadomienie na policji. Na policji z trudem udało mi się przekonać funkcjonariusza, żeby przyjął zgłoszenie. Powiedziano mi, że to nie jest ich sprawa, tylko sprawa Allegro albo Urzędu Ochrony Praw Konsumenta.
Wysłałem Allegro potwierdzenie złożenia zawiadomienia, ale teraz żądają dokumentu o wszczęciu postępowania. To jakiś nieskończony krąg.
Kwota 4000 zł to dla mnie bardzo dużo. Nie wiem już, co robić. Dowody oszustwa ze strony sprzedawcy mam, ale nikt nie chce się tym zająć. Zostałem bez pieniędzy i bez projektora.
Mieszkam w Poznaniu, i szczerze mówiąc, czuję, że jeszcze chwila i stanę z samotnym pikietem pod siedzibą Allegro. Jestem zdesperowany.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację – błagam, dajcie znać, co mogę zrobić.
@AntonIsakou podaj numer zamówienia, którego dotyczy sprawa.
a9784cb0-5530-11f0-94bf-b9dc01056304
@AntonIsakou z tego co widzę, sprawa jest w toku - zostałeś poproszony o dostarczenie odpowiedniej dokumentacji. Aby można było pozytywnie rozpatrzyć wniosek Allegro Protect zachęcam Cię do kontynuowania korespondencji z naszym supportem.
Czyli już samo zgłoszenie na policje nie wystarczy do wypłaty APT. Następny poziom wymagany pozytywny wyrok w sądzie. Czyli tak jak to powinno być od początku.
Na policji podpisałem dokument, w którym zobowiązałem się do poniesienia odpowiedzialności, jeśli podam fałszywe dane. Skoro zgłaszam sprawę na policję, a policja odsyła mnie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, to po co w takim razie istnieje Allegro Protect?
Istnieje ogromna ilość dowodów na to, że sprzedawca jest oszustem – możecie przeprowadzić wewnętrzne dochodzenie w pięć minut i zrozumieć, że sprzedawca kłamie i podaje fałszywe informacje. Zamiast tego wysyłacie mnie po sądach i policji. To absurd.
Korzystam z Allegro od ponad 6 lat, codziennie coś zamawiam, płacę za Allegro Smart, a w zamian spotyka mnie takie traktowanie. 4000 zł zostało zamrożone i nie wiadomo, kiedy je odzyskam.
@AntonIsakou "Odesłałem towar sprzedawcy. Po 14 dniach odmówił zwrotu pieniędzy. Dyskusja nic nie dała"
Czyli kupiłeś od osoby prywatnej i nie miałeś prawa do odstąpienia od umowy?
Bardzo często zamawiam różne produkty na Allegro dla mojej firmy, która jednak nie ma żadnego związku z tym konkretnym zakupem projektora. Na Allegro opcja „potrzebna faktura” zaznacza się automatycznie, a ja tym razem zapomniałem ją odznaczyć. Warto jednak zaznaczyć, że faktura nie została wystawiona aż do 17 lipca – i to dopiero po moich licznych interwencjach, a jej data została wpisana wstecznie.
15 lipca pracownik Allegro zasugerował zmianę powodu zwrotu z reklamacji na odstąpienie od umowy, ponieważ do tego czasu sprzedawca nie wystawił faktury. Tak też zrobiliśmy, jednak mimo to sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy.
@AntonIsakou Należało zgłosić reklamację na niezgodność towaru z umową, a zgłaszanie zwrotu to był strzał w stopę.
Podczas zgłaszania zwrotu na Allegro możliwe jest wybranie tylko jednej przyczyny zwrotu, mimo że sytuacja może być bardziej skomplikowana. Pracownik Allegro poinformował mnie, że mogę wybrać dowolną z dostępnych opcji
, a następnie szczegółowo opisać całą sytuację w komentarzu. Tak też zrobiłem – wybrałem jedną z przyczyn zgodnie z sugestią pracownika i dokładnie opisałem, że otrzymałem używany produkt, który nie był zgodny z opisem oferty. Mimo to sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy.
@AntonIsakou no to czyli nie masz prawa do dostąpienia od umowy a nazywasz oszustem kogoś kto SŁUSZNIE nie oddał Ci pieniędzy z tego tytułu 🤔
No powiem szczerze, tego właśnie się spodziewałem.
PS: Jeszcze dodam, że Panowie Policjanci też są w błędzie ponieważ pomoc UOKiKu czy Rzecznika Praw Konsumenta przedsiębiorcy się nie należy.
To nie ja sam zdecydowałem o skorzystaniu z opcji „odstąpienia od umowy” – taką możliwość zaproponował mi pracownik Allegro, ponieważ do 15 lipca sprzedawca nie wystawił żadnej faktury. Dlatego zgodnie z jego sugestią wybrałem tę opcję i opisałem całą sytuację szczegółowo.
A jak należy nazwać sprzedawcę, który wysyła towar w takim stanie, twierdząc, że jest nowy, i odmawia zwrotu pieniędzy? Kiedy zamiast oryginalnego pilota w zestawie znajduje się jakiś zamiennik z ręcznie napisaną instrukcją na skrawku papieru? Czy to jest nowy towar? Czy to jest uczciwy sprzedawca? Czy nie jest to zwyczajnie oszustwo?
@AntonIsakou Żeby zgłosić zwrot, to po pierwsze towar powinien być zgodny z umową, a po drugie trzeba mieć do tego prawo. Należało zgłosić reklamację towaru na niezgodność z umową, bo w tej chwili zachowujesz się jak oszust, co chce wymusić niesłuszny prawem zwrot pieniędzy.
Chciałeś niechcianą fakturę, to masz tego dodatkowe konsekwencje.
Gdyby reklamacja była odrzucona, to wtedy weszło by AP, bo już tutaj na przykład wypłacali za przywrócenie sprzętu przez serwis do pełnej funkcjonalności.
@drekenzes z doświadczenia moich kupujących powiem tylko, że przy próbie zwrotu towaru bez prawa do odstąpienia od umowy allegro nie wypłaciło w tym roku ani jednego AP (zdecydowanie mniejsze kwoty).
W tamtym roku normalnie wypłacali 😉
Sprzęt już zwróciłem 2 tygodni ur temu
@AntonIsakou daj link do oferty ?
@AntonIsakou zakup od firmy, w ofercie nowy 🙂
Co zrobiłeś prócz dyskusji, odsyłając co zaznaczyłeś Reklamacja czy Odstąpienie ?
Zakup od firmy, więc tu jak najbardziej powinieneś się udać do rzecznika konsumenta a nie na policję 😞
Zaznaczyłem „reklamację”
”Towar uszkodzony, ale paczka jest cała”
@AntonIsakou a sprzedawca rozumiem że odrzucił reklamację, jak to uzasadnił ?