anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie odebrana przesyłka z multiskrytki

xmaly1
#7 Wielbiciel

Dzień Dobry,

Prosze o pomoc i informację.

Zakupiłem produkt od przedsiębiorcy (ja osoba fizyczn). Towar wysałany do paczkomatu inpost.

Rano dostałem informację o paczce do odbioru. Udostępniłem kod odbioru żonie. 

Mineło kilka godzin i żona wybrała się po paczkę, między czasie skrytka zmieniła sie w multiskrytkę o czym żona nie wiedziała.

Żona pobrała  tylko jedną przesyłkę z dwóch (nie zareiestrowała, czy była tam druga).

Podjeliśmy próbe i kontakt z infolinją inpost, by ponownie otworzyć skrytkę. Niestety pani z infolinii poinformowała, że skrytka została uzupełniona i nie może jej otworzyć. 

Otzymałem informację z inpost, że nie odnaleźli paczki.

Zgłosiłem dyskusię do sprzedającego by zajął się tę sprawą i domagał się od inpost swoich praw. A ja zażądałem ponownej wysyłki lub zwrotu środków.

Sprzedawca odmówił i stwierdził, że musze czekać na cały proces reklamacyjny. 

Czy faktycznie musze czekać teraz 30 dni aż inpost rozpatrzy reklamację?

oznacz moderatorów
53 ODPOWIEDZI 53

xmaly1
#7 Wielbiciel

Każdy ma prawo się pomylić. 

Przy zakupie konsumenckim to sprzedawca odpowiada za przesyłkę do momentu fizycznego odebrania przesyłki przez kupującego. Jest kilka wyjątków, ale to już zapraszam do lektury KC.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak, masz prawo się pomylić. 

Sprzedający za to ma prawo odpowiadać finansowo za Twoje błędy tak? 😅

Serio. Mi osobiście byłoby zwyczajnie po ludzku głupio próbować zmusić sprzedającego aby zapłacił za moje błędy.  

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

A co jeśli kurier nie umieści paczki w skrytce? Też było by Ci głupio żądać wydania paczki lub zwrotu kosztów? To nie było pudełko zapałek. 

In post ma założoną reklamację i to InPost musi to rozwiązać miedzy nadawcą. Jeśli inPost nie znajdzie przesyłki wypłaci odszkodowanie Nadawcy. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@xmaly1  

A co jeśli kurier nie umieści paczki w skrytce? Też było by Ci głupio żądać wydania paczki lub zwrotu kosztów? To nie było pudełko zapałek. 

to jest zupełnie inna sytuacja i tu roszczenie byłoby jak najbardziej uzasadnione.  

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Kolejna sytuacja - Otwierasz skrytkę, wieje wiatr i ją zamyka zanim wyjmiesz przesyłkę.

System widzi przesyłkę odebraną. 

W tym momencie kurier uzupełnia skrytkę. Infolinia nie może jej już otworzyć. 

No trudno machasz ręką i nic nie robisz. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Otwierasz skrytkę, wieje wiatr i ją zamyka zanim wyjmiesz przesyłkę.

System widzi przesyłkę odebraną. 

W tym momencie kurier uzupełnia skrytkę. Infolinia nie może jej już otworzyć.”

I to wszystko w ciągu 10 sekund a kurier który stoi obok to robot z którym nie można się porozumieć 🙉

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@xmaly1  Słuchaj - to że Allegro coś napisało to nie znaczy, że tak jest. Jak jest w tej wiadomości - allegro zależy na dobrych doświadczeniach kupujących i wielokrotnie naginają prawo - poczytaj sobie forum to zrozumiesz. Sytuacja o której piszesz ze sprzedawca odpowiada za paczkę do momentu dostarczenia do kupującego dotyczy sytuacji (które się zdarzają) gdy kurier oznaczy paczkę jako dostarczona a po prostu nie chciało mu się jechać dostarczyć (co jest do udowodnienia). W Twoim przypadku paczka została poprawnie doręczona, InPost reklamacje odrzuci a Ty nie masz prawa do żadnych roszczeń wobec sprzedawcy. Jeśli dostaniesz zwrot to od Allegro w ramach dobrych doświadczeń a nie od sprzedawcy. 
i jak pisze @komis-bell  takie zachowanie to jest zwyczajna bezczelność - oczekiwanie że ktoś poniesie konsekwencje Twojego błędu. 

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Poczyta Pani KC.

Błędy ludzkie mogły się zdarzyć na każdym etapie doręczenia przesyłki. Nie wiemy, czy kurier dopełnił swoich obowiązków, być może też się pomylił.  

Ja jestem świadom swoich zeznań i odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania.

Niech Pani nie wprowadza  innych w błąd. 

To nie jest widzi mi się Allegro. 

Będąc sprzedawcą pozwoliła by Pani by Allegro tak dziąłało?

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@xmaly1  Rozumiem że masz pewność, że paczki w skrytce nie było i dlatego robisz takie akcje? 

tak się składa, że jestem sprzedawcą i nie ma m wpływu na to za jakie krzywe akcje allegro wypłaca kupującym pieniądze. No ale nie z mojej kieszeni (bezpośrednio) więc kto bogatemu zabroni. 

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Rozumiem że masz pewność, że paczki w skrytce nie było i dlatego robisz takie akcje? 

NIE. Mam pewność, że jej nie odebrałem.

A to czy była uzupełniona, czy nie to już musi zweryfikować inPost

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Będąc sprzedawcą pozwoliła by Pani by Allegro tak dziąłało?”

😅

Allegro robi co chce bo wie, że nie poniosą  za to żadnych konsekwencji. 

Nie wiemy, czy kurier dopełnił swoich obowiązków, być może też się pomylił.  

Ja jestem świadom swoich zeznań i odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania.”

Skoro już tak bardzo chcesz robić wszystko zgodnie z przepisami to poczekaj na wynik reklamacji - jeśli racja jest po Twojej stronie to dostaniesz zwrot, jeśli nie to nie dostaniesz. 

Na ten moment to chcesz otrzymać zwrot lub towar kiedy jeszcze nie wiadomo gdzie faktycznie leży wina. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@komis-bell  Miałam w wakacje identyczną sytuację. Pani zgłasza, że paczki nie dostała a w trackingu doręczona. Żądanie - zwrot pieniędzy natychmiast. Została złożona reklamacja, Pani poinformowana o tym że czekamy na informację od przewoźnika. Oczywiście od razu negatyw, dyskusja i lament co to za sprzedawca co nie chce zwrócić pieniędzy. Ostatecznie paczka się znalazła, negatyw został, Pani się nie pokajała 😉 witamy na Allegro 😉 

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Niestety ciężka jest sprzedaż na odległość. Obwarowana jest mnóstwem przepisów i praw. 

Ja skorzystałem z jednego z nich i to nie ma znaczenia czy zakup był na Allegro.

Dotyczy się to każdej transakcji konsumenckiej  w momencie kiedy to sprzedający oferuje usługę kurierską. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xmaly1 @Nikt z nas nie neguje ani prawa ani odpowiedzialności sprzedającego za przesyłkę. 

My jedynie wskazujemy na to co sam przyznałeś - jest ogromna szansa, że do odbioru nie doszło z Twojej winy. Oczywiście nieumyślnej ale z Twojej. 

Może się okazać, że faktycznie kurier nie włożył paczki do skrytki ale póki nie otrzymacie decyzji reklamacyjnej od przewoźnika to Twoje żądanie ponownej wysyłki lub zwrotu środków przez sprzedającego jest nieuzasadnione.

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Takie jest prawo i każdy sprzedawca (widać nie) powinien je znać. 

Niestety sprzedaż na odległość nie jest super łatwa i przyjemna.  

KC jasno wskazuje odpowiedzialność. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@xmaly1  Nikt nie neguje KC. Ty nie odróżniasz sytuacji gdy paczka realnie nie została doręczona a tak widnieje w trackingu od sytuacji gdy Ty przez swoją niefrasobliwość zostawiłeś paczkę w paczkomacie. Ale żyj w swojej bańce tylko nie zapomnij tu za 30 dni wrócić i napisać jakie było stanowisko przewoźnika, sprzedawcy i ostateczne Allegro. 

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Wie Pani chociaż który paragraf KC mówi o odpowiedzialności za przesyłkę. 

To nie moja Bańka tylko Pani. 

Stanowisko Allegro już wskazałem w poście. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@xmaly1  Mało wiesz o Allegro 😉 za chwilę pojawi się kolejny doradca, który napisze co innego a za 3 dni kolejny, który przedstawi jeszcze inną wersję i będzie przepraszał za błędy poprzedników 😉 dlatego ja już kończę swoją aktywność w tym wątku i BARDZO CIĘ PROSZĘ - nie zapomnij wrócić tu i napisać ja się sprawa zakończyła. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xmaly1 wiesz ? ... w 24H mam oficjalne oświadczenie o prawidłowym doręczeniu od Inpost do każdej przesyłki  , jest to dokument nie do podważenia , teraz to Ty musisz udowodnić , że paczka pozostała w skrytce , czyli zgłoszenie na policję , przegląd monitoringu , pół roku niewyjęte , allegro również nie wypłaci odszkodowania dopóki sprawa jest w toku .

oznacz moderatorów

xmaly1
#7 Wielbiciel

Żadna z osób wypowiadająca się w tym wątku (jak widzę większość sprzedających), nie wskazała żadnego artykułu KC co do zasadności waszych twierdzeń.

Zgadzam się z wami Sprzedającymi, że zapis w KC jest w waszym rozumieniu krzywdzący.

Ale to nie ja sporządziłem ten Kodeks. Musicie to zgłosić do ustawodawcy. 

Zerknijcie sobie na poniższy wątek jak ciężko wam kodeks przeczytać. 

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/odpowiedzialność-za-przesyłkę/td-p/187893

oznacz moderatorów